Кафедра рослинництва
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Кафедра рослинництва by Subject "Avena sativa l."
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Publication Урожайність вівса (Avena sativa l.) залежно від рівня мінерального живлення посівів в умовах Лівобережного Лісостепу України(Полтавський державний аграрний університет, 2023) Гангур, Володимир ВасильовичВирощування вівса в Україні здійснюється для використання у кормових і харчових цілях. Попит на овес і продукти його переробки зумовлена високою поживною цінністю та особливостями біохімічного складу зерна. Вміст білку в ньому становить 10–15 %, до того ж він збалансований за складом амінокислот та практично повністю (на 95–96 %) засвоюється організмом [5, 8]. Зерно вівса містить у 2–3 рази більше (3–11 %) жирів, порівняно з іншими злаковими культурами, важливою характерною властивістю яких є висока перетравність і засвоюваність, підвищена стійкість до окислення [7]. Новітні сорти вівса володіють високою потенційною продуктивністю, яка найбільш повно реалізується шляхом удосконалення існуючих та розроблення інноваційних заходів у технології вирощування [6]. Для формування максимальної продуктивності та високої якості зерна важливим є рівень ресурсного забезпечення технологій вирощування, ефективна система хімічного захисту посівів та удобрення [1–4].