Browse
Recent Submissions
Publication Досвід впровадження дульної освіти за спеціальностями технологічного спрямування(Науково-методичний центр ВФПО, м. Київ, 2024-11-27) Кузьменко, Лариса МихайлівнаВперше законодавчо дуальну освіту в Україні визначено у 2018 році Концепцією підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти як спосіб здобуття освіти, що передбачає поєднання навчання осіб у закладах освіти з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації, як правило, на основі договору про здійснення навчання за дуальною формою здобуття освіти. На рік пізніше визначення дуальної форми здобуття освіти ввійшло до Закону України «Про вищу освіту»Publication Напрями інновацій у молочному скотарстві(ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса МихайлівнаСільське господарство України потребує модернізації для подальшого розвитку, оскільки нинішні методи ведення господарства часто ґрунтуються на застарілих, високовитратних технологіях і техніці. Однак слід підкреслити, що сталість сільського господарства визначається саме його консервативним підходом. Інновації є основним фактором економічного розвитку, що передбачає поступову якісну зміну, розробку та впровадження оптимізованих технологій. Впровадження інновацій у молочному скотарстві повинно здійснюватися з урахуванням зовнішніх і внутрішніх факторів, а також на основі доступних ресурсів. Важливо зазначити, що для ефективного впровадження інновацій необхідний комплексний підхід, який забезпечить економічну доцільність і екологічну стійкість виробництва.Publication Ефективні технології зберігання кормів для великої рогатої худоби(ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса МихайлівнаДля визначення оптимальних варіантів зберігання для кожного виду кормів, важливо дотримуватися певних правил, щоб убезпечити їх від псування.Publication Організація системи управління якістю під час виробництва молока-сировини(ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса МихайлівнаВпровадження системи HACCP для виробництва якісного та безпечного молока, а також молочних продуктів, вимагає ретельного контролю за всім технологічним ланцюгом. Це включає етапи життєвого циклу молока: отримання, первинну обробку, зберігання, транспортування, переробку та реалізацію. Отже, забезпечення безпечної і повноцінної молочної сировини є основою для виготовлення високоякісної молочної продукції.Publication Вплив окремих факторів на ефективність вирощування молодняка великої рогатої худоби(ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса МихайлівнаНаправлене вирощування ремонтних телиць є важливим завданням у молочному скотарстві. Інтенсивність вирощування на різних етапах розвитку значно впливає на здоров'я тварин, їх відтворну здатність, майбутню молочну продуктивність, терміни продуктивного використання та загальну ефективність галузі.Publication Сучасні технології і обладнання для доїння корів(ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса МихайлівнаЯкісне доїння корів є важливим аспектом молочного виробництва, оскільки від нього залежить не лише кількість молока, а й його якість, здоров'я тварин і в цілому економічна ефективність виробництва. На сьогодні виділяють різноманітні інноваційні технології доїння корів, що сприяють підвищенню ефективності, зниженню витрат і поліпшенню умов для тварин.Publication Особливості формування молочної продуктивності корів під впливом генотипу та умов навколишнього середовища(ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Шаферівський, Богдан СергійовичБагаточисельними дослідженнями вітчизняних та зарубіжних науковців визнано, що молочна продуктивність корів залежить від ряду чинників довкілля та генотипу, а саме: породи, поєднання порід, племінної цінності бугаїв, належності до лінії, року лактації, сезону народження, довкілля, в якому реалізується генетичний потенціал тварини, технології виробництва продукції, умов утримання, рівня годівлі тощо.Publication Основні аспекти формування м’ясної продуктивності свиней(ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Шаферівський, Богдан СергійовичНа даний час набуває величезного значення подальше збільшення виробництва і поліпшення якості та безпечності сільськогосподарської продукції. Крім того, в умовах ринкової економіки та Європейських вимог, конкурентоспроможний виробник м’яса свиней мусить постачати на ринок якісну продукцію, що відповідає вимогам європейського законодавства. Проте, саме в контексті даного аспекту, розвиток сучасних технологій зумовлює перед науковцями і практиками низку питань, зокрема: створення стійкої кормової бази із застосуванням інноваційних кормових засобів, поглиблення селекційної роботи з можливістю прогнозування генетичного потенціалу тварин на основі використання ДНК-маркерів, вирішення проблеми етичного або гуманного відношення до свиней.Publication Вплив генотипу свиней на їх живу масу під час вирощування. Актуальні питання технології продукції тваринництва(ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Шаферівський, Богдан СергійовичНа даний час розведення свиней дає змогу не лише забезпечити продовольчу безпеку країни, але й слугує складовою економічного та соціального розвитку країни. Забезпечення конкурентоспроможності галузі свинарства обумовлено, у першу чергу, генетичним потенціалом тварин за м’ясними й відгодівельними ознаками. В останні роки в Україні значно скоротилися кількість порід, поголів’я свиней та суб’єктів господарювання по їх розведенню через ряд об’єктивних та суб’єктивних причин, за все більшої кількості імпортованого поголів’я навіть в племінних стадах. При цьому незаперечною є ефективність використання свиней зарубіжного походження не лише для створення гібридного поголів’я, але й нових типів чи ліній.Publication Поліпшення господарсько корисних ознак свиней великої білої породи методами внутрішньопородної селекції(НУБіП України, м. Київ, 2024-11-22) Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія ОлександрівнаРозведення свиней дає змогу не лише забезпечити продовольчу безпеку країни, але й слугує складовою економічного та соціального розвитку країни. Забезпечення конкурентоспроможності галузі свинарства обумовлено, у першу чергу, генетичним потенціалом тварин за м’ясними й відгодівельними ознаками. В останні роки в Україні значно скоротилися кількість порід, поголів’я свиней та суб’єктів господарювання по їх розведенню через ряд об’єктивних та суб’єктивних причин, за все більшої кількості імпортованого поголів’я навіть в племінних стадах. При цьому незаперечною є ефективність використання свиней зарубіжного походження не лише для створення гібридного поголів’я, але й нових типів чи ліній.Publication Забійні та м’ясні якості свиней в залежності від якості протеїну в комбікормах(ПДАУ, м. Полтава, 2024-10-15) Кузьменко, Лариса МихайлівнаЗа останні десять років відмічається скорочення попиту на свинину з високим вмістом жиру, що змушує змінювати методичні підходи до селекції в напрямку вимог ринку. В той же змінюються підходи до годівлі сільськогосподарських тварин, як одного з факторів, який визначає їх продуктивність На сьогодні актуальним є забезпечення нормованої кількості протеїну в раціоні тварин з одночасним зниженням собівартості виробництва продукції свинарства. Визначення ефективних та економічно вигідних протеїнових кормів для раціону свиней є однією з ефективних методів високопродуктивного свинарства.Publication Якість свинини залежно від вмісту екструдованих зернобобових культур у складі комбікормів(ПДАУ, м. Полтава, 2024-10-15) Усенко, Світлана Олексіївна; Шостя, Анатолій Михайлович; Кузьменко, Лариса МихайлівнаЛюдство знаходиться в постійному пошуку вирішення проблеми забезпечення населення повноцінними білками, які є основою існування життя на планеті. Це стимулює до збільшення обсягів виробництва білковмісних продуктів – зернових і зернобобових, білково-олійного насіння, яєць, молока та м’яса. При цьому, у виробництві збалансованих за амінокислотним складом продуктів, зокрема м’яса, провідна роль належить зернобобовим культурам –сої та гороху. Це досягається перш за все за рахунок перетворення кормового білка у харчові продукти, що дозволить оперативно і істотно збільшити об’єми виготовленої продукції, забезпечити високу якість м’ясопродуктів та гарантувати економічні переваги.Publication Досвід співпраці зі стейкхолдером щодо підготовки здобувачів за ОПП технологія виробництва і переробки продукції тваринництва(Е-видання НУБіП України, м. Київ, 2024-11-22) Бабко, Антон Сергійович; Кузьменко, Лариса МихайлівнаСталий розвиток тваринництва не можливий без якісної фахової освіти. У той же час основним стратегічним напрямом в освіті є значне підвищення якості підготовки фахівців. Це обумовлено зростаючими вимогами роботодавців до кваліфікації випускників закладів вищої освіти, які повинні з першого дня роботи без тривалої адаптації демонструвати здатність самостійно освоювати новітні технології та ефективно працювати в команді. У забезпеченні якісної підготовки фахівців за ОПП Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва Полтавського державного аграрного університету значну роль відіграють як внутрішні, так і зовнішні стейкхолдери. При цьому представник зовнішніх стейкхолдерів часто поєднує в собі декілька категорій, до прикладу: випускника, роботодавця, спонсора та/або ін.Publication Вплив родини та умовної кровності на відгодівельні ознаки молодняку(РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2024-05-14) Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія Олександрівна; Желізняк, Іван МиколайовичРозведення свиней дає змогу не лише забезпечити продовольчу безпеку країни, але й слугує складовою економічного та соціального розвитку країни. Забезпечення конкурентоспроможності галузі свинарства обумовлено, у першу чергу, генетичним потенціалом тварин за м’ясними й відгодівельними ознаками. В останні роки в Україні значно скоротилися кількість порід, поголів’я свиней та суб’єктів господарювання по їх розведенню через ряд об’єктивних та суб’єктивних причин, за все більшої кількості імпортованого поголів’я навіть в племінних стадах. При цьому незаперечною є ефективність використання свиней зарубіжного походження не лише для створення гібридного поголів’я, але й нових типів чи лінійItem Стан і перспективи розвитку виробництва зернових в Україні(м. Полтава, 2024-02-15) Шаферівський, Богдан СергійовичОднією з найбільш розвинених галузей матеріального здобутку в Україні є харчова промисловість. На даний час при використанні сучасних технологій і техніки, це може бути досягнуто, починаючи від екологічно доцільних прийомів вирощування до раціонального використання і переробки побічних продуктів, якими є, буряковий жом, яблучні та цитрусові вичавки, продукти переробки зерна, сої та інші. Зернопереробна промисловість є однією з найважливіших в Україні, оскільки забезпечує сировинною основні підприємства для виробництва необхідних продуктів харчування. При цьому, для одержання основної продукції, сировина використовується не повністю, і деяка частина залишається як побічний продукт.Item Організація академічної мобільності студентів як складова підвищення їх професійної діяльності(м. Полтава, ПДАУ, 2024-02-22) Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія ОлександрівнаНа даний час входження України до Загальноєвропейського простору вищої освіти (ЄПВО) та Загальноєвропейського дослідницького простору супроводжується впровадженням інновацій у систему вищої освіти та науки України. Реформування освітньої та наукової сфер призвело до підвищення уваги до академічної мобільності членів освітнього процесу, яка розглядається, як фактор інтеграції України у світовий науково-освітній простір та як необхідна умова його формування.Item Вплив факторів на м’ясну продуктивність кролів(Інститут свинарства і АПВ НААН, м. Полтава,, 2023-11-03) Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія ОлександрівнаНа даний час кролівництво України є однією з перспективних галузей тваринництва, здатною при інтенсивному її веденні внести значний здобуток у забезпечення населення м’ясом. За комплексом показників м’ясо кроля – високоцінний дієтичний продукт для людей різного віку. У зв’язку з несприятливими екологічними умовами, які з року в рік загострюються, потреба в дієтичних продуктах, включаючи і кролятину, зростає. На це вказує збільшення виробництва і споживання цього виду м’яса в таких країнах як: Китай, Італія, Іспанія та Франція.Item Використання плазми сперми кнурів у технології штучного осіменіння свиноматок(Інститут свинарства і АПВ НААН, м. Полтава, 2023-11-03) Ільченко, Марія Олександрівна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Петулько, П. В.Відтворення поголів’я є важливою складовою у технології виробництва свинини. Швидке та масове покращання продуктивності тварин значною мірою залежить від раціонального використання штучного осіменіння. Кінцевий результат від застосування цього біотехнологічного методу є відповідний показник заплідненості свиноматок, що обумовлюється якістю сперми кнурів. Спермопродукція плідників може значно змінюватися під впливом багатьох факторів (фізіологічний стан, порода, конституція, вік, годівля, умови утримання тварин, сезонність року тощо).Item Використання методів для технологічної обробки зерна бобових(РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2024-05-17) Мамонтов, Р. О.; Шаферівський, Богдан СергійовичПоряд з рівнем годівлі і балансуванням раціонів, важливе значення має концентрація, біологічна цінність і доступність поживних речовин, що досягається підбором відповідних інгредієнтів і попередньою підготовкою їх різними методами до згодовування. Чим вище засвоювання поживних речовин в раціонах тварин, тим більш повно забезпечується потреба тварин для проявлення потенціальної продуктивності, тим менші витрати енергії організму на перетравлення і використання кормів, а отже і вища ефективність годівлі.Item Взаємозв’язок молочної продуктивності корів з їх живою масою(РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2024-05-16) Москаленко, Я. В.; Шаферівський, Богдан СергійовичЖива маса є узагальнюючим показником розвитку тварин і певною мірою характеризує особливості їх формування. Тільки добре розвинуті, здорові тварини здатні до високої продуктивності та тривалого використання. Інтенсивність росту у перші періоди життя накладає стійкий відбиток на конституцію дорослих тварин. І хоча недорозвиток у цьому віці пізніше може певною мірою компенсуватися, однак, внаслідок нерівномірності росту в онтогенезі, формується зовсім інший тип тварин, змінюються пропорції тіла, що призводить до морфологічних відмінностей між повільно і швидко ростучими тваринами однакових розмірів. Зокрема, підвищення швидкості росту супроводжується відносним збільшенням серця та інших внутрішніх органів.