Друковані видання. Кафедра селекції, насінництва і генетики

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 668
  • Publication
    Формування господарсько-цінних ознак у сучасних сортів гороху в умовах Лісостепу України
    (2025-06-26) Рибальченко, Анна Михайлівна
    Горох – одна з провідних зернобобових культур, що вирізняється високою поживною цінністю, агрономічною значущістю як попередник, здатністю збагачувати ґрунт азотом. У сучасних умовах інтенсивного землеробства основною метою селекції є створення сортів із комплексом господарсько-цінних ознак, що забезпечують стабільну врожайність, стійкість до хвороб, посухи та високі показники якості продукції. Важливим заходом для ефективного виробництва зерна гороху є регуляція факторів, що вливають на її мінливість, зокрема, до таких факторів відносять підбір сортів, адаптованих до грунтово-кліматичних умов зони вирощування. Для успішного вирощування гороху доцільно враховувати сортові особливості, зокрема, урожайність насіння, тривалість періоду вегетації, висоту рослин, масу 1000 насінин, придатність до механізованого збирання, стійкість до вилягання рослин, стійкість до обсипання насіння, стійкість до посухи, стійкість до хвороб, вміст білка. Основні господарсько-цінні ознаки сучасних сортів гороху: урожайність, стійкість до вилягання, стійкість до хвороб і шкідників, посухостійкість, технологічна якість зерна, скоростиглість.
  • Publication
    Збалансовані агроландшафти – запорука екологічної стабільності довкілля
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-16) Шокало, Наталія Сергіївна
    Сучасні агроландшафти являють собою складну багатовимірну систему відповідної структури, що функціонує у взаємодії територіальних особливостей з системою землеробства. Формування збалансованих агроландшафтів і їх збереження є запорукою стабільного розвитку агросфери і, окрім забезпечення економічної вигоди, мають виконувати екологічну, природоохоронну і естетичну роль. Агроландшафт поєднує в собі агробіоценози, населені пункти, виробничі і соціальні об’єкти, створюючи єдине ціле.
  • Publication
    Влив норми висіву на формування продуктивності ячменю ярого
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-16) Костюк, Є. О.; Шокало, Наталія Сергіївна
    Оскільки селекція сортів ячменю – процес постійний, у виробництво надходять нові рекомендовані сорти, які необхідно систематично досліджувати і вивчати елементи технології вирощування культури. Звичайно, для ячменю ярого, як і для багатьох інших культур є встановлені оптимальні норми висіву. Але їх час від часу необхідно корегувати. Збільшуючи чи зменшуючи усталенінорми висіву можна призвести до зниження урожайності зерна та погіршення його якості. Якщо в умовах достатнього зволоження загустити посіви ячменю, то рослини будуть вилягати і формувати урожай із дрібним, щуплим зерном. Навпаки, якщо вологи недостатньо, а посів загущений, то зерно буде щуплим, достигатиме передчасно. За посушливих років такі посіви можуть загинути. Встановлено, що в загущених посівах відбувається пошкодження рослин грибковими захворюваннями. За збільшення кількості рослин на одиниці площі зменшується вміст сирого білка в зерні.
  • Publication
    Вплив елементів технології на вирощування гороху
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-16) Чикриж, Ю. П.; Шокало, Наталія Сергіївна
    Стрімке підвищення температури і втрата вологи з ґрунту спонукає розпочати весняні польові роботи раніше, ніж зазвичай. Тому культури, які холодостійкі на початкових етапах свого розвитку і не бояться короткочасних заморозків висівають найпершими. До ранніх ярих культур серед інших належить горох.
  • Publication
    Формування урожайності кукурудзи за стресових умов
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-16) Зубенко, В. В.; Шокало, Наталія Сергіївна
    Кукурудза має значний потенціал урожайності, але він реалізується не більше, ніж на 50%. На одній рослині кукурудзи формується 1–2 качани, хоча потенційна їх кількість – від 6 до 10 штук. Кількість рядів зерен на качані фактична 14–16, а максимально можлива – 20. Дослідження зародків качанів на етапі органогенезу V18 виявило, що в ряду качана може формуватися від 50 до 60 зерен. Отже, теоретично, за реалізації потенціалу культури, у качані має бути 600–1000 зерен. А реально кількість зерен на качані становить 300–500 штук. Таку розбіжність між запрограмованою природою і реальною урожайністю можна пояснити негативним впливом на навколишнє середовище і недосконалістю елементів технології вирощування.
  • Publication
    Ефективність інокуляції насіння у технології вирощування сої
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-16) Шокало, Наталія Сергіївна; Горбань, І. В.
    У сучасному світі соя – надзвичайно поширена культура і її вирощування є досить актуальним. Через глобальне зростання чисельності населення на планеті збільшився попит на продовольство, виробництво кормів тваринам, розширення придатних для вирощування сільськогосподарської продукції земельних угідь. Успішне вирощування цієї культури залежить від ряду складових, що впливають на формування її врожайності: сортові особливості, передпосівна обробка насіння, місце в сівозміні, обробіток ґрунту, система захисту від бур’янів, шкідників і хвороб, удобрення тощо.
  • Publication
    Інноваційні підходи в освітньому процесі фахівців АПК
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-13) Шокало, Наталія Сергіївна; Барат, Юрій Михайлович
    Однією з ключових галузей економіки України є агропромисловий комплекс. Йому належить вирішальна роль у забезпеченні продовольчої безпеки всередині країни та роль експортера сільськогосподарської продукції на світовий ринок. Не дивлячись на проблеми обмеженого доступу до фінансування, почасти застарілу інфраструктуру, в останні роки агропромисловий комплекс України розвивається і демонструє значне зростання. Цьому сприяють вигідне географічне розташування країни, помірний клімат, родючі ґрунти та інші природні ресурси.
  • Publication
    Ефективність регуляторів росту у формуванні урожайності сої
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-13) Шокало, Наталія Сергіївна; Ріг, Б. В.
    Серед культур світового землеробства особливе місце багато років належить сої. Серед зернобобових і олійних культур вона є найпоширенішою, бо вирощують її на всіх континентах. У ряді багатьох країн сої належить вирішальна роль у харчовому і кормовому балансах. Через свою багатофункціональність і пластичність дана культура вигідна як економічно, так і екологічно. З насіння сої одержують значну кількість рослинної олії і білка. Завдяки здатності сої до азотфіксації через симбіоз її кореневої системи з бульбочковими бактеріями можна знизити внесення азотних добрив. Вона є добрим попередником для багатьох не бобових культур, зокрема для зернових.
  • Publication
    Позакореневе підживлення соняшника
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06) Шокало, Наталія Сергіївна; Губаренко, М. О.
    Соняшник належить до однієї з провідних сільськогосподарських культур України. Близько 6 млн га посівних площ займає щороку саме ця рослина у структурі сівозмін. Соняшник вважають експортно-орієнтованою культурою. Соняшникову продукцію закуповують країни Європи, Близького Сходу, Китай та багато інших. Сьогодні соняшник вирощують не лише у традиційних природно-кліматичних зонах України (Степ, Лісостеп), а й на Поліссі і у передгір’ї Карпат. Щоб отримувати стабільні врожаї цієї важливої культури слід ретельно підійти до питання забезпечення соняшника поживними речовинами, оптимізувавши систему його удобрення. За належного удобрення соняшника необхідними макро- і мікроелементами, особливо за сівби насінням інтенсивних гібридів та дотримання агротехнічних вимог, його урожайність сягає 3,5 – 4,5 т/га.
  • Publication
    Ефективність застосування мікоризи за вирощування кукурудзи
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-13) Шокало, Наталія Сергіївна; Реутенко, В. Є.
    Посівні площі кукурудзи у світі продовжують зростати і становлять близько 200 млн га. Багато років основними її виробниками є США, Китай, Бразилія та країни Європейського Союзу. У загальній структурі виробництва зерна в Україні кукурудза посідає стратегічно важливе місце, забезпечивши значну частку валютних надходжень від експорту аграрної продукції. Внаслідок нестабільних погодних умов, що мають прояв у вегетаційний період кукурудзи, її урожайність в окремі роки суттєво різниться. В екстремальних посушливих умовах не завжди ефективно спрацьовують традиційні агротехнологічні заходи. Тому пошук шляхів підвищення ефективності вирощування кукурудзи з урахуванням кліматичних умов для максимальної реалізації генетичного потенціалу сучасних гібридів є актуальним і важливим.
  • Publication
    Вплив попередника на забур’яненість посівів кукурудзи на зерно
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-13) Шокало, Наталія Сергіївна; Калюжний, О. В.
    Отже, у результаті проведених досліджень встановлено, що серед зазначених культур найкращим попередником для кукурудзи на зерно був горох. Поступається йому попередник, який традиційним є для кукурудзи – ячмінь ярий. Допустимими є, за умови високої культури землеробства, і цукрові буряки та повторні посіви кукурудзи по кукурудзі.
  • Publication
    Adaptive Value of Soybean Varieties by the Seed Quality Parameters
    (2025-06-12) Mazur, O.; Kupchuk, I.; Voloshyna, O.; Mazur, O.; Biliavska, L.; Білявська, Людмила Григорівна; Poltoretskiy, S.
    Production requires highly adaptive varieties that have a  high level of  genetic protection of  the  crop from biotic and abiotic factors of the environment and can maximally realize the potential of the crop in combination with high-quality seeds. The article presents the results of studies on the assessment of soybean varieties by the adaptability of qualitative characteristics in different soil and climatic conditions in terms of the years of research according to the content and output of oil and protein, as well as the  intensity of  oil and protein formation in soybean seeds. The  adaptability of  soybean seed quality of  the  studied varieties was determined by the Eberhard and Russell method. According to the research results, the highest oil content in the seed was observed in the following varieties: Hoverla (22.2%), Artemida (21.1%), and Zolotysta (20.7%), and the highest protein content was recorded in Artemida (39.2%) and Zolotysta (39.3%). It should be noted that the indicated varieties are conservative (bi <1) by the response to changes in the hydrothermal regime, except for Hoverla, which is highly plastic (bi >1) in terms of oil content in the seeds. These varieties have the highest indicators of agronomic stability (As) in terms of protein content in seeds: 99.2; 99.0%, as well as the  sequence of  distribution of  varieties according to homeostaticity of  the  first (Nom1) and second (Nom2) types: Artemida – 131.4 and 109.5; Zolotysta – 99.2 and 62.0. The highest output of oil and protein from seeds was recorded in Hoverla – 0.48 and 0.805 t.ha-1, Artemida – 0.43 and 0.803 t.ha-1, which belong to highly plastic varieties by the response to the improvement of the agro-background of cultivation, the variance of stability (Si2) in which is as close to zero as possible. The combination of high yield of oil and protein became possible due to the high productivity of Hoverla, as for Artemida, these traits are at the level of above mean values. The highest intensity of oil and protein formation in seeds was observed in Hoverla– 4.25 and 7.12, Artemida – 3.8 and 7.06, Amethyst – 3.43 and 6.72 kg.ha-1 per day, which belong to highly plastic varieties (bi >1), and the stability variance (Si2) in which is as close to zero as possible
  • Publication
    Ефективність біологізації в агротехнологіях сої
    (2025-06-12) Білявська, Людмила Григорівна; Ємець, М. В.
    Застосування різноманітних біопрепаратів у технологіях вирощування сої нині є поширеним елементом технології, особливо в умовах лівобережного Лісостепу України. Серед набору дозволених біопрепаратів можна зробити ефективний вибір для їх подальшого застосування в специфічних умовах конкретного господарства. При вирощуванні сої в ґрунті присутні аборигенні бульбочкові бактерії сої, які слабо конкурують з обробкою насіння сучасними біопрепаратами. Щорічна обробка насіння сої в ґрунті призводить до накопичення мікробіологічних бульбочкових бактерій. Вони здатні формувати азотфіксуючі кореневі бульбочки під час наступного вирощування сої, але їх ефективність залежить від багатьох факторів. Азотфіксуючий потенціал симбіозу сої з цими ризобіями часто обмежується їх низькою азотфіксуючою активністю або недостатньою кількістю в зоні проростання насіння. Тому в технологіях вирощування сої використовують передпосівну обробку насіння. Використовують біопрепарати на основі різних спеціалізованих штамів.
  • Publication
    Вплив норми висіву та вологості зерна на врожайність гібридів кукурудзи (Zea mays L.) в умовах Полтавщини
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-12) Білявська, Людмила Григорівна; Волошин, Д. Р.; Ванжула, Д. В.
    Товаровиробники сільськогосподарської продукції України, поступово стають потужним світовим учасником зернового ринку з головною зерновою культурою - кукурудзою. Її виробництво стабільне та ефективне [1]. Використання сучасних гібридів дозволяє щорічно отримувати високі врожаї. Оптимальна густота стояння рослин є одним з основних факторів отримання стабільно високих врожаїв [2]. Реакція гібридів на загущення різноманітна. Тому нові гібриди необхідно вивчати для визначення оптимальної густоти стояння рослин. При виборі норми висіву кукурудзи слід враховувати біологічні особливості гібрида, родючість і вологість ґрунту. Залежно від густоти рослин змінюються освітленість посіву, кореневе та повітряне живлення, вологозабезпечення, тепловий режим ґрунту та приземного шару повітря.
  • Publication
    Особливості вирощування та пристосованість гібридів кукурудзи компанії «Байер» в умовах Полтавщини
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-12) Ванжула, Д. В.; Білявська, Людмила Григорівна
    Кукурудза – культура універсального призначення з високим рівнем урожайності. Культура є джерелом різноманітної сировини. Використовується у тваринництві та промислово-індустріальній сфері (паливо та олія). Часто має високу посухостійкість. Сучасні інноваційні та селекційні досягнення дозволили зміцненню конкурентних позицій України на внутрішніх й зовнішніх ринках. Україна є одним із ключових конкурентів США на ринку Китаю та одним із головних постачальників зерна кукурудзи в країни ЄС. Частка України у світовому виробництві кукурудзи становить 2-3% та займає четверте місце у світовому експорті кукурудзи (майже 80% вирощеного в країні зерна).
  • Publication
    Інтелектуальна діяльність – запорука забезпечення якості вищої освіти учасників освітнього процесу
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Кулик, Максим Іванович
    Згідно визначення «інтелект – це стійка структура розумових здібностей особистості». Він є одним із вагомих аспектів розвитку людини, що поєднує власний досвід, набуті знання і вміння та здатність застосовувати їх для розв’язання складних завдань, в тому числі й у професійній діяльності. Інтелект, разом з інноваційними знаннями дозволяють реалізувати парадигму «нового» та принести свої результати. Адже саме поєднання фундаментальних та прикладних новацій дозволить забезпечити гармонійну організацію інноваційного процесу.
  • Publication
    Взаємодія сортів сої з біопрепаратами та їх вплив на урожайність культури
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Шеліган, В. В.
    Ефективність процесу біологічної фіксації азоту рослинами не викликає сумнівів. Він є основним і обов'язковим елементом технологічного процесу вирощування сої. Соя є потужним біологічним азотфіксатором. Для цього використовують мікробні препарати на основі селекціонованих штамів мікроорганізмів (наприклад, Bradyrhizobium japonicum). Мікробні препарати активно використовуються виробниками сої, особливо в екологічних та органічних сучасних технологіях. Їх застосування покращує функціонування рослинно-мікробних систем, особливо в суворих умовах навколишнього середовища. Сівба сої насінням сучасних сортів збільшує кількість специфічних бульбочкових бактерій. Конкуруючі штами створюють активні процеси в ґрунті та підвищують їх ефективність. Встановлено, що штами B. japonicum найефективніше утворюють симбіоз з соєю. Найчастіше симбіоз «біопрепарат-рослина» виникає на ґрунтах, де були створені сорти (наприклад, сорти полтавської селекції). Тому метою даної роботи було дослідити симбіотичну активність та вплив перспективних штамів різного походження на продуктивність сої.
  • Publication
    Урожайність гібридів соняшнику у виробничому випробуванні та посушливих умовах ФГ «ГРИГА»
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Марченко, Ю. О.
    Соняшник є основною олійною культурою в країні. Сьогодні в Україні вирощують 4 культури: пшеницю, кукурудзу, сою та соняшник. Виробництво соняшнику відіграє вирішальну роль у забезпеченні населення цінними продуктами харчування. Сьогодні соняшник є надійним джерелом конкурентоспроможності та прибутковості для фермерських господарств. Україна є лідером з переробки соняшнику та виробництва олії. Олійно-жирова галузь демонструє позитивну динаміку виробництва.
  • Publication
    Урожайність гібридів кукурудзи різних груп стиглості у виробничому випробуванні
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Ковбаса, В. А.
    Встановлено, що кукурудза, як в Україні, так і в світі, витіснила пшеницю з першого місця і стала лідером зернового балансу. Збільшення виробництва кукурудзи на зерно безпосередньо сприяє зміцненню продовольчої безпеки України. Таким чином, пшениця та ячмінь стали менш рентабельними культурами в Україні. Спостерігається зменшення посівних площ під зерновими культурами (на 45%), що на 60% менше, ніж урожай зернових у довоєнному 2021 році. Тому кукурудза вийшла на перше місце і стала основною зерновою культурою. Її виробництво за останні 30 років зросло в кілька разів. Насиченість ринку нею також зросла. Наприклад, існують науково обґрунтовані та перевірені на практиці технології її вирощування.
  • Publication
    Особливості функціонування соєво-ризобіального симбіозу
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Литвиненко, С. С.; Рябокінь, К. В.
    Доцільність використання біологічної азотфіксації не викликає сумнівів. Сьогодні вона є основним і обов'язковим елементом технологічного процесу вирощування сої. Соя є потужним біологічним азотфіксатором. Для цього використовують мікробні препарати на основі селекціонованих штамів мікроорганізмів, таких як Bradyrhizobium japonicum. Застосування мікробних препаратів є досить ефективним у сучасних екологічно чистих технологіях вирощування сої, особливо в складних умовах з недостатнім зволоженням. Їх застосування покращує функціонування рослинно-мікробних систем у жорстких умовах навколишнього середовища. Посів сої сучасними сортами збільшує кількість специфічних бульбочкових бактерій. Конкуруючі штами підвищують їх ефективність. Встановлено, що штами B. japonicum є найбільш ефективними у формуванні симбіозу з соєю, особливо з сортами полтавської селекції. Тому метою даної роботи було вивчення симбіотичної активності та впливу перспективних штамів різного походження на продуктивність сої.