Publication: Номенклатура у сфері безпеки харчової продукції
dc.contributor.author | Михайлютенко, Світлана Миколаївна | |
dc.contributor.author | Євстаф’єва, Валентина Олександрівна | |
dc.contributor.author | Мельничук, Віталій Васильович | |
dc.contributor.author | Кузьменко, Лариса Михайлівна | |
dc.date.accessioned | 2025-04-30T07:06:05Z | |
dc.date.available | 2025-04-30T07:06:05Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.description.abstract | Харчова промисловість України включає в себе понад сорок різноманітних галузей виробництва, в тому числі м’ясну. Важливо гарантувати високу якість цієї продукції, оскільки м’ясо та м’ясні продукти є невід’ємною частиною щоденного раціону людини. Для України продовольча безпека набула особливої гостроти в умовах воєнного стану, але моніторинги постійно проводяться, вони охоплюють перевірку м’ясної сировини. Щорічно на м’ясопереробних підприємствах і в державних агропродовольчих лабораторіях ринків вилучається значна кількість продукції через інвазійні хвороби. Скупчене утримання різновікових тварин у господарствах різних формах власності, недостатнє фінансування безпосередньо впливає на поширення збудників паразитозів. Численні публікації підтверджують циркуляцію гельмінтозів саме в невеликих господарствах, де не систематично проводяться ветеринарні обробки, тому післязабійний огляд тварин важливий для постановки діагнозу. Водночас слід зазначити, що у ході побудови наукових назв інвазійних хвороб, в яких містяться латинські і грецькі корені, та у назвах зоопаразитів за визначення їх систематичного положення часто простежується неузгодженість, що заважає правильно діагностувати хвороби та вказує на відсутність чіткості, ясності, порядку ветеринарно-санітарної оцінки. Дотримання законів на системній основі потребує чітко визначених рамок його регламентування із розумінням термінології. Тому метою даного дослідження є аналіз чинного законодавства в сфері безпеки харчової продукції, уніфікація паразитологічних термінів. Автори проаналізували національні нормативні акти, накази та офіційні видання. У статті наведено розбіжності у назвах хвороб інвазійної етіології. Доведено, що термінологія, передбачена в паразитології та ветеринарно-санітарній експертизі, не цілком корелюють між собою: у них по-різному визначено назви – старі та нові. Стаття визначає необхідність уніфікації назв інвазійних хвороб згідно міжнародної класифікації, особливо під час післязабійної оцінки туш та продуктів забою у разі підозри або виявлення інвазійних хвороб тварин. Водночас автори акцентують увагу на можливий перебіг міксінвазій й відповідно важкість перебігу хвороби, особливість діагностики, санітарні показники продукції тваринництва. Для удосконалення наявних законодавчих актів доцільно переглядати їх із залученням вузькопрофільних фахівців, в тому числі паразитологів. Таким чином, наведені уніфіковані приклади нозології гельмінтозів, які відповідають міжнародним правилам, повинні впроваджуватися в навчальний процес вищих навчальних закладів як з дисципліни паразитологія, так і ветеринарно-санітарна експертиза | |
dc.identifier.citation | Михайлютенко C. М., Євстаф’єва В. О., Мельничук В. В., Кузьменко Л. М. Номенклатура у сфері безпеки харчової продукції. Scientific Progress & Innovations. 2025. № 28 (1). С. 234–239. | |
dc.identifier.uri | https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/18822 | |
dc.language.iso | uk | |
dc.subject | нормативні документи | |
dc.subject | нозологія | |
dc.subject | номенклатура | |
dc.subject | паразити | |
dc.subject | продукція | |
dc.subject | безпечність | |
dc.subject | післязабійний огляд | |
dc.title | Номенклатура у сфері безпеки харчової продукції | |
dc.type | Article | |
dspace.entity.type | Publication |