Publication: Перспективи вирощування пшениці твердої ярої для забезпечення внутрішнього споживання
dc.contributor.author | Бараболя, Ольга Валеріївна | |
dc.contributor.author | Латиш, А. | |
dc.date.accessioned | 2024-07-30T11:21:17Z | |
dc.date.available | 2024-07-30T11:21:17Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.description.abstract | В сучасних умовах перед вітчизняними фермерами стоїть мета – виробництво якісної, конкурентоспроможної та безпечної сільськогосподарської продукції для задоволення внутрішнього ринку. Важливим напрямом в цьому є вирощування високоякісної пшениці твердої ярої, яка займає важливе місце у продовольчому забезпеченні не лише в Україні, а й світовій спільноті, становлячи приблизно 5–7 % від загальносвітових площ під вирощуванням пшениці. Мета статті – дослідження перспектив розвитку внутрішнього ринку виробництва та споживання пшениці твердої ярої. Важливими показниками, що сприяють збільшенню обсягів вирощування цієї культури для внутрішніх потреб, є висока якість зерна та врожайність. Визначено основні напрями його використання – виробництво круп і високоякісних макаронних виробів, які потребують борошна з рівнем клейковини 25–26 %. Незадовільна якість вітчизняного зерна пшениці твердої ярої призводить до збільшення імпорту вже готових макаронних виробів з твердих сортів пшениці або високоякісного борошна для вітчизняного виробництва. Для вирішення питання збільшення врожайності й якості зерна пшениці твердої ярої рекомендується використання сучасних районованих сортів, дотримання технології вирощування та впровадження перспективних методів передпосівної обробки насіння, стимуляторів росту рослин, екологічних методів і технологій. В результаті вітчизняні виробники макаронних виробів і круп отримують необхідну сировину, яка буде дешевше за імпортну, та сприятиме зменшенню ціни на готову продукцію. Оскільки зерно пшениці твердої вдвічі дорожче за зерно м’яких сортів, це забезпечить прибутковість фермерам в умовах, коли експорт зерна обмежений, а ціни на паливо та добрива постійно зростають. Важливими факторами розвитку цього напряму в рослинництві є кооперація фермерів з виробниками готової продукції для розбудови необхідної інфраструктури (наприклад, млина) та використання сучасних логістичних центрів (сухих портів). | |
dc.identifier.citation | Бараболя О. В., Латиш А. А. Перспективи вирощування пшениці твердої ярої для забезпечення внутрішнього споживання. Scientific Progress & Innovations. 2024. No 27 (1). С. 64–68. DOI: 10.31210/spi2024.27.01.11 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/17417 | |
dc.language.iso | uk | |
dc.subject | Врожайність | |
dc.subject | якість зерна | |
dc.subject | агротехнічні заходи | |
dc.subject | переробка | |
dc.subject | макаронні вироби | |
dc.subject | кооперація | |
dc.title | Перспективи вирощування пшениці твердої ярої для забезпечення внутрішнього споживання | |
dc.type | Article | |
dspace.entity.type | Publication |