Publication: Формування конкурентного потенціалу аграрних підприємств
dc.contributor.author | Іпатов, Анатолій Володимирович | |
dc.date.accessioned | 2025-06-02T08:18:26Z | |
dc.date.available | 2025-06-02T08:18:26Z | |
dc.date.issued | 2025-05-27 | |
dc.description.abstract | Дисертація присвячена теоретичному обґрунтуванню, методичному забезпеченню та практичній розробці підходів до формування та розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств. В роботі узагальнено теоретичні основи та удосконалити понятійно-категоріальний апарат досліджень конкурентоспроможності аграрних підприємств та їх конкурентного потенціалу. Обґрунтовано методичні підходи до оцінки результативності процесів формування й розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств. Здійснено аналіз і оцінювання сучасного рівня конкурентоспроможності аграрних підприємств та ступеня ефективності реалізації їх потенціалу. Визначено специфіку галузі та окреслити пріоритетні напрями зміцнення конкурентних позицій у межах агропромислового виробництва. Обґрунтовано організаційно-економічний механізм розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств на основі раціонального використання ресурсів. Розроблено рекомендації щодо формування ефективної інвестиційної політики для підвищення конкурентоспроможності. Обґрунтовано концептуальний підхід до підвищення результативності виробництва агропродовольчої продукції та зміцнення її конкурентних переваг шляхом впровадження сучасних систем забезпечення якості. Обґрунтовано теоретико-методичні підходи до формування організаційно-економічного механізму розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств, який розглядається як цілісна система взаємозв’язаних організаційних та економічних методів, інструментів і важелів, що забезпечують вплив на виробничо-господарську діяльність підприємств з метою створення стійких конкурентних переваг, а також спрямований на раціональне використання ресурсного забезпечення, адаптацію до умов ринкового середовища, посилення інноваційної активності та формування стабільних конкурентних позицій аграрних підприємств на ринках агропродовольчої продукції. Визначено підхід до ідентифікації конкурентного потенціалу аграрного підприємства шляхом комплексного поєднання в його структурі шести ключових складових: ресурсної, кадрової, фінансово-інвестиційної, адміністративно-управлінської, інноваційної, маркетингової, що дозволяє не лише всебічно охарактеризувати наявний конкурентний потенціал підприємства, але й істотно спрощує процедури оцінювання досягнутих рівнів конкурентоспроможності, а також сприяє побудові ефективних аналітичних та інформаційних систем підтримки ухвалення рішень щодо стратегічного розвитку підприємства на конкурентних засадах. Здійснено розробку комплексного набору заходів щодо інвестиційного забезпечення інноваційної діяльності, а також є орієнтованим на формування конкурентного потенціалу підприємств на агропродовольчих ринках шляхом раціоналізації використання виробничих ресурсів відповідно до технологічної специфіки діяльності через розробку цілісної фінансово-інвестиційної та маркетингової стратегії, що враховує сучасні виклики ринкового середовища та потреби підвищення ефективності господарювання. Визначено напрями формування та реалізації стратегій розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств, які, на відміну від традиційних підходів, базуються на врахуванні рівня раціональності впливу сукупності детермінант зовнішнього та внутрішнього середовища функціонування господарюючого суб’єкта, а також уточненні системи принципів, що лежать в основі розвитку конкурентного потенціалу аграрного підприємства, а саме орієнтації на пріоритетні споживчі потреби, забезпечення економічної результативності, дотримання принципів енергозбереження та раціонального використання ресурсів, системності і комплексності дій, адаптивності до змін ринкового середовища, а також гнучкості і динамічності стратегічного реагування. Обґрунтовано концептуальні засади підвищення ефективності виробництва агропродовольчої продукції та забезпечення високого рівня її конкурентоспроможності шляхом впровадження сучасних систем управління якістю, які передбачають у галузі тваринництва застосування інструментів геномної селекції у племінній роботі, оптимізацію раціонів годівлі тварин, а також дотримання вимог ветеринарних і санітарних стандартів, а у рослинництві впровадження принципів точного землеробства та орієнтацію на вирощування нішевих сільськогосподарських культур, що відповідає вимогам ринку і сприяє формуванню сталих конкурентних переваг. В першому розділі «Теоретичні основи формування та розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств» окреслено сутнісно-змістові характеристики дефініції «конкурентний потенціал» в системі підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств, визначено теоретико-методичні засади формування сталої позиції розвитку потенціалу конкурентоспроможності аграрних підприємств, обґрунтовано методичні засади оцінки ефективності управління розвитком конкурентного потенціалу аграрних підприємств. В другому розділі «Сучасний стан ринку агропродовольчої продукції та використання потенціалу аграрних підприємств» визначено рівень конкурентоспромможності продукції та використання потенціалу сільгосптоваровиробників, проаналізовано вплив інвестиційної та потенціал господарювання аграрних підприємств, оцінено ефективність виробництва продукції та використання потенціалу аграрних підприємств. В третьому розділі «Обгрунтування напрямів механізмів та інструментів нарощування конкурентного потенціалу аграрних підприємств» сформовано організаційно-економічний механізм управління розвитком потенціалу конкурентоспроможності аграрних підприємств на ресурсній основі, визначено засади нарощування інноваційно-інвестиційної компоненти розвитку потенціалу конкурентоспроможності аграрних підприємств, а також запропоновано організацію системи управління якістю продукції як чинник конкурентних переваг аграрного підприємства, підвищення його ефективності і забезпечення конкурентоспроможності. | |
dc.identifier.citation | Іпатов А. В. Формування конкурентного потенціалу аграрних підприємств : дис. д-ра філософії : 051 / Полтавський державний аграрний університет. Полтава, 2025. 243 с. | |
dc.identifier.uri | https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/18992 | |
dc.language.iso | uk | |
dc.publisher | Полтавський державний аграрний університет | |
dc.subject | конкурентний потенціал | |
dc.subject | ефективність | |
dc.subject | інвестиції | |
dc.subject | інновації | |
dc.subject | ресурси | |
dc.subject | механізм. | |
dc.title | Формування конкурентного потенціалу аграрних підприємств | |
dspace.entity.type | Publication |