СУЧАСНІ НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ЖИТА ЗВИЧАЙНОГО [ОЗИМОГО] (SECALE CEREALE L.)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021-10
Authors
Білявський, Юрій Вікторович
Білявська, Людмила Григорівна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Description
Жито звичайне – найбільш цінна продовольча культура серед зернових. Вона є другою важливою після пшениці [1-2]. Продовольча цінність культури визначається значним вмістом в зерні повноцінних білків (12,8%) та вуглеводів (69,1%), наявністю дуже важливих вітамінів (А, В1, В2, В3, В6, РР, С), висока калорійність (1 кг житнього хліба забезпечує людину 2481,2 ккал). Таким чином, жито звичайне [озиме] (Secale cereale L.) можна вирощувати для досить різноманітних цілей. Культура досить легка у плані вирощування. Низький попит на жито озиме зумовлює скорочення посівних площ культури. Але, розширення напрямів його використання може змінити ситуацію на краще.
Keywords
жито озиме, сучасні напрямки, використання, потенціал, урожайність
Citation