Сокирко, Михайло ПетровичБілявський, Юрій ВікторовичБілявська, Людмила Григорівна2021-10-272021-10-272021-10https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/11173Значення сорту для підвищення врожаю вже доведено наукою і практикою [1]. Невід’ємним елементом ефективного функціонування галузі насінництва є ресурсозберігаючі технології, які б забезпечили виробництво високоякісного насіння в обсягах, потрібних для регіону, особливо в жорстких кліматичних умовах. В Україні, перші дослідження з органічного вирощування жита посівного [озимого] (Secale cereale L.). були закла дені у 1885 р. на Полтавському дослідному полі. Проаналізовано результати якості зерна з ділянки беззмінного жита озимого та виробничого посіву цієї культури (сорт ʼХамаркаʼ). Аналізи проведено у сертифікованої лабораторії якості зерна Полтавської державної аграрної академії (2014 р.). Маса 1000 зерен з довготривалого досліду складала 27,8-28,4 г, з виробничого посіву – 31,7-32,0 г. Вміст білку в зерні складав відповідно 8,0% і 9,5%. Натура зерна – відповідно 730 і 742 г/л. Представлені дані вказують на не суттєві перевищення цих показників, отриманих у виробничому посіву. У 2018 році проведено підрахунок кількісних показників. З одного колоска з довготривалого досліду (беззмінне жито озиме) отримано 40 зерен вагою 1,47 г. Довжина колосу склала 8,51 см. Маса 1000 зерен була на рівні 36,6 г. У контрольному варіанті (виробничий посів жита озимого – сорт ʼХамаркаʼ) ці показники були наступні: зерен з 1 колосу – 67 шт., їх вага – 3,0 г. Довжина колосу склала 12,28 см. Маса 1000 зерен – лише 41,79 г.озиме жито, якість, зерно, беззмінні посівиЯКІСТЬ ЗЕРНА БЕЗЗМІННОГО ЖИТА ОЗИМОГОThesis