Publication:
Вплив технологічної обробки сої на продуктивність та здоров`я свиней

No Thumbnail Available
Date
2025-04-22
Authors
Шаферівський, Богдан Сергійович
Сябро, Альона Сергіївна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
РВВ ПДАУ, м. Полтава
Research Projects
Organizational Units
Journal Issue
Abstract
Враховуючи біологічні особливості та здатність до тривалого зберігання зерна сої відкриваються шляхи до широкого її використання як харчового та кормового інгредієнту. Це обумовлено тим, що у зерні цієї культури міститься 30–39% білка та 16–18% жиру. Широке використання соєвих бобів знижує спектр їх використання через наявність антипоживних речовин, що потребує технологічної обробки (екструдування, експандування, тостування, мікронізації), а отримана повножирова соя, соєва макуха успішно використовуються на сировинному ринку. Проте, споживання повножирової сої інколи супроводжується зниженням синтезу білка у м'язовій тканині тварин, а також змінює активність протеаз (інгібіторів трипсину, хімотрипсину; антивітамінів А, D, Е, В12). Окремою характеристикою продуктів переробки сої є амінокислотний склад, зокрема значна кількість лізину, метіоніну та триптофану порівняно з іншими зерновими культурами.
Description
Keywords
соя, технологічна обробка, процеси травлення у свиней, екструдування, мікронізація
Citation
Шаферівський Б. С., Сябро А. С. Вплив технологічної обробки сої на продуктивність та здоров`я свиней. Аграрний бізнес: технології вирощування, зберігання, переробки зернових і олійних культур : матеріали І Міжнародної науково-практичної конференції, (м. Полтава, 22 квітня 2025 р.) Полтава: РВВ ПДАУ, 2025. С. 70-71.