Publication: Вплив попередників на поживний режим ґрунту та урожайність пшениці озимої в зоні Лівобережного Лісостепу України
dc.contributor.author | Гангур, Володимир Васильович | |
dc.contributor.author | Котляр, Ярослав Олексійович | |
dc.date.accessioned | 2023-12-18T11:22:38Z | |
dc.date.available | 2023-12-18T11:22:38Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.description.abstract | В Україні пшениця озима (Triticum aestivum L.) є основною продовольчою культурою, урожайність якої формується за впливу природно-кліматичних чинників зони, матеріального і технічного забезпечення технології вирощування. Дослідження проведено впродовж 2016–2020 рр., на дослідному полі Полтавської ДСГДС ім. М. І. Вавилова. За результатами досліджень встановлено, що вміст основних елементів живлення в грунті, за вирощування пшениці озимої, змінюється не лише за впливу попередників, але й перед попередників культури. Найменший вміст азоту, що легко гідролізується у шарі грунту 0–40 см спостерігали у сівозмінах, де передпопередником пшениці озимої був соняшник (14,34–14,62 мг/100 г ґрунту). За сівби культури після буряку цукрового, попередником якого був ячмінь ярий, вміст легкогідролізованого азоту був вищим на 8,1–10,2 %, порівняно із передпопередником соняшник. За вище зазначеного розміщення пшениці озимої у сівозміні найвищим був також і вміст рухомого фосфору в грунті (19,78 мг/100 г ґрунту). Найменший вміст обмінного калію відзначено у сівозміні, де попередником і передпопередником пшениці є соняшник та буряк цукровий. На підставі експериментальних даних виявлено, що найбільш продуктивними є посіви пшениці озимої за розміщення її у сівозміні після чини та вико-вівса на зелений корм. У сівозмінах, де попередником пшениці озимої була соя спостерігали зниження урожайності культури на 9,2–10,5 %, порівняно з кращими попередниками. Проте, зважаючи на невеликі посівні площі кращих попередників для розміщення пшениці озимої, доцільною є сівба культури після збирання скоростиглих сортів сої. Гіршими попередниками культури в досліді були соняшник та буряк цукровий. За сівби культури після цих попередників урожайність зерна пшениці озимої була найнижчою і становила, відповідно 5,17 і 5,23 т/га. | |
dc.identifier.citation | Гангур В. В., Котляр Я. О. Вплив попередників на поживний режим ґрунту та урожайність пшениці озимої в зоні Лівобережного Лісостепу України. Scientific Progress & Innovations. 2023. № 26 (3). С. 11–16. DOI: 10.31210/spi2023.26.03.02 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/15706 | |
dc.language.iso | uk | |
dc.subject | Пшениця м’яка озима (Triticum aestivum L.) | |
dc.subject | попередники | |
dc.subject | перед попередники | |
dc.subject | сівозміна | |
dc.subject | поживний режим грунту | |
dc.subject | урожайність | |
dc.subject | soft winter wheat (Triticum aestivum L.) | |
dc.subject | predecessors | |
dc.subject | pre-prepredecessors | |
dc.subject | crop rotation | |
dc.subject | soil nutrient regime | |
dc.subject | yield | |
dc.title | Вплив попередників на поживний режим ґрунту та урожайність пшениці озимої в зоні Лівобережного Лісостепу України | |
dc.title.alternative | Influence of predecessors on soil nutrient regime and yield of winter wheat in the Left Bank Forest Steppe zone of Ukraine | |
dc.type | Article | |
dspace.entity.type | Publication |