Друковані видання

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 527
  • Item
    Особливості вирощування квасолі звичайної
    (2024-04) Рибальченко, Анна Михайлівна
    Здавна квасоля була традиційною культурою в Україні, але не мала широкого розповсюдження. Ґрунтово-кліматичні умови Лісостепу України є сприятливими для росту і розвитку цієї культури. Тривалий період були відсутні високоврожайні сорти, що придатні до механізованого збирання. Використання можливостей біологічної азотфіксації в недостатніх обсягах стримувало вирощування квасолі у виробничих умовах та сприяли вирощуванню в незначних обсягах на присадибних господарствах.
  • Item
    Вплив стимулятора росту на насіннєву продуктивність сортів нуту звичайного (Cicer arietinum L.)
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-05) Неводничий, Сергій Володимирович; Баган, Алла Василівна
    На сьогоднішній день для збільшення урожайного потенціалу сільськогосподарських культур, у тому числі і нуту звичайного, доречним є використання стимуляторів росту рослин. Останнім часом популярним є використання препаратів органічного походження, зокрема препаратів на основі гумінових речовин. Дослідженнями встановлено приріст урожайності сільськогосподарських культур за використання стимуляторів росту понад 20 %. Крім того, ефективним є використання даної групи препаратів з екологічної та економічної точки зору, порівняно із препаратами хімічного походження [1, 3, 5]. Застосування стимуляторів росту пришвидшують біологічні процеси у рослині, чим сприяють підвищенню продуктивного потенціалу сільськогосподарських культур. Ефективним є використання даних препаратів як за передпосівної обробки насіння, так і в період вегетації рослин. Дослідженнями встановлено доцільність сумісного використання стимуляторів росту за обома варіантами обробки [2, 4].
  • Item
    Вплив стимулятора росту на підвищення насіннєвої продуктивності вівса посівного
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-05) Баган, Алла Василівна
    Внаслідок значного подорожчання енергоносіїв актуальним є використання нових стимуляторів росту в галузі рослинництва як один із високорентабельних способів підвищення урожайності сільськогосподарських культур. У країнах Західної Європи понад 60 % посівів сільськогосподарських культур в останні роки обробляють препаратами даної групи [1-3].
  • Item
    Використання ІТО-півоній у ландшафтному дизайні
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-05) Баган, Алла Василівна; Жорник, Ірина Іванівна
    ІТО-півонії – нове покоління півоній, отримане у результаті схрещування трав’янистих і деревовидних видів. Таким шляхом були отримані жовті півонії, які характеризуються великою кількістю квіток із яскравим забарвленням та чудовим насиченим ароматом. Кольорова гама включає білі, червоні, жовті та фіолетові відтінки. Рослини також мають міцні кущі, а листки зберігають свою декоративність до пізньої осені [3].
  • Item
    Роль чорнобривців у формуванні естетичного ландшафту декоративних садів
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-05) Баган, Алла Василівна; Мікуліна, О.
    Чорнобривці, як представники багатовидового роду Tagetes, відомі своєю вишуканою красою та неповторністю форми. У контексті декоративного садівництва чорнобривці здатні відігравати ключову роль у створенні естетичного ландшафту. Їх унікальні квітки, різноманітність кольорів та текстур листя, а також компактні форми кущів являють собою прекрасні елементи для дизайну саду.
  • Item
    Ефективність використання інокуляції насіння для підвищення продуктивності сортів гороху посівного (Pisum sativum)
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Баган, Алла Василівна; Жорник, Ірина Іванівна
    Для забезпечення виробництва білка важлива роль відводиться вирощуванню зернобобових культур, які характеризуються високою поживною цінністю, здатністю забезпечувати продуктивність сівозміни та відтворювати родючість грунту. Підвищення продуктивності бобових культур можливе за рахунок виконання таких технологічних процесів, як інокуляція насіння [3, 6].
  • Item
    Різновиди та сортовий потенціал сочевиці
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-05) Рибальченко, Анна Михайлівна
    Бобові відіграють важливу роль у зерновому та кормовому балансі українських фермерських господарств. Зернобобові мають найвищий вміст білка серед усіх сільськогосподарських культур. Їх зерно або зелена маса має більш, ніж удвічі більший вміст білка, ніж у зернових, білок набагато краще засвоюється за амінокислотним складом, забезпечує найдешевший білок. В умовах сьогодення рослинні білки високо цінуються в харчовій і комбікормовій промисловості.
  • Item
    Добір сортів квасолі звичайної для вирощування в умовах Лісостепу України
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-03-29) Рибальченко, Анна Михайлівна
    Сучасні технології вирощування зернобобових повинні бути орієнтованіна максимальне використання біологічного потенціалу продуктивності, а також на управлінні всіма процесами, що забезпечують високу продуктивність та якість зерна. Квасоля звичайна (Phaseolus vulgaris L.) серед зернобобових одна з найцінніших продовольчих культур [1].
  • Item
    Вплив елементів технології вирощування на врожайність малопоширених енергетичних культур
    (2023) Дьомін, Дмитро Геннадійович
    У цьому розділі колективної монографії " Енергетичні культури : сортимент, біологія, екологія, агротехнологія" проаналізовано вплив елементів технології вирощування на врожайність малопоширених енергетичних культур: індіан-грасу, біг-блуестему, сорго багаторічного та павловнії. Розроблено новий спосіб сумісних посівів енергокультур.
  • Item
    Особливості мінерального живлення сортів льону олійного
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Барат, Юрій Михайлович; Барат, М. Ю.
    Засвоєння елементів живлення рослинами льону олійного залежить від фізико-хімічних властивостей ґрунту, температурного, водного і повітряного режиму, розвитку самих рослин та кліматичних умов. У зв’язку з цим зміни умов навколишнього середовища та можливість впливу на них агротехнічними заходами, які спрямовані на більш своєчасне та повне забезпечення льону олійного необхідними поживними речовинами є актуальним питанням.
  • Item
    Вплив мікродобрив на ріст та розвиток рослин картоплі
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Баган, Алла Василівна; Бобошко, Н.
    Картопля є поширеною культурою у сільському господарстві. На сьогоднішній день вона широко споживається і користується попитом серед населення. Картопля містить багато корисних вітамінів і мікроелементів, що позитивно впливають на здоров’я.
  • Item
    Formation of the yield of winter wheat varieties depending on the duration of the vegetation period
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Hurba, V. S.; Bahan, A. V.; Гурба, В. С.; Баган, Алла Василівна
    One of the main indicators of the suitability of the variety for the main areas of winter wheat cultivation is the duration of the growing season. This important indicator has a fairly large amplitude of fluctuation, which is due to both genetic features and a set of external growing conditions.
  • Item
    Formation of the productivity of corn hybrids depending on the duration of the vegetation period
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Ulizko, V. M.; Bahan, A. V.; Улізько, В. М.; Баган, Алла Василівна
    Corn hybrids, which are characterized by a long growing season and an extended period from flowering to full grain maturity, have increased resistance to damage by stem rots, compared to premature forms and a short second period of plant development ("flowering-full grain maturity").
  • Item
    Formation of chickpea productivity depending on drought resistance of the variety
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Nevodnychyі, S. V.; Bahan, A. V.; Неводничий, Сергій Володимирович; Баган, Алла Василівна
    Climatic factors play one of the main roles in shaping the productivity of leguminous crops. Under favorable weather conditions and proper agricultural background, the chickpea yield can reach 2,5–4,2 t/ha, under extreme growing conditions (drought), the yield drops to 0,7–1,0 t/ha. In particularly dry years, chickpeas compete with peas in terms of productivity.
  • Item
    Adaptive properties of chickpea (Cicer аrietinum)
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Bahan, A. V.; Zhornyk, I. I.; Баган, Алла Василівна; Жорник, Ірина Іванівна
    The disease resistance is one of the most important features of chickpea adaptation to the adverse environmental conditions. The most common diseases of chickpea in the Forest-Steppe of Ukraine are fusarium and ascochitosis, which affect plants at all stages of vegetation.
  • Item
    Принципи академічної доброчесності Полтавського державного аграрного університету
    (2024) Криворучко, Людмила Михайлівна; Рибальченко, Анна Михайлівна
    Під висловом «академічна доброчесність» прийнято розуміти сукупність духовних цінностей, таких як справедливість, чесність, повага та відповідальність, довіра, а також певних умов, які мають дотримуватись усіма учасниками науково-освітнього процесу.
  • Item
    Овочеві культури, придатні для поширення в Україні
    (2024-03) Сиплива, Н. О.; Кулик, Максим Іванович; Рожко, Ілона Іванівна; Гайдай, А. О.
    На сьогодні забезпечення населення України якісними продуктами харчування є важливим питанням, що потребує вирішення. Будь-яка агротехнологія вирощування овочевої культури використовує в своїй основі певний сорт або гібрид. Цей сортимент в овочівництві дуже різноманітний, Тому, що б вірно підібрати сорт до вирощування й задовільнити вимоги виробництва ми провели аналітичні дослідження.
  • Item
    Особливості вирощування гібридів кукурудзи залежно від агроекологічних умов
    (2024-02) Баган, Алла Василівна; Улізько, В. М.
    Кукурудза має різні напрями використання у галузі рослинництва. Вона використовується у харчовій промисловості, є високонцентрованим кормом для тваринництва і птахівництва, для виготовлення біопалива, а також на зелене добриво тощо.
  • Item
    Вплив агроекологічних чинників на якість зерна пшениці озимої
    (2024-02) Баган, Алла Василівна; Гурба, В. С.
    Пшениця озима є основної продовольчою культурою не тільки у нашій країні, а у всьому світі, тому має постійний попит серед сільськогосподарських виробників. За місцем розташування Україна являється не лише головним виробником зерна пшениці, а й належить до провідних експортерів Європи, а також і світу.
  • Item
    Селекція на адаптивність сучасних сортів сої до посухи
    (Полтавський державний аграрний університет, 2023-09) Білявська, Людмила Григорівна; Білявський, Юрій Вікторович
    Лівобережний Лісостеп України відноситься до «соєвого поясу», де існують сприятливі умови для вирощування сої. Але, за останні роки, посушливі умови вегетаційного періоду сої почали відмічати майже кожен рік. За 125 річний період показник середньорічних температур підвищився на 1,3 °С. У 2007 і 2009 роках цей показник був максимальний – 9,8 °С. Сьогодні, він зріс майже до 10,5 °С. Так, у 2019 р. цей показник був 10,3 °С, у 2020 р. – 10,6 °С, Сума ефективних температур (СЕТ > 10 °С) збільшилася з 1400 °С до 1586–1737 °С (2010 рік). В останні роки, від посухи потерпають ті що дозріли та розтріскались.