Електронний репозитарій ПДАУ
Полтавський державний аграрний університет
Електронний репозитарій (сховище, архів) наукових публікацій – електронний архів результатів науково-дослідної роботи, публікацій науковців, викладачів, аспірантів та студентів академії, кваліфікаційних робіт студентів для їх централізованого зберігання та надання відкритого доступу до них світовій академічній спільноті у режимі онлайн.
Правила оформлення списку використаних джерел при написанні наукових робіт

Communities in DSpace
Select a community to browse its collections.
Recent Submissions
Математичне моделювання методів штучного інтелекту в умовах невизначеності
(Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2025) Вакуленко, Юлія Валентинівна
У монографії розглянуто розробку сукупності методів оптимізації на основі біоіспірованих алгоритмів; виконано аналіз моделей представлення знань, обґрунтовано переваги застосування продукційного представлення знань в експертних системах; наведено основні поняття нечітких експертних систем, на основі яких запропоновано формальну постановку задачі прискорення пошуку рішення в базі правил нечіткої експертної системи; виконано аналіз етапів нечіткого логічного висновку; проведено математичну постановку завдання дослідження за допомогою зграї вовків; визначено алгоритм реалізації методу; визначено алгоритм реалізації методу параметричної оптимізації на основі кошачої зграї; проведено розробку математичної моделі параметричної оптимізації на основі удосконаленого алгоритму світлячків; проведено розробку методу параметричної оцінки об’єкту управління на основі удосконаленого алгоритму світлячків,
Методичний підхід з оцінки стану ієрархічних систем з використанням штучного інтелекту
(2025) Вакуленко, Юлія Валентинівна; Шапошнікова, О.; Шапошнікова, О.; Возниця, А.; Шишацький, А.
У тезах розглянуто розробку методичного підходу з оцінки стану ієрархічних систем з використанням метаевристичного алгоритму. Це дозволить підвищити оперативність оцінки стану ієрархічних систем з заданою достовірністю та вироблення послідуючих управлінських рішень; запропонований оптимізатор, заснований на імітації поведінки мурашиних левів – стохастичний популяційний алгоритм на основі популяції, який використовує агентів мурашиних левів (АМЛ) як пошукових агентів
«Удосконалення технології сиркових десертів в умовах ТОВ «Оржицький молокозавод»
(2023-05) Валентина Педоряка; Євгенія Хмельницька
АНОТАЦІЯ
ПЕДОРЯКА ВАЛЕНТИНА ЮРІЇВНА
«Удосконалення технології сиркових десертів в умовах ТОВ «Оржицький молокозавод»
Кваліфікаційна робота за освітньо-професійною програмою Харчові технології спеціальності 181 Харчові технології.
Полтавський державний аграрний університет, м. Полтава, 2023 рік.
Кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаної літератури, додатків. Викладена на 45 сторінках комп’ютерного тексту, має 14 таблиць і 12 рисунків основного тексту. Список літератури складається із 40 джерел.
Метою кваліфікаційної роботи є удосконалення технології сиркових десертів в умовах ТОВ «Оржицький молокозавод»
Об’єкт дослідження: технологія сиркового десерту з використанням замінників цукру
Предмет дослідження: десерт сирковий, замінник цукру солодка стевія.
Результати досліджень: В умовах ТОВ «Оржицький молокозавод» удосконалено технологію виробництва десерту сиркового за рахунок використання цукрозаміннику солодка стевія. Використання замінника цукру підтверджено проведенням лабораторних досліджень сиркового десерту з цукрозамінником жирністю 1,5% в умовах виробничої лабораторії ТОВ «Оржицький молокозавод» з визначення якості зразків десерту сиркового на відповідність НТД за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками.
За рахунок заміни цукру та зменшення жирності до вмісту жиру 1,5% отриманий сирковий десерт може бути рекомендований до вживання людям, хворим на цукровий діабет ІІ типу.
Ключові слова: десерт сирковий, солодка стевія, функціональні продукти, якість, замінники цукру.
Удосконалення технології хліба пшеничного за рахунок використання ламінарії (Laminaria)
(2023-05) Кондрат Яна; Хмельницька Євгенія
АНОТАЦІЯ
КОНДРАТ ЯНА ІВАНІВНА
«Удосконалення технології хліба пшеничного за рахунок використання ламінарії (Laminaria)»
Кваліфікаційна робота за освітньо-професійною програмою Харчові технології спеціальності 181 Харчові технології.
Полтавський державний аграрний університет, м. Полтава, 2023 рік.
Кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаної літератури, додатків. Викладена на 45 сторінках комп’ютерного тексту, має 11 таблиць і 7 рисунків основного тексту. Список літератури складається із 45 джерел.
Метою кваліфікаційної роботи є удосконалення технології хліба пшеничного за рахунок використання ламінарії
Об’єкт дослідження: технологія хліба пшеничного функціонального призначення з використанням слані ламінарії
Предмет дослідження: хліб пшеничний з ламінарією, борошно пшеничне, слані ламінарії
Результати досліджень: експериментальним шляхом обґрунтована доцільність використання ламінарії в технології хліба пшеничного, з додаванням її на стадії замішування тіста. Встановлено оптимальний вміст слані ламінарії – 5% від маси борошна. Доцільність використання ламінарії підтверджено визначенням якості зразків хліба за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Додавання ламінарії в кількості 5% схвалено дегустаторами, такий вміст має незначний вплив на пористість та кислотність хліба, які залишаються в межах норм стандартів. Додавання ламінарії збільшило вміст йоду, тому хліб можна вважати функціональним продуктом із збільшеним вмістом йоду.
Ключові слова: хліб пшеничний, слані ламінарії, функціональні продукти, нетрадиційна сировина, якість.
«Удосконалення технології бісквітних напівфабрикатів за рахунок використання цукрозамінників»
(2023-05) Дмитро Головко; Євгенія Хмельницька
АНОТАЦІЯ
ГОЛОВКО ДМИТРО СЕРГІЙОВИЧ
«Удосконалення технології бісквітних напівфабрикатів за рахунок використання цукрозамінників)»
Кваліфікаційна робота за освітньо-професійною програмою Харчові технології спеціальності 181 Харчові технології.
Полтавський державний аграрний університет, м. Полтава, 2023 рік.
Кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаної літератури, додатків. Викладена на 40 сторінках комп’ютерного тексту, має 10 таблиць і 11 рисунків основного тексту. Список літератури складається із 40 джерел.
Метою кваліфікаційної роботи є розширення асортименту функціональних продуктів харчування для діабетиків шляхом удосконалення технології бісквітних напівфабрикатів за рахунок використання цукрозамінників
Об’єкт дослідження: рецептура та технологія бісквітних напівфабрикатів з використанням стевії.
Предмет дослідження: бісквітний напівфабрикат, бісквітний напівфабрикат із стевією, стевія.
Результати досліджень: експериментальним шляхом обґрунтована доцільність використання стевії в технології бісквітних напівфабрикатів,що підтверджено визначенням якості зразків бісквітних напівфабрикатів за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Додавання стевії не вплинуло на смак та аромат продукту, але дегустатори відмітили зниження якості по показниках вид на розрізі та пористість. Додавання стевії дозволило отримати бісквітний напівфабрикат, який може бути рекомендований до вживання людям хворим на цукровий діабет.
Ключові слова: бісквітний напівфабрикат, цукрозамінники, цукровий діабет стевія, якість, функціональний продукт.