Дослідження впливу додавання борошна макухи та насіння фенхеля (Foeniculum vulgare L) на якість пшеничного хліба

Loading...
Thumbnail Image
Date
2023-12
Authors
Николаєнко Діана Анатоліївна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Николаєнко Д.А. Дослідження якості пшеничного хліба, виготовленого з додаванням борошна макухи та насіння фенхеля (Foeniculum vulgare L). Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи: 56 с., 12 рис., 9 табл., 81 джерело. Мета роботи - дослідження та визначення якості пшеничного хліба, виготовленого з додаванням борошна макухи та насіння фенхеля (Foeniculum vulgare L). Об’єкт дослідження – якість пшеничного хліба, збагаченого борошном з насіння та макухи фенхеля. Предмет дослідження – показники якості зразків хліба: вміст вологи, твердість, колір, загальний вміст фенолів, активність поглинання радикалів, харчова цінність. Методи дослідження – аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, визначення фізико-хімічних показників дослідних зразків хліба. Пояснювальна записка містить огляд літератури, опис методик проведення досліджень. Доведено, що додавання борошна з макухи та насіння фенхеля до рецептурного складу пшеничного хліба значне покращує його якісні показники: вологісті та твердість; сприяє створенню приємного характерного кольору. Додавання обраних збагачувачив підвищує вміст поліфенолів, які є гарним джерелом антиоксидантів, корисних для здоров'я людини, тому його можна рекомендувати як функціональне харчування. Теоретичні розрахунки харчової цінності досліджуваних зразків хліба підтвердили, що додавання борошна з макухи та насіння фенхеля сприяє підвищенню якості хліба. Результати роботи мають практичне значення у масштабах галузі та рекомендуються для впровадження. Робота виконувалася в рамках бюджетної теми кафедри харчових технологій ДР №0115U006745 «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв».
Description
Keywords
Citation