Publication:
Перспективні неопушені сорти сої культурної

dc.contributor.authorБілявська, Людмила Григорівна
dc.contributor.authorГарбузов, Ю. Є.
dc.date.accessioned2025-05-30T11:34:18Z
dc.date.available2025-05-30T11:34:18Z
dc.date.issued2024
dc.description.abstractСоя – Glycine max (L) Merr.) займає найбільші у світі площі серед зернобобових культур і посідає четверте місце за обсягами виробництва після пшениці, кукурудзи та рису. На сучасному етапі вирощування сої значно зростає роль сорту. У статті представлено результати вивчення показників господарської придатності нових селекційних ліній і сортів сої культурної, які створені у Полтавському державному аграрному університеті. Сорти Моріон, Сердолік і Цитрин є унікальними, тому що у них повністю відсутнє опушення на всіх частинах рослини. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні сорти без опушення відсутні. Метою наших досліджень було встановлення рівня прояву головних господарсько-цінних показників новостворених сортів і селекційних ліній у порівнянні з кращими зареєстрованими сортами. Польові дослідження проводили (2022–2023 рр.) в умовах ФГ «Грига» (Полтавський район Полтавської області). Ґрунт – чорнозем опідзолений, попередник – пшениця озима. Об’єкт досліджень – три нових сорти без опушення Моріон, Сердолік і Цитрин. Ці сорти мають тривалість вегетаційного періоду 99–100 діб, тому їх порівнювали із сортом стандартом Антрацит. За два роки вивчення у конкурсному сортовипробуванні урожайність насіння у сорту Моріон становила 3,7 т/га, що на рівні стандарту. У сорту Сердолік, урожайність була достовірно вищою від її значення у сорту стандарту і становила 3,8 т/га. Сорт Цитрин мав таку ж урожайність як і стандарт – 3,6 т/га. Вихід кондиційного насіння у всіх неопушених сортів був більшим ніж у стандарту Антрацит. Найбільшу масу 1000 насінин продемонстрував сорт Сердолік – 225 г, що на 6 г більше ніж у сорту-стандарту. У сортів Моріон і Цитрин цей показник був достовірно нижчим і становив 179 і 160 г, відповідно. Уміст білку в насінні сортів без опушення був на рівні стандартного сорту і становив 39 %. А за вмістом жиру всі три сорти без опушення поступались сорту Антрацит, насіння якого містить 24 % жиру. У сорту Моріон цей показник був на рівні 22 %, у сортів Сердолік і Цитрин – 21 %. У 2024 році сорти Моріон, Сердолік Цитрин передані на державну кваліфікаційну експертизу з метою отримання прав на них.
dc.identifier.citationБілявська Л. Г., Гарбузов Ю. Є. Перспективні неопушені сорти сої культурної. Scientific Progress & Innovations. 2024. № 27 (4). С. 26–30. DOI: 10.31210/spi2024.27.04.05
dc.identifier.issn2786-8842
dc.identifier.urihttps://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/18987
dc.language.isouk
dc.subjectСоя
dc.subjectлінія
dc.subjectсорт
dc.subjectгосподарська придатність
dc.subjectвідмінність
dc.subjectврожайність
dc.subjectякість
dc.titleПерспективні неопушені сорти сої культурної
dc.title.alternativePromising non-pubescent varieties of cultivated soybean
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Перспективні неопушені.pdf
Size:
735.77 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
17.09 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: