Тези конференцій. Навчально-науковий інститут агротехнологій, селекції та екології

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 589
  • Publication
    Інноваційні підходи в освітньому процесі фахівців АПК
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-13) Шокало, Наталія Сергіївна; Барат, Юрій Михайлович
    Однією з ключових галузей економіки України є агропромисловий комплекс. Йому належить вирішальна роль у забезпеченні продовольчої безпеки всередині країни та роль експортера сільськогосподарської продукції на світовий ринок. Не дивлячись на проблеми обмеженого доступу до фінансування, почасти застарілу інфраструктуру, в останні роки агропромисловий комплекс України розвивається і демонструє значне зростання. Цьому сприяють вигідне географічне розташування країни, помірний клімат, родючі ґрунти та інші природні ресурси.
  • Publication
    Ефективність регуляторів росту у формуванні урожайності сої
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-13) Шокало, Наталія Сергіївна; Ріг, Б. В.
    Серед культур світового землеробства особливе місце багато років належить сої. Серед зернобобових і олійних культур вона є найпоширенішою, бо вирощують її на всіх континентах. У ряді багатьох країн сої належить вирішальна роль у харчовому і кормовому балансах. Через свою багатофункціональність і пластичність дана культура вигідна як економічно, так і екологічно. З насіння сої одержують значну кількість рослинної олії і білка. Завдяки здатності сої до азотфіксації через симбіоз її кореневої системи з бульбочковими бактеріями можна знизити внесення азотних добрив. Вона є добрим попередником для багатьох не бобових культур, зокрема для зернових.
  • Publication
    Позакореневе підживлення соняшника
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06) Шокало, Наталія Сергіївна; Губаренко, М. О.
    Соняшник належить до однієї з провідних сільськогосподарських культур України. Близько 6 млн га посівних площ займає щороку саме ця рослина у структурі сівозмін. Соняшник вважають експортно-орієнтованою культурою. Соняшникову продукцію закуповують країни Європи, Близького Сходу, Китай та багато інших. Сьогодні соняшник вирощують не лише у традиційних природно-кліматичних зонах України (Степ, Лісостеп), а й на Поліссі і у передгір’ї Карпат. Щоб отримувати стабільні врожаї цієї важливої культури слід ретельно підійти до питання забезпечення соняшника поживними речовинами, оптимізувавши систему його удобрення. За належного удобрення соняшника необхідними макро- і мікроелементами, особливо за сівби насінням інтенсивних гібридів та дотримання агротехнічних вимог, його урожайність сягає 3,5 – 4,5 т/га.
  • Publication
    Ефективність застосування мікоризи за вирощування кукурудзи
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-13) Шокало, Наталія Сергіївна; Реутенко, В. Є.
    Посівні площі кукурудзи у світі продовжують зростати і становлять близько 200 млн га. Багато років основними її виробниками є США, Китай, Бразилія та країни Європейського Союзу. У загальній структурі виробництва зерна в Україні кукурудза посідає стратегічно важливе місце, забезпечивши значну частку валютних надходжень від експорту аграрної продукції. Внаслідок нестабільних погодних умов, що мають прояв у вегетаційний період кукурудзи, її урожайність в окремі роки суттєво різниться. В екстремальних посушливих умовах не завжди ефективно спрацьовують традиційні агротехнологічні заходи. Тому пошук шляхів підвищення ефективності вирощування кукурудзи з урахуванням кліматичних умов для максимальної реалізації генетичного потенціалу сучасних гібридів є актуальним і важливим.
  • Publication
    Вплив попередника на забур’яненість посівів кукурудзи на зерно
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-13) Шокало, Наталія Сергіївна; Калюжний, О. В.
    Отже, у результаті проведених досліджень встановлено, що серед зазначених культур найкращим попередником для кукурудзи на зерно був горох. Поступається йому попередник, який традиційним є для кукурудзи – ячмінь ярий. Допустимими є, за умови високої культури землеробства, і цукрові буряки та повторні посіви кукурудзи по кукурудзі.
  • Publication
    Ефективність біологізації в агротехнологіях сої
    (2025-06-12) Білявська, Людмила Григорівна; Ємець, М. В.
    Застосування різноманітних біопрепаратів у технологіях вирощування сої нині є поширеним елементом технології, особливо в умовах лівобережного Лісостепу України. Серед набору дозволених біопрепаратів можна зробити ефективний вибір для їх подальшого застосування в специфічних умовах конкретного господарства. При вирощуванні сої в ґрунті присутні аборигенні бульбочкові бактерії сої, які слабо конкурують з обробкою насіння сучасними біопрепаратами. Щорічна обробка насіння сої в ґрунті призводить до накопичення мікробіологічних бульбочкових бактерій. Вони здатні формувати азотфіксуючі кореневі бульбочки під час наступного вирощування сої, але їх ефективність залежить від багатьох факторів. Азотфіксуючий потенціал симбіозу сої з цими ризобіями часто обмежується їх низькою азотфіксуючою активністю або недостатньою кількістю в зоні проростання насіння. Тому в технологіях вирощування сої використовують передпосівну обробку насіння. Використовують біопрепарати на основі різних спеціалізованих штамів.
  • Publication
    Вплив норми висіву та вологості зерна на врожайність гібридів кукурудзи (Zea mays L.) в умовах Полтавщини
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-12) Білявська, Людмила Григорівна; Волошин, Д. Р.; Ванжула, Д. В.
    Товаровиробники сільськогосподарської продукції України, поступово стають потужним світовим учасником зернового ринку з головною зерновою культурою - кукурудзою. Її виробництво стабільне та ефективне [1]. Використання сучасних гібридів дозволяє щорічно отримувати високі врожаї. Оптимальна густота стояння рослин є одним з основних факторів отримання стабільно високих врожаїв [2]. Реакція гібридів на загущення різноманітна. Тому нові гібриди необхідно вивчати для визначення оптимальної густоти стояння рослин. При виборі норми висіву кукурудзи слід враховувати біологічні особливості гібрида, родючість і вологість ґрунту. Залежно від густоти рослин змінюються освітленість посіву, кореневе та повітряне живлення, вологозабезпечення, тепловий режим ґрунту та приземного шару повітря.
  • Publication
    Особливості вирощування та пристосованість гібридів кукурудзи компанії «Байер» в умовах Полтавщини
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-12) Ванжула, Д. В.; Білявська, Людмила Григорівна
    Кукурудза – культура універсального призначення з високим рівнем урожайності. Культура є джерелом різноманітної сировини. Використовується у тваринництві та промислово-індустріальній сфері (паливо та олія). Часто має високу посухостійкість. Сучасні інноваційні та селекційні досягнення дозволили зміцненню конкурентних позицій України на внутрішніх й зовнішніх ринках. Україна є одним із ключових конкурентів США на ринку Китаю та одним із головних постачальників зерна кукурудзи в країни ЄС. Частка України у світовому виробництві кукурудзи становить 2-3% та займає четверте місце у світовому експорті кукурудзи (майже 80% вирощеного в країні зерна).
  • Publication
    Тюльпанове дерево на Полтавщині: від інтродукції до сучасності
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-12) Самородов, Віктор Миколайович; Халимон, О. В.
    Відомо, що вміле використання у зеленому будівництві нових, надто високодекоративних рослин – справа актуальна. Адже це сприяє раціональному компонуванню найбільш привабливих видів під час озеленення. Особливо важливим є такий підхід при здійсненні реконструкції декоративних насаджень. Останнім часом для його проведення досить широко використовують представників родини Магнолієві (Magnoliaceae), перш за все їх різні види і сорти. Але крім них цей таксон представлений ще одним дуже екзотичним і декоративним родом, а саме – Ліріодендроном (Liriodendron L.). До нього відноситься таке величне дерево, як ліріодендрон тюльпановий, або тюльпанове дерево (L. tulipifera L.). У природних умовах воно росте в центральній і південно-східній частині Північної Америки.
  • Publication
    Селекція ірису в Україні: поступ і доробок Алли Черногуз
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-12) Самородов, Віктор Миколайович; Шиян, О. О.
    Останнім часом в практику озеленення все частіше вводяться видові та сортові іриси. Разом із цим, вони стають все більш популярними при розведені їх населенням. У значній мірі цьому сприяє робота українських знавців цієї декоративної рослини, передовсім таких подвижників, як Алла Михайлівна Черногуз. Більш як 30 років тому, вона, математик за фахом, захопилася збиранням модних у той час велико-квіткових культиварів ірисів закордонної селекції. Відтоді наша землячка пройшла шлях від аматорки-колекціонерки до беззаперечної лідерки з популяризації та селекції на глибоких наукових засадах цієї культури. У липні 2010 р. Алла Михайлівна, згуртувавши колег, стала ініціаторкою створення Громадської організації «Українська Спілка Ірису», першої в нашій державі спільноти квітникарів, багаторічної її очільниці, лауреатки найвищої спільчанської нагороди – медалі Ніни Мірошніченко.
  • Publication
    Насіннєві інфекції озимої пшениці та напрями їх контролю
    (2025-06-12) Коваленко, Нінель Павлівна; Поспєлова, Ганна Дмитрівна; Кравченко, А. В.
    Пшениця озима є ключовою продовольчою культурою в Україні, яка забезпечує стабільне виробництво високоякісного зерна й суттєво впливає на експортний потенціал країни. Зростання посівних площ супроводжується підвищенням ризику ураження рослин грибними хворобами, серед яких особливе значення мають насіннєві інфекції, що проявляються під час вегетації і негативно впливають на розвиток рослин та їх продуктивність. Вони є одним із головних обмежувальних чинників урожайності, спричиняючи втрати на рівні 15-32 %, а за епіфітотійного розвитку – понад 50 %.
  • Publication
    Медоносний потенціал роду ехінацея (Echinacea Moench.) в Україні
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-12) Поспєлов, Сергій Вікторович; Самородов, Віктор Миколайович
    Багато лікарських рослин мають високий потенціал як медоноси, однак їхнє використання у бджільництві для створення спеціалізованих медодайних фітоценозів досі залишається обмеженим. У зв’язку з потребою покращення кормової бази для бджіл важливим напрямом є залучення інтродукованих видів, зокрема представників роду Echinacea Moench. Це багаторічні рослини родини айстрових, які в природних умовах поширені на території Північної Америки – США, Канади та Мексики.
  • Publication
    Інтелектуальна діяльність – запорука забезпечення якості вищої освіти учасників освітнього процесу
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Кулик, Максим Іванович
    Згідно визначення «інтелект – це стійка структура розумових здібностей особистості». Він є одним із вагомих аспектів розвитку людини, що поєднує власний досвід, набуті знання і вміння та здатність застосовувати їх для розв’язання складних завдань, в тому числі й у професійній діяльності. Інтелект, разом з інноваційними знаннями дозволяють реалізувати парадигму «нового» та принести свої результати. Адже саме поєднання фундаментальних та прикладних новацій дозволить забезпечити гармонійну організацію інноваційного процесу.
  • Publication
    Взаємодія сортів сої з біопрепаратами та їх вплив на урожайність культури
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Шеліган, В. В.
    Ефективність процесу біологічної фіксації азоту рослинами не викликає сумнівів. Він є основним і обов'язковим елементом технологічного процесу вирощування сої. Соя є потужним біологічним азотфіксатором. Для цього використовують мікробні препарати на основі селекціонованих штамів мікроорганізмів (наприклад, Bradyrhizobium japonicum). Мікробні препарати активно використовуються виробниками сої, особливо в екологічних та органічних сучасних технологіях. Їх застосування покращує функціонування рослинно-мікробних систем, особливо в суворих умовах навколишнього середовища. Сівба сої насінням сучасних сортів збільшує кількість специфічних бульбочкових бактерій. Конкуруючі штами створюють активні процеси в ґрунті та підвищують їх ефективність. Встановлено, що штами B. japonicum найефективніше утворюють симбіоз з соєю. Найчастіше симбіоз «біопрепарат-рослина» виникає на ґрунтах, де були створені сорти (наприклад, сорти полтавської селекції). Тому метою даної роботи було дослідити симбіотичну активність та вплив перспективних штамів різного походження на продуктивність сої.
  • Publication
    Урожайність гібридів соняшнику у виробничому випробуванні та посушливих умовах ФГ «ГРИГА»
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Марченко, Ю. О.
    Соняшник є основною олійною культурою в країні. Сьогодні в Україні вирощують 4 культури: пшеницю, кукурудзу, сою та соняшник. Виробництво соняшнику відіграє вирішальну роль у забезпеченні населення цінними продуктами харчування. Сьогодні соняшник є надійним джерелом конкурентоспроможності та прибутковості для фермерських господарств. Україна є лідером з переробки соняшнику та виробництва олії. Олійно-жирова галузь демонструє позитивну динаміку виробництва.
  • Publication
    Урожайність гібридів кукурудзи різних груп стиглості у виробничому випробуванні
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Ковбаса, В. А.
    Встановлено, що кукурудза, як в Україні, так і в світі, витіснила пшеницю з першого місця і стала лідером зернового балансу. Збільшення виробництва кукурудзи на зерно безпосередньо сприяє зміцненню продовольчої безпеки України. Таким чином, пшениця та ячмінь стали менш рентабельними культурами в Україні. Спостерігається зменшення посівних площ під зерновими культурами (на 45%), що на 60% менше, ніж урожай зернових у довоєнному 2021 році. Тому кукурудза вийшла на перше місце і стала основною зерновою культурою. Її виробництво за останні 30 років зросло в кілька разів. Насиченість ринку нею також зросла. Наприклад, існують науково обґрунтовані та перевірені на практиці технології її вирощування.
  • Publication
    Особливості функціонування соєво-ризобіального симбіозу
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Литвиненко, С. С.; Рябокінь, К. В.
    Доцільність використання біологічної азотфіксації не викликає сумнівів. Сьогодні вона є основним і обов'язковим елементом технологічного процесу вирощування сої. Соя є потужним біологічним азотфіксатором. Для цього використовують мікробні препарати на основі селекціонованих штамів мікроорганізмів, таких як Bradyrhizobium japonicum. Застосування мікробних препаратів є досить ефективним у сучасних екологічно чистих технологіях вирощування сої, особливо в складних умовах з недостатнім зволоженням. Їх застосування покращує функціонування рослинно-мікробних систем у жорстких умовах навколишнього середовища. Посів сої сучасними сортами збільшує кількість специфічних бульбочкових бактерій. Конкуруючі штами підвищують їх ефективність. Встановлено, що штами B. japonicum є найбільш ефективними у формуванні симбіозу з соєю, особливо з сортами полтавської селекції. Тому метою даної роботи було вивчення симбіотичної активності та впливу перспективних штамів різного походження на продуктивність сої.
  • Publication
    Якість насіння сої української селекції та її особливості
    (2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Білявський, Юрій Вікторович
    Соя культурна – унікальна. Вона є основою світової піраміди рослинного білка і олії, важливою складовою продовольства. Забезпечує близько 20 % світових білкових ресурсів. Займає провідне місце серед усіх олійних культур (на її частку припадає 61 % світового валового збору олійних). Це – стратегічна культура. Її насіння широко використовують для кормових, харчових і технічних цілей. Відомо більше 100 видів продукції кондитерської, харчової, молочної, комбікормової, текстильної, лакофарбової та інших галузей промисловості, де вона застосовується. Амплітуда її якісних показників досить широка. Частина насіння сої переробляється для одержання харчової олії та шроту (підвищений вміст олії та білку). Існують багаточисельні дані про наявність достовірних негативних зв’язків між цими показниками. Вірогідність поєднання в селекційних дослідженнях цих двох напрямків дуже низька. Відомо, що вміст білка та олії контролюється полігенними комплексами, які не мають фенотипових маркерів алельного стану, експресивність яких залежить від ґрунтово-кліматичних умов вирощування.
  • Publication
    Сучасні завдання та напрями в селекції і насінництві сої культурної
    (2025-06-11) Білявська, Людмила Григорівна; Білявський, Юрій Вікторович
    Сучасні селекційні дослідження спрямовані на поглиблення знань про успадкування кількісних і якісних ознак, стійкість до стресових чинників довкілля і використання цих знань з метою створення вихідного матеріалу з послідуючим створенням високопродуктивних сортів рослин, адаптованих до певних умов вирощування. На сьогодні, змінюються напрями, пріоритети, мета та завдання в створюванні сучасних сортів сої. Актуальними залишаються питання скоростиглості, стійкості до факторів середовища (стійкість проти хвороб, шкідників і несприятливих (стресових) факторів середовища (підвищені температури повітря, значні перепади температури протягом доби, посухи, вплив пестицидів, тощо).
  • Publication
    Роль природного ландшафту «Цілина»
    (Полтавський державний аграрний університет, 2025-06-11) Білявський, Юрій Вікторович; Білявська, Людмила Григорівна
    Високі техногенні навантаження на навколишнє середовище та інтенсивне використання ґрунтового покриву досить часто є одним із головних чинників. І це, спричиняє його зміни, призводить до зменшення елементів живлення та вмісту гумусу в ґрунті. Відомі вчені встановили, що збереження біорізноманіття видів рослинного і тваринного світу неможливе без 10-15% заповідності. На даний час відсоток заповідності в Україні сягає лише 5% та поступово зменшується. Але ця мережа територій та об'єктів також розширюється. В цілому, за рахунок мінімально антропогенно порушених земель, у яких максимально представлені та поширені види тварин і рослин, що занесені до Червоної книги України. А також, рідкісні рослинні угруповання, що занесені до Зеленої книги України.