Publication: Вплив сортових властивостей на посівні якості насіння помідора їстівного
No Thumbnail Available
Date
2025-11-04
Authors
Баган, Алла Василівна
Бірюкова, В. В.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Полтавський державний аграрний університет
Abstract
Помідор їстівний – один з найпоширеніших овочевих культур, що забезпечує близько третини всього валового збору овочів. Плоди помідора мають велике значення для харчування людини, оскільки є джерелом корисних речовин. У їхньому складі містяться вітаміни групи B, а також вітаміни РР, С і А, β-каротин, органічні кислоти, клітковина та пектинові речовини. Крім того, помідори багаті на мінеральні елементи, зокрема калій, фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо та мідь. Завдяки високій поживній цінності, високій врожайності, приємним смаковим властивостям та широким можливостям використання, помідор вирощують у всіх регіонах. Його культивують як у відкритому, так і в закритому грунті.
Description
Баган А. В., Бірюкова В. В. Вплив сортових властивостей на посівні якості насіння помідора їстівного. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С. 79-81.
Keywords
Помідор їстівний, овочева культура, валовий збір овочів, насінництво помідорів, посівні якості насіння, енергія проростання, схожість насіння, конкуренція іноземного виробника, державний реєстр сортів рослин, закритий і відкритий ґрунт, технології вирощування