Друковані видання. Кафедра селекції, насінництва і генетики

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 575
  • Publication
    Цінність ягід малини та сучасні способи її переробки
    (ПДАУ, 2024-11-28) Барат, Юрій Михайлович; Маслівець, О.
    Малина – колючий напівчагарник 0,5-1,8 м заввишки з однорічними пагонами і дерев’янистими дворічними стеблами; однорічні пагони трав’янисті, безплідні, з колючками, загнутими донизу, зелені, з блакитнуватими квітками. Дворічні пагони дерев’янисті, колючки тільки на зелених бічних гілках, утворюють жовтувато-бурі, короткі, загострені гілочки.
  • Publication
    Продуктивність смородини чорної залежно від агротехнічних факторів
    (ПДАУ, 2024-09-30) Барат, Юрій Михайлович; Барат, М. Ю.
    Смородина чорна – являється однією з основних ягідних культур, що вирощуються в Україні. Вона характеризується швидкоплідністю, зимостійкістю та високою врожайністю. Завдяки чому, вирощування смородини чорної є економічно вигідним як у промислових насадженнях, так і на невеликих присадибних ділянках.
  • Publication
    Аналіз сортових ресурсів зернобобових овочевих культур в Україні
    (2024) Сиплива, Н. О.; Кулик, Максим Іванович; Рожко, Ілона Іванівна; Гайдай, А. О.
    Вирощування бобових овочевих культур для отримання доступного білка на сьогодні є актуальним для більшості країн світу. Що обумовлено розширенням різноманіття харчування населення й у перспективі сприятиме подоланню голоду відповідно цілей сталого розвитку. Мета теоретичного дослідження – здійснити аналіз сортів овочевих культур з родини бобових за кількісним та якісним складом, які за комплексом господарсько-корисних ознак є придатними для поширення на території України та споживання.
  • Publication
    Оцінка сортових ресурсів гороху за комплексом господарсько-цінних ознак в умовах Лісостепу України
    (2024) Рибальченко, Анна Михайлівна; Іваненко, Р. С.
    Важливим заходом для ефективного виробництва зерна гороху є регуляція факторів, що вливають на її мінливість, зокрема, до таких факторів відносять підбір сортів, адаптованих до грунтово-кліматичних умов зони вирощування. Для успішного вирощування гороху доцільно враховувати сортові особливості, зокрема, урожайність насіння, тривалість періоду вегетації, висоту рослин, масу 1000 насінин, придатність до механізованого збирання, стійкість до вилягання рослин, стійкість до обсипання насіння, стійкість до посухи, стійкість до хвороб, вміст білка. У статті наведено результати дослідження, що виконані на основі аналізу сортів гороху за цінними господарськими ознаками у Державному реєстрі сортів рослин, придатних до поширення в Україні на 2024 рік. Найбільш суттєвим показником при підборі сортів гороху до вирощування в умовах Лісостепу України є їх урожайність. Найвищою урожайністю відзначалися сорти: Албум – 3,78 т га, Гайдук – 3,76 т/га, Тренді – 3,75 т/га, Вербал – 3,67 т/га, Есо – 3,53 т/га, Саксон – 3,4 т/га, Карпати – 3,37 т/га, Протін – 3,36 т/га, Дарунок степу, Люмп – 3,29 т/га, Мікка – 3,28 т/га, Пристань – 3,25 т/га, Кампус – 3,23 т/га, Алекс УЛ, Вельвет – 3,19 т/га, Боксер – 3,18 т/га, Мадрас – 3,17 т/га, Імпульс – 3,16 т/га, Карені – 3,14 т га, Аякс – 3,06 т/га, Грінвей – 3,02 т/га, Меценат – 3,02 т/га. Найбільш стійкими до вилягання є сорти гороху: Саламанка – 8,8 балів; Астронавт, Аудіт, Гамбіт, Лессна – 8,5 балів; Мазепа, Слован – 8,4; Авенгер, Боксер, Босфор, Меценат – 8,3 бали; Алекс УЛ, Вельвет, Карені, Карпати, Люмп – 8,0 балів. Найстійкіші до осипання насіння виявилися сорти: Босфор – 8,4 бали; Астронавт, Гайдук, Гамбіт, Мазепа, Саламанка, Слован – 8,3 бали; Албум, Аудіт, Боксер, Вербал, Меценат – 8,2 бали; Дарунок степу, Лессна – 8,1 бали; Алекс УЛ, Вельвет, Імпульс, Карені, Карпати, Люмп, Мікка, Саксон, Тренді – 8,0 балів. Найбільш стійкі до посухи сорти: Вербал – 8,8 балів; Албум, Ассас – 8,7 балів; Кампус – 8,6 балів; Гайдук, Пристань – 8,5 балів; Дарунок степу, Есо – 8,3 бали; Авенгер, Астронавт, Аудіт, Боксер, Гамбіт, Круіз, Меценат – 8,2 бали; Тіп – 8,1 бали; Алекс УЛ, Вельвет, Галактік, Грінвей, Карені, Карпати, Мадрас, Мікка, Остінато, Саксон, Саламанка, Торпедо, Тренді – 8,0 балів. Найбільш стійкі сорти гороху до переноспорозу: Галактік, Козачок, Рейн, Торпедо – 9 балів; Пристань – 8,8 балів; Албум, Вербал, Гайдук, Есо – 8,7 балів; Дарунок степу – 8,6 балів; Кампус – 8,5 балів; Ассас, Круіз, Лессна – 8,4 бали; Тіп – 8,3 бали; Астронавт, Гамбіт – 8,2 бали; Босфор – 8,1 бали. Найбільш стійкі сорти гороху до кореневих гнилей: Аватар, Алекс УЛ, Алоіз, Аякс, Білий ангел, Велетень, Вельвет, Галактік, Грінвей, Капітан, Карені, Карпати, Козачок, Люмп, Мадрас, Мікка, Остінато, Посейдон, Протін, Рейн, Саксон, Торпедо, Хамелеон – 9,0 балів. Найбільш стійкі сорти гороху до аскохітозу: Аудіт, Вербал, Гайдук, Пристань – 8,8 балів; Есо – 8,7 балів; Саламанка – 8,6 балів; Албум, Ассас, Боксер, Босфор, Кампус, Круіз, Мазепа, Слован – 8,5 балів; Дарунок степу, Лессна, Меценат – 8,4 бали; Астронавт, Гамбіт, Тіп – 8,3 бали; Авенгер – 8,2 бали. Стійкістю до антракнозу вирізнялися сорти: Босфор, Вербал, Есо, Пристань – 8,7 балів; Гайдук, Тіп – 8,6 балів; Ассас, Лессна, Мазепа, Меценат, Саламанка, Слован – 8,5 балів; Албум, Боксер, Дарунок степу, Кампус, Круіз – 8,4 бали; Авенгер, Астронавт, Аудіт, Гамбіт – 8,3 бали. За вмістом білка у гороху виділено сорти: Галактік – 26,2%, Ассас – 26,1%, Протін – 25,9%, Грінвей, Рейн – 25,8%, Посейдон, Торпедо – 25,7, Саксон – 25,6%, Мадрас – 25,5, Алоіз – 25,4%, Мікка – 25,3%, Козачок, Тіп – 25,1%. Формування потужної бази сортів гороху дозволить підвищити ефективність виробництва зерна гороху в конкретних грунтово-кліматичних умовах.
  • Publication
    Seed productivity of mustard varieties depending on sowing rate
    (2025) Shakalii, S. M.; Bahan, A. V.; Шакалій, Світлана Миколаївна; Баган, Алла Василівна
    Fluctuations in climatic resources, with a tendency to increase temperature, today require an expansion of the range of agricultural crops, including oilseeds. This is possible by introducing more drought-resistant crops into the crop rotation, which are able to easily adapt to different growing conditions. One of such crops is white mustard1/2/3.
  • Publication
    Вплив мінеральних добрив на показники врожаю льону олійного
    (2024) Шакалій, Світлана Миколаївна; Четверик, Оксана Олександрівна; Баган, Алла Василівна; Криволап, Є. О.
    На чорноземних ґрунтах визначено оптимальний термін та спосіб внесення мінеральних добрив під льон олійний на тлі різного ступеня забезпеченості ґрунту рухомим фосфором; встановлена оптимальна доза добрив для застосування під льон; рекомендовано мікробіологічний препарат для допосівної інокуляції насіння та його використання спільно з мінеральними добривами для підвищення врожайності та олійності льону; проведено економічну оцінку застосування агрохімікатів при вирощуванні льону. Рекомендовано для господарства кращий варіант мінерального живлення та мікробіологічного препарата для отримання більшої врожайності льону олійного. При обробітку льону олійного на чорноземі звичайному з дуже низькою безпечністю грунту рухомим фосфором і високою обмінним калієм по Мачигіну для досягнення врожайності олійного насіння 1,96 т/га азотно-фосфорні добрива доцільно застосовувати при посіві в дозі N30P30.
  • Publication
    Дослідження сортів гороху за цінними господарськими ознаками в умовах Лісостепу України
    (ПДАУ, 2024-11-26) Рибальченко, Анна Михайлівна; Мальченко, Ю. Ю.
    Однією з головних умов підвищення валового збору зерна гороху та зростання параметрів ефективності його виробництва є запровадження у виробництво новітніх сортів гороху [3, 5]. Новітні технології вирощування зернобобових культур, зокрема гороху, повинні бути орієнтовані на управління процесами формування високої зернової продуктивності, а також спрямовуватися на використання культурою можливого біологічного потенціалу продуктивності [2, 6].
  • Publication
    Вплив позакореневого підживлення на формування зернової продуктивності кукурудзи
    (ПДАУ, 2024-11-26) Рибальченко, Анна Михайлівна; Триль, В. О.
    Кукурудза є важливою зерновою культурою, що відіграє ключову роль у забезпеченні харчових і промислових потреб. Досягнення високої врожайності кукурудзи в умовах сучасного сільського господарства потребує раціонального використання агротехнічних заходів, серед яких позакореневе підживлення є одним із найефективніших. Позакореневе підживлення підвищує урожайність і якість кукурудзи, особливо за несприятливих погодних умов [2, 6].
  • Publication
    Особливості формування продуктивності у сучасних сортів гороху
    (ПДАУ, 2024-09-30) Рибальченко, Анна Михайлівна; Іваненко, Р. С.
    Сучасна технологія вирощування зернобобових культур, особливо гороху, повинна зосереджуватися на управлінні процесами, за допомогою яких формується висока продуктивність, і має бути спрямована на використання можливого генетичного потенціалу продуктивності культури. В сучасних умовах селекціонери створюють сорти гороху з різною морфологічною структурою. Зміна архітектоніки листкового апарату гороху є визначним етапом у селекції культури.
  • Publication
    Мікроклональне розмноження в культурі in vitro: можливості та переваги використання
    (2024) Рибальченко, Анна Михайлівна; Криворучко, Людмила Михайлівна
    Метод мікроклонального розмноження є важливим біотехнологічним напрямом, який надає можливість здійснювати масове розмноження рослин в умовах in vitro. Цей метод відрізняється від звичайного насіннєвого або вегетативного розмноження рослин. Вирощування рослин в культурі in vitro забезпечує розмноження рослин, що дозволяє отримувати генетично однорідний і безвірусний посадковий матеріал. Він є ефективним для прискореного розмноження в значних обсягах особливо цінних генотипів, видів та сортів рослин, що є зникаючими, а також для розмноження рослин, відтворення яких в природних умовах насіннєвим і вегетативним шляхом є досить ускладнено. Використання методу мікроклонального розмноження у певних видів застосовують для прискореного розмноження на комерційній основі садивного матеріалу, оздоровленого від патогенів (вірусних, бактеріальних, грибних). У статті проаналізовано особливості мікроклонального розмноження рослин в умовах культури in vitro, вплив модифікації живильних середовищ для отримання рослин-регенерантів, які будуть придатними для використання в умовах in vivo. Виділено загальні етапи, що відбуваються під час мікроклонального розмноження рослин. Встановлено, що на процес мікроклонального розмноження рослин впливають генетичні, фізіологічні, гормональні, фізичні фактори. Встановлено, що мікроклональне розмноження рослин має переваги такі як, збереження генетичного різноманіття, одержання генетично однорідного матеріалу, незалежність від сезону та погодно-кліматичних умов та можливість проводити розмноження протягом року, залучення мінімальної кількості вихідного матеріалу, виробництво садивного матеріалу для культур, що мають низькі коефіцієнти розмноження, отримання безвірусного садивного матеріалу.
  • Publication
    Біологічні особливості та основні аспекти технології вирощування квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris L.) на насіння
    (ПДАУ, 2024) Рожко, Ілона Іванівна; Кулик, Максим Іванович; Гончаров, М. О.
    Мета представленого огляду – аналіз та узагальнення наявних досліджень щодо біологічних особливостей квасолі звичайної та аспекти технології вирощування на насіння в умовах України. Відповідно аналізу та узагальнення досліджень авторів визначено, що в нашій країні з родини бобові (Fabaceae) вирощується три види квасолі: звичайна (Phaseolus vulgaris L.), лімська (Phaseolus lunatus L.) та багатоквіткова (Phaseolus multiflorus L.). Найбільш поширеною є квасоля звичайна, яка належить до американської групи за походженням. Це типова жаростійка культура, оптимальна температура для росту й розвитку рослин становить 25–30 оС. Визначено, що температурний чинник, поряд із наявністю вологи в ґрунті має значний вплив на продуктивність, особливо в критичні періоди – цвітіння та формування насіння. На даний час в Реєстрі сортів рослин наявні 20 сортів квасолі звичайної овочевої та 27 сортів – зернової. З цього сортименту необхідно обирати сорти, які адаптовані до умов вирощування, стійкі до хвороб і шкідників та володіють високим потенціалом продуктивності. Кращі попередники у польовій сівозміні для квасолі є: озимі зернові й просапні культури, а в овочевій – гарбузові, пасльонові, цибулеві, коренеплоди, рання картопля. Основний обробітку ґрунту – звичайний, з послідуючим ранньовесняним боронуванням та дво-триразовим культивуванням. Сівбу квасолі здійснюють широкорядним способом (45 см) в Лісостепу 5–15 травня, на Поліссі – 5–20 травня, у Степовій зоні – 20 квітня – 15 травня. Норма висіву залежить від крупності насіння і становить 400–500 тис. схожих насінин на гектар. До сівби проводять інокуляцію насіння штамами мікроорганізмів (азотфіксувальні бактерії виду Rhizobium phaseoli). Догляд за насінними рослинами квасолі полягає у розпушуванні міжрядь (1 3 рази) та моніторингу шкідливих організмів в посівах. Збір насіння квасолі проводять за висихання 70–80 % бобів перевалочним способом, з послідуючою його доробкою (очищення й сортування) та закладкою насіннєвого матеріалу на зберігання за чистоти 99,0 % та лабораторної схожості 90,0 %.
  • Publication
    Вплив заходів післязбиральної доробки та передпосівної підготовки насіння на посівні якості та врожайність квасолі овочевої
    (2024) Рожко, Ілона Іванівна; Кулик, Максим Іванович; Ракшеєв, А. П.
    Дослідження, пов’язані з післязбиральною доробкою та передпосівною підготовкою насіння, є важливими задля забезпечення оптимальних умов росту і розвитку, формування якісного врожаю та насіннєвого матеріалу квасолі овочевої. Основною метою статті є вивчення впливу заходів післязбиральної доробки та передпосівної підготовки на посівні якості насіння та врожайність квасолі овочевої сорту Ольга. У дослідженнях використовувалися методики агрономічних досліджень, затверджені наукові рекомендації для проведення польових і лабораторних експериментів, а також методи математичної обробки отриманих даних. Результати показали, що найкращі показники посівної придатності квасолі спостерігалися у варіантах сівби крупного насіння: енергія проростання становила 91,5%, лабораторна схожість – 95,1%. У середнього насіння ці показники були нижчими, а у мілкого – найгіршими. Встановлено, що енергія проростання насіння квасолі порівняно з контролем (89,7%) знижувалася у насіння з макротравмами – на 3,7%, з середнім ступенем травм – на 2,7%, з мікротравмами – на 2,3% (на рівні контролю). Лабораторна схожість насіння порівняно з контролем (91,5%) знижувалася: для насіння з макротравмами – на 3,6%, з середнім ступенем травм – на 3,0%, з мікротравмами – на 2,1% (на рівні контролю). Визначено, що застосовуючи допосівну обробку насіння квасолі сорту Ольга препаратом «Ризоактив Бобові» можливо підвищити польову схожість насіння (до 87,2%) та виживаність рослин квасолі (до 84,7%). У середньому за роки проведення експерименту на рівні контролю (1,39 т/га) врожайність насіння квасолі овочевої сорту Ольга формується за сівби насінням з обробкою препаратом «Ризоактив Бобові» (2 л/т) насіння з мікротравмами (1,36 т/га), а вихід кондиційного насіння становитиме 84,5%. Таким чином, дослідження підтверджують важливість відбору насіння за крупністю (у процесі післязбиральної доробки) та доцільність застосування інокулянтів для досягнення високих показників врожайності та якості насіння квасолі, що має практичне значення для агрономів та фермерів.
  • Publication
    Формування урожайності сортів пшениці м'якої озимої залежно від використання мікродобрив
    (ПДАУ, 2024-11-26) Барат, Юрій Михайлович; Шамрай, А. В.; Мордвяник, Ю. І.
    Система удобрення має значний вплив на формування урожайності пшениці м’якої озимої. Так, із мінеральних добрив вносять макроелементи: азот, фосфор і калій, які не повністю забезпечують потребу рослин в елементах живлення. Тому у рослин спостерігаються симптоми нестачі мікроелементів. Для отримання відповідного врожаю зерна та його якості, рослини потребують мікроелементів [1, 4].
  • Publication
    Вплив сорту на насіннєву продуктивність гороху посівного
    (ПДАУ, 2024-11-26) Баган, Алла Василівна; Шепетун, В. В.
    Одним із головних завдань сільськогосподарського виробництва є вирощування сортів із високими адаптивними властивостями до стресових умов та інтенсивною біологічною азотфіксацією. Однією із причин скорочення посівних площ під горохом є вирощування старих сортів, зокрема із проростанням насіння на корені, схильністю до вилягання, осипання та розтріскування бобів [3-4].
  • Publication
    Ефективність використання мікродобрив для підвищення урожайності кукурудзи на зерно
    (ПДАУ, 2024-11-26) Баган, Алла Василівна; Тутка, Т.
    Кукурудза в останні десятиліття є однією з найголовніших культур на світовому ринку зерна і займає там провідну позицію. Тому Україна може забезпечити не тільки внутрішні потреби в зерні кукурудзи, а і експортувати його. Зерно кукурудзи є цінним для різних галузей, а також є високоенергетичною сировиною, за допомогою якої його можна використовувати для виробництва паливних матеріалів.
  • Publication
    Вплив регуляторів росту на формування продуктивності рослин вівса посівного
    (ПДАУ, 2024-11-26) Баган, Алла Василівна; Панченко, А. О.
    Сучасна сільськогосподарська практика орієнтована на розробку стійких екологічних систем для росту рослин. Основними завданнями науковців та агровиробників є підвищення якості та продуктивності продукції при мінімальних витратах з акцентом на екологічну складову. Для досягнення цієї мети в технологію вирощування рослин на різних етапах життєвого циклу вводяться органічні речовини, що покращують метаболізм рослин, прискорюють ріст і розвиток.
  • Publication
    Особливості використання інокулянтів за передпосівної обробки насіння бобових культур
    (ПДАУ, 2024-11-26) Баган, Алла Василівна; Мусієнко, Н.
    Обробка насіння бобових культур інокулянтами з бульбочковими бактеріями Rhizobium leguminosarum може забезпечити до 80 % потреб рослин в азоті за рахунок фіксації атмосферного азоту. Оброблені рослини стають більш стійкими до посухи, а їх зерно має вищий вміст азоту і білка. Оскільки Rhizobium має низьку мобільність, інокулянт повинен бути розміщений поблизу насінини для оптимального розвитку бульбочок.
  • Publication
    Ефективність використання біопрепаратів для підвищення продуктивності сої
    (ПДАУ, 2024-11-26) Баган, Алла Василівна; Маслівець, О.
    Соя є єдиним із найбільш розповсюджених та значущих зернобобових культур у світі. Вона щороку займає посівні площі, що перевищують 120 мільйонів гектарів, підтверджуючи її місце в глобальному сільському господарстві. Соя також займає ключові позиції серед олійних культур, що цінуються завдяки своєму багатому хімічному складу. Її широке поширення обумовлено високою поживною цінністю, що включає великий вміст білка, а також значну економічну вигоду вирощування цієї культури. Виробництво сої забезпечує стабільний дохід фермерам і є вигідним для аграрного сектору в цілому. Тому соя – це стратегічно важлива культура як на світовому, так і на національному рівнях.
  • Publication
    Вплив інокулянтів на урожайність нуту
    (ПДАУ, 2024-11-26) Баган, Алла Василівна; Марусич, О. Ю.
    У теперішній час на території нашої країни провідною культурою вважається соя. Оскільки наразі зміни клімату призвели до частих посух влітку, що, в свою чергу, сприяє зниженню врожайності польових культур, то актуальним є вирощування посухостійких культур, однією з яких є нут [3]. Дана культура є перспективною для вирощування в Україні, яка дає можливість розширити асортимент культур на експорт для аграріїв [5].
  • Publication
    Вплив мікродобрив на урожайність кукурудзи
    (ПДАУ, 2024-11-26) Баган, Алла Василівна; Дружко, К. М.; Одноочко, В. А.
    Для всіх сільськогосподарських культур, зокрема і кукурудзи, важливим є отримання комплексу макро- і мікроелементів. За дотримання всіх агротехнічних заходів кукурудза може реалізовувати високий потенціал урожайності зерна. Але однією з вимог збільшення виробництва даної продукції є відповідно збалансоване живлення рослин, вирішення якої базується на використанні мікродобрив [1-2, 5].