Електронний репозитарій ПДАУ
Полтавський державний аграрний університет
Електронний репозитарій (сховище, архів) наукових публікацій – електронний архів результатів науково-дослідної роботи, публікацій науковців, викладачів, аспірантів та студентів академії, кваліфікаційних робіт студентів для їх централізованого зберігання та надання відкритого доступу до них світовій академічній спільноті у режимі онлайн.
Правила оформлення списку використаних джерел при написанні наукових робіт
Communities in DSpace
Select a community to browse its collections.
Recent Submissions
Спосіб виробництва розсільного сиру з козиного молока
(Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2024) Карбан, Юлія Василівна; Кравченко, Оксана Іванівна; Іванов, Олег Миколайович
Спосіб виробництва розсільного сиру, який передбачає використання нормалізованого, пастеризованого
молока, в яке вносять розчин хлористого кальцію, бактеріальну закваску для розсільних сирів і молокозсідний
фермент, зсідання молока та обробку згустка, формування та пресування бринзи, розрізання пласта, соління і
дозрівання, який відрізняється тим, що як сировину використовують козине молоко, після розрізання згустка
додають цілі зерна гірчиці у кількості 0,3 % від маси отриманого сирного зерна, соління готового
відпресованого згустка впродовж перших 5-ти діб здійснюють у 20-22 % водному розчині кухонної солі, а на 5-
й день проводять заміну використаного розсолу на розсіл з концентрацією кухонної солі 13-14 % і витримують
в ньому до 20-го дня визрівання до повної готовності продукту
Спосіб кількісного гельмінтокопроовоскопічного дослідження
(Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2024) Кручиненко, Олег Вікторович; Бондаревський, І. Л.; Іванов, Олег Миколайович
Спосіб кількісного гельмінтокопроовоскопічного дослідження, що включає облік яєць у досліджуваній пробі
фекалій, який відрізняється тим, що кількісний облік яєць здійснюють в пробі фекалій за низької
інтенсивності інвазії, що становить 3-5 яєць гельмінтів в 1 г фекалій, для чого пробу фекалій додають до
флотаційного розчину з наступним перемішуванням та фільтрацією сформованого розчину, з якого
відбирають зразки в об'ємі 1,5 мл та заповнюють ними циліндричні пластикові пристрої до утворення меніска з
накриттям покривними скельцями, після чого через 7-10 хв флотації покривні скельця знімають та переносять
на предметне скло, на яке нанесено паралельні лінії, з визначенням кількості яєць між склом та перерахунком
їх кількості на 1 г фекалій.
Comparative Analysis of Online Translators in the Machine Translation System
(2024) Матвієнко, Леся Григорівна; Matviienko, L. G.; Khomenko, L.; Denysovets, I.; Horodenska, K.; Nikolashyna, T.; Pavlova, I.
The article presents a comparative analysis of various online translators in the machine translation system. The author of the study focused on finding out the effectiveness and accuracy of the translation, identifying the strengths and weaknesses of the three most common online translators: Google Translate, DeepL and Microsoft Translator. The article begins with an overview of current trends in the field of machine translation and the need for online translations based on this context. The research methodology is selected in the article, in particular, the selection of individual online translators for comparison and the criteria for evaluating their work. The researcher analyzes the quality of translations for various types of texts, including common phrases, technical terms, complex sentences, etc. Attention is also paid to different language pairs and ensuring the availability of rarer languages in electronic translation. The article reveals such aspects as accuracy of translation, speed of work, recognition of context and idiomatic expressions, availability of additional functions and capabilities that ensure better translation quality. The author thoroughly highlights the strengths and weaknesses of each system, provides clear information about the use of integrations, available functions and additional capabilities of each translator. In the final part of the article, the author provides conclusions and recommendations regarding the use of online translators in the machine translation system. The research highlights that each electronic translator has its own advantages and limitations, and the choice depends on the specific needs of the user. In addition, the author emphasizes the need for constant updating and improvement of online translators to increase their accuracy and efficiency. This comparative analysis will help simplify the selection of the optimal translation software for users who require high-quality machine translation for their professional activities or everyday needs
Удосконалення технології енергетичних батончиків для війсковослужбовців
(Полтавський державний аграрний університет, 2024-04-30) Горобець, О.; Левченко, Юлія Вікторівна
Виробництво цукристих кондитерських виробів забезпечує стрімкий розвиток кондитерської промисловості. Головним питанням сьогодення є збагачення кондитерських виробів компонентами, які володіють високою біологічною цінністю та здатні вплинути на якість кондитерських виробів [1].
Управлінські аспекти інформаційної безпеки: теорія, методологія, практика
(Вид-во «Інтр-М», м. Запоріжжя, 2019) Дячков, Дмитро Володимирович
У монографії обґрунтовано теоретичні, методологічні засади та розроблено практичні положення щодо управління інформаційною безпекою підприємств агропродовольчої сфери. Узагальнено теоретичні основи управління інформаційною безпекою в умовах цифровізації. Систематизовано понятійно-категоріальний апарат інформаційної безпеки підприємства. Розроблено організаційно-функціональну модель управління інформаційною безпекою підприємства. Сформовано організаційні основи створення віртуальної платформи «забезпечення інформаційної безпеки підприємств агропродовольчої сфери» на засадах інтелектуального краудсорсингу.