Друковані видання. Кафедра рослинництва
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
Publication Адаптивність гібридів кукурудзи до змін клімату(2025-11-11) Шакалій, Світлана Миколаївна; Воронько, В. В.Адаптивність у рослинництві, зокрема у кукурудзи, – це здатність рослин пристосовуватися до змін умов навколишнього середовища (кліматичних, ґрунтових, агротехнологічних) і при цьому зберігати або підвищувати рівень урожайності та якість продукції. Виявлено, що сьогодні зернова кукурудза розміщена за природно економічними зонами України не повною мірою дає ефективні використання біокліматичного і економічного потенціалів для нарощування виробництва зерна. А це, своєю чергою, зумовлює необхідність подальшого вдосконалення розміщення та шляхів вирощування цієї культури в окремих регіонах країни. Також поряд з цим помітне потепління клімату, яке впливає на врожайність гібридів кукурудзи.Publication Вплив сорту на урожайність та якість зерна пшениці м'якої ярої(2025-11-10) Шакалій, Світлана Миколаївна; Баган, А. В.Шакалій С. М., Баган А. В. Вплив сорту на урожайність та якість зерна пшениці м'якої ярої. Раціональне використання природних ресурсів в умовах глобальних викликів: колективна монографія / за заг. ред. Т. О. Чайки. Полтава : Астрая, 2025. С. 347-355.Publication Покращення якісних характеристик хлібобулочних виробів за використання рослинної сировини, зокрема нутового борошна(2025-11-03) Бараболя, Ольга ВалеріївнаПоглиблення екологічних проблем на планеті, безперервне зростання чисельності населення та збільшення попиту на продовольство, зокрема на продукти харчування, актуалізують потребу у розширенні асортименту якісних та конкурентоспроможних виробів з високими споживчими характеристиками. У цьому контексті хліб залишається незамінним елементом щоденного харчування значної частини людства, що зумовлює необхідність удосконалення його рецептур із урахуванням сучасних вимог щодо збагачення органічними поживними компонентами. За умов підвищеного впливу несприятливих факторів довкілля на організм людини знижується його адаптаційна здатність та порушуються механізми саморегуляції, що в результаті може спричиняти дисфункції окремих органів і систем. Враховуючи значну присутність хлібобулочних виробів у раціоні сучасної людини, доцільною є модифікація їхнього складу. Це дозволяє створювати функціональні продукти харчування, які відповідають актуальним потребам споживачів.Publication Виробництво сільськогосподарської продукції в умовах повномасштабної війни: виклики та перспективи(2025-11-03) Бараболя, Ольга ВалеріївнаУже протягом чотирьох років вітчизняні аграрії працюють в умовах повномасштабної війни, що створює серйозні виклики для всього аграрного сектору України. Посівна кампанія, догляд за культурами, збирання врожаю та реалізація продукції відбуваються в умовах постійного ризику через бойові дії, тимчасову окупацію територій, замінування полів і руйнування інфраструктури. У 2025 році обсяг виробництва зернових культур скоротився до приблизно 56 млн тонн, що є суттєвим зниженням у порівнянні з 78,8 млн тонн у сезоні 2024/2025. Основними причинами стали несприятливі погодні умови та зниження врожайності, а також військові ризики.Publication Продовольчі потреби в локшині зі зменшеним вмістом глютену(Полтавський державний аграрний університет, 2025-11-03) Бараболя, Ольга ВалеріївнаЛокшина на основі білого пшеничного борошна є популярним продуктом харчування, однак останнім часом зростає інтерес до альтернативних видів, виготовлених із гречки, рису або крохмалю, отриманого з бобових культур і картоплі. Основним недоліком локшини з рафінованого зерна (зокрема пшениці, кукурудзи та рису) є її високий глікемічний індекс, зумовлений вмістом швидкозасвоюваних вуглеводів. За результатами епідеміологічних досліджень, тривале споживання продуктів із рафінованого борошна корелює з підвищеною захворюваністю на хронічні неінфекційні хвороби — такі як цукровий діабет, артеріальна гіпертензія та серцево-судинні патології — а також із тенденцією до їхнього більш раннього розвитку. Різке підвищення рівня глюкози в крові після споживання таких продуктів є особливо небезпечним для осіб із порушеним вуглеводним обміном. У зв’язку з цим все більше споживачів, орієнтованих на здорове харчування, обирають альтернативні інгредієнти, зокрема гречку.Publication Післязбиральне достигання та зберігання зерна шляхом покращення його якості(Полтавський державний аграрний університет, 2025-11-03) Бараболя, Ольга Валеріївна; Піщаленко, М. А.Пшениця є другою за величиною зерновою культурою в світі та головним чином використовується як сировина для основних продуктів харчування та продуктів бродіння. Пшеничне зерно зазвичай зберігається до наступного врожаю для внутрішніх і експортних потреб в умовах, які можуть бути достатньо скрутними, як через геополітичні події, так і кліматичні коливання. Це обумовлює необхідність забезпечення зерну відповідних умов зберігання з урахуванням, що воно представляє собою біологічну систему, яка володіє властивостями дихання, післязбирального дозрівання, самозігрівання та проростання.Publication Умови оптимального режиму живлення пшениці озимої(Полтавський державний аграрний університет, 2025-11-03) Бараболя, Ольга Валеріївна; Висоцький, А. С.Україна є одним із провідних експортерів зерна на світовий ринок, а зернове господарство займає ключове місце в структурі агропромислового комплексу, суттєво впливаючи на формування продовольчих і кормових ресурсів, а також на загальну економічну стабільність держави. Нарощування обсягів виробництва зерна сьогодні розглядається як один із пріоритетних напрямів розвитку сільського господарства та важлива складова продовольчої безпеки країни. Останнім часом у світі спостерігається стійке зростання попиту на продукцію з твердої пшениці, яка належить до категорії здорових, поживних і збалансованих харчових продуктів. За значенням у харчуванні населення тверда пшениця поступається лише м’якій, займаючи друге місце серед зернових культур у багатьох країнах світу. Світовий валовий збір зерна твердої пшениці сягає 30–35 млн тонн. З огляду на це, для забезпечення стабільності внутрішнього ринку зерна в Україні необхідно збільшити посівні площі під ярою пшеницею щонайменше до 10% від площ озимої, зменшуючи, відповідно, її вирощування на малоефективних попередниках та за пізніх строків сівбиPublication Зростання урожайності і поліпшення якості зерна пшениці озимої залежно від вдосконалення технології вирощування(Полтавський державний аграрний університет, 2025-11-03) Бараболя, Ольга Валеріївна; Ананченко, В. С.Стабільний розвиток аграрного сектору харчової промисловості України має надзвичайне значення, оскільки країна володіє значним потенціалом у виробництві зернових культур. Цей потенціал дозволяє не лише забезпечувати внутрішнє споживання, а й збільшувати обсяги експорту, що позитивно впливає на економічні показники держави. Важливу роль у підвищенні врожайності та валового збору зерна відіграють як озимі, так і ярі зернові культури, які є основою продовольчої безпеки та джерелом стратегічно важливої сировини для різних галузей переробної промисловості. Для подальшого збільшення врожайності та покращення якості зерна необхідно постійно вдосконалювати технології вирощування з урахуванням сучасних наукових розробок.Publication Пшениця є головною хлібною культурою(Полтавський державний аграрний університет, 2025-11-03) Бараболя, Ольга Валеріївна; Корецький, Б.Сьогодні зернове господарство є стратегічною галуззю економіки України, а пшениця – головною хлібною культурою. В умовах змін клімату, зростання потреб у продовольчому зерні та конкуренції на світовому ринку особливого значення набуває оптимізація технології вирощування ярої пшениці. Від правильного поєднання агротехнічних прийомів залежить не лише врожайність і якість зерна, але й економічна ефективність виробництва, екологічна безпека та продовольча стабільність країни. Вплив окремих елементів технології (сорт, система удобрення, строки й норми сівби, захист рослин) на урожайність і якість зерна пшениці ярої.Publication Стан і технологічні можливості вирощування гречки в Україні(Полтавський державний аграрний університет, 2025-11-03) Бараболя, Ольга Валеріївна; Бирлим, Б. Ю.Гречка (Fagopyrum esculentum Moench) є важливим продуктом харчування для українців. Вона вважається «королевою круп». Ця культура покращує агрофізичні властивості ґрунту, знижує його щільність, а також є добрим попередником у сівозмінах. Так, у 2024 році в Україні зібрано було зібрано 127,2 тис. тон гречки, а середня врожайність її становила 1,4 т/га. Слід зазначити також, що урожайність культури значно залежить від погодних умов (високих температур у період цвітіння, нерівномірності опадів) та строків сівби.Publication Ефективність вирощування пшениці м’якої залежно від агротехніки вирощування(Полтавський державний аграрний університет, 2025-11-03) Бараболя, Ольга Валеріївна; Свячений, П. Д.Зернова галузь є ключовим чинником сталого розвитку агропромислового комплексу. Зростаючий світовий попит на зернову продукцію відкриває для України з її потужним сільськогосподарським потенціалом можливість посісти провідні позиції на міжнародному ринку зерна. В зоні Лісостепу найбільш поширеною культурою є озима пшениця, зростання виробництва якої може задовольнити продовольчі потреби населення країни, а також суттєво збільшити обсяги експорту зернової продукції. Озима пшениця використовується переважно для виробництва хлібобулочних виробів, круп та інших харчових продуктів на основі зерна.Publication Біологічні особливості та фактори, що впливають на лежкість бульб картоплі(Полтавський державний аграрний університет, 2025-11-03) Бараболя, Ольга Валеріївна; Прудкий, Т. А.Картопля (Solanum tuberosum L.) є однією з провідних продовольчих та промислових культур у світі. Її значення охоплює не лише харчову промисловість, а й сільське господарство та фармацевтичну галузь. Популярність культури обумовлена високою харчовою цінністю, широкими можливостями використання й здатністю адаптуватися до різних агрокліматичних умов. Одним із ключових викликів у вирощуванні картоплі залишається забезпечення тривалого зберігання бульб без втрати якісних характеристик. Втрати під час зберігання можуть сягати 30–50 %, що зумовлено як фізіолого-біохімічними змінами, так і механічними ушкодженнями та розвитком патогенної мікрофлори.Publication Вплив агрокліматичних умов та систем удобрення на продуктивність пшениці твердої ярої в умовах лівобережного лісостепу України(Полтавський державний аграрний університет, 2025-11-03) Бараболя, Ольга Валеріївна; Латиш, А. А.Пшениця тверда яра (Triticum durum Desf.) є важливою культурою для аграрного сектору України, оскільки виступає цінною сировиною для виготовлення макаронних виробів і круп із високими якісними показниками, що мають попит як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. У контексті зміни клімату ця культура набуває особливого значення завдяки посухостійкості, короткому вегетаційному періоду та можливості бути страховою культурою у разі втрати озимих посівів. Метою дослідження було оцінити вплив агрокліматичних факторів і систем удобрення на врожайність і якість зерна двох сортів пшениці твердої ярої — Аквілон та Нащадок — в умовах Лівобережного Лісостепу України (Полтавська область, 2023–2024 рр.).Publication Перспективи використання альтернативної сировини, зокрема нутового борошна(2025-11-03) Бараболя, Ольга ВалеріївнаЗагострення екологічних проблем, динамічне зростання чисельності населення та постійне підвищення попиту, зокрема на продукти харчування, обумовлюють потребу у розширенні асортименту продукції з високими споживчими якостями та конкурентними перевагами. Хліб, як традиційна складова щоденного раціону, потребує вдосконалення рецептур з орієнтацією на збагачення поживними компонентами. У контексті зростаючого антропогенного навантаження на організм, спричиненого несприятливими умовами довкілля, зменшуються можливості організму до адаптації й саморегуляції, що може провокувати функціональні розлади різних систем органів. Враховуючи значну частку хлібобулочних виробів у харчуванні сучасної людини, зміна їхнього складу є ефективним підходом до створення функціональних продуктів, які відповідають актуальним потребам населенн.Publication Формування морфотипу сортів гороху залежно від мінерального живлення(Полтавський державний аграрний університет, 2025-10-21) Шакалій, Світлана Миколаївна; Ісаєнко, О. В.Густота стояння рослин гороху під час вегетації — це один із ключових показників, що впливає на врожайність культури. Вона визначає кількість рослин на одиниці площі (зазвичай на 1 м² або 1 га) після сходів, упродовж розвитку культури та до збирання. Основні аспекти густоти стояння гороху: оптимальна густота стояння; фактори, що впливають на густоту стояння; норма висіву — якщо вона занижена або перевищена, це безпосередньо впливає на щільність; якість насіння — схожість, маса 1000 насінин, енергія проростання; грунтово-кліматичні умови — температура та вологість у період сівби та проростання; технологія сівби — глибина загортання, рівномірність висіву, ущільнення ґрунту; хвороби та шкідники — проріджують посіви на ранніх етапах; механічні пошкодження — під час міжрядного обробітку чи через несприятливі погодні умови; динаміка густоти протягом вегетації.Publication Вплив біопрепаратів на формування врожайного потенціалу сортів ячменю ярого(Полтавський державний аграрний університет, 2025-10-21) Шакалій, Світлана Миколаївна; Четверик, Оксана Олександрівна; Катренко, Н.Сорти з високим потенціалом продуктивності найбільш ефективно реагують на внесення біопрепаратів, реалізуючи свій генетичний потенціал. Менш продуктивні сорти отримують позитивний ефект у вигляді кращого розвитку кореневої системи та стійкості до стресів, що стабілізує врожайність. Ефект від застосування біопрепаратів залежить від конкретного сорту, типу ґрунту та кліматичних умов. Використання біопрепаратів є важливим елементом інтегрованої системи агротехнічних заходів, спрямованих на підвищення врожайності ячменю.Publication Вплив сорту на формування показників структури рослин гороху(Полтавський державний аграрний університет, 2025-10-21) Шакалій, Світлана Миколаївна; Півньов, Я. М.Формування кількості рослин гороху в посівах — важливий елемент структури врожаю, який значною мірою залежить від системи удобрення. Добрива впливають як на енергію проростання насіння, так і на подальший ріст і розвиток рослин упродовж вегетації, зокрема на виживання сходів, кущення, стійкість до хвороб і стресових умов.Publication Вплив сорту на формування показників структури рослин гороху(Полтавський державний аграрний університет, 2025-10-21) Шакалій, Світлана Миколаївна; Солодовник, О.У статті наголошується на значенні Маси 1000 зерен як ключового показника якості насіння та елементу структури врожайності гороху. Цей показник є інтегральним, оскільки відображає сукупний вплив сортових властивостей, кліматичних умов та рівня агротехніки (зокрема, збалансованого живлення та якості насіннєвого матеріалу). В агрономічній практиці Маса 1000 зерен використовується для розрахунку норми висіву та оцінки потенційного врожаю. Таким чином, для досягнення високих значень Маси 1000 зерен необхідно забезпечити оптимальні умови в період наливу зерна та застосовувати належні агротехнічні заходи.Publication Тривалість міжфазних і вегетаційних періодів рослин(Полтавський державний аграрний університет, 2025-10-21) Шакалій, Світлана Миколаївна; Трусько, О.Тривалість міжфазних періодів ярого ячменю є важливим показником, який характеризує темпи росту та розвитку культури і визначається біологічними особливостями сорту, попередником, погодними умовами та рівнем мінерального живлення. Від своєчасності проходження окремих фаз залежить формування продуктивності посівів і якість урожаю. Проведені нами дослідження показали, що тривалість міжфазних періодів розвитку рослин ячменю ярого різнились за роками досліджень і визначались сумою активних температур, наявністю вологи в ґрунті та інтенсивністю сонячної радіації.Publication Вплив агроекологічних факторів на формування якості зернових культур(Полтавський державний аграрний університет, 2025-10-21) Шакалій, Світлана Миколаївна; Словцова, В.Основне значення зернових культур полягає в тому, що вони є не тільки необхідними і незамінними продуктами харчування, а й найважливішим фактором забезпечення продуктів тваринного походження та іншою продукцією. На показники якості зернової продукції впливає багато чинників, такі як: ґрунтово-кліматичні умови вирощування, біологічні та сортові особливості культур, строки сівби, загальна культура землеробства, використання хімічних засобів. Якість рослинницької продукції визначається багатьма показниками, основними з яких є вміст білка (протеїну), крохмалю, клейковини, цукру, жиру, целюлози, та ін.