Publication: Особливості функціонування соєво-ризобіального симбіозу
dc.contributor.author | Білявська, Людмила Григорівна | |
dc.contributor.author | Литвиненко, С. С. | |
dc.contributor.author | Рябокінь, К. В. | |
dc.date.accessioned | 2025-06-11T07:55:55Z | |
dc.date.available | 2025-06-11T07:55:55Z | |
dc.date.issued | 2025-06-11 | |
dc.description | Білявська Л. Г., Литвиненко С. С., Рябокінь К. В. Особливості функціонування соєво-ризобіального симбіозу. Актуальні напрями та проблематика у технологіях вирощування продукції рослинництва: матеріали ІІІ міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (28 лист. 2024 року, м. Полтава). / редкол.: В. В. Гангур (відп. ред.) та ін. Полтава : ПДАУ, 2024. С. 13-15 | |
dc.description.abstract | Доцільність використання біологічної азотфіксації не викликає сумнівів. Сьогодні вона є основним і обов'язковим елементом технологічного процесу вирощування сої. Соя є потужним біологічним азотфіксатором. Для цього використовують мікробні препарати на основі селекціонованих штамів мікроорганізмів, таких як Bradyrhizobium japonicum. Застосування мікробних препаратів є досить ефективним у сучасних екологічно чистих технологіях вирощування сої, особливо в складних умовах з недостатнім зволоженням. Їх застосування покращує функціонування рослинно-мікробних систем у жорстких умовах навколишнього середовища. Посів сої сучасними сортами збільшує кількість специфічних бульбочкових бактерій. Конкуруючі штами підвищують їх ефективність. Встановлено, що штами B. japonicum є найбільш ефективними у формуванні симбіозу з соєю, особливо з сортами полтавської селекції. Тому метою даної роботи було вивчення симбіотичної активності та впливу перспективних штамів різного походження на продуктивність сої. | |
dc.identifier.uri | https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19069 | |
dc.language.iso | uk | |
dc.publisher | Полтавський державний аграрний університет | |
dc.subject | соя | |
dc.subject | сорт | |
dc.subject | група стиглості | |
dc.subject | біопрепарати | |
dc.subject | ефективність | |
dc.subject | врожайність | |
dc.subject | кількісні показники | |
dc.title | Особливості функціонування соєво-ризобіального симбіозу | |
dc.type | Article | |
dspace.entity.type | Publication |