СУЧАСНІ НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ЖИТА ЗВИЧАЙНОГО [ОЗИМОГО] (SECALE CEREALE L.)
Loading...
Date
2021-10
Authors
Білявський, Юрій Вікторович
Білявська, Людмила Григорівна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Description
Жито звичайне – найбільш цінна продовольча культура серед зернових. Вона є другою важливою після пшениці [1-2]. Продовольча цінність культури визначається значним вмістом в зерні повноцінних білків (12,8%) та вуглеводів (69,1%), наявністю дуже важливих вітамінів (А, В1, В2, В3, В6, РР, С), висока калорійність (1 кг житнього хліба забезпечує людину 2481,2 ккал). Таким чином, жито звичайне [озиме] (Secale cereale L.) можна вирощувати для досить різноманітних цілей. Культура досить легка у плані вирощування. Низький попит на жито озиме зумовлює скорочення посівних площ культури. Але, розширення напрямів його використання може змінити ситуацію на краще.
Keywords
жито озиме, сучасні напрямки, використання, потенціал, урожайність