Технологія вирощування органічної сої та пшениці озимої на фураж, їх економічна ефективність
Loading...
Date
2016
Authors
Чайка, Тетяна Олександрівна
Пономаренко, Сергій Володимирович
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Агроном
Abstract
В статті розглянуто технологію вирощування сої та озимої пшениці на
фураж за органічними стандартами на період 4 роки з метою дотримання
сівозміни та урахуванням існуючого попиту на органічну сільськогосподарську
продукцію за кордоном. Розробленні технологічні карти вирощування зазначених
культур оцінені з точки зору їх економічної прибутковості завдяки меншим
витратам на пальне та біологічні препарати, вищим цінам на органічну
продукцію в іноземній валюті. Доведено, що економічна ефективність
вирощування сої за органічними стандартами становить у перший рік 228%, а на
третій – 936%, пшениці озимої на другий рік – 399%, а на четвертий – 750%.
Наведені розрахунки грошових потоків за чотири роки свідчать про економічну
прибутковість органічного сільського господарства, його перспективність та
доцільність в сучасних умовах розвитку сільського господарства. Також було
визначено ризики вирощування сої та пшениці озимої на фураж за органічними
стандартами, які можна мінімізувати вже через 3 роки шляхом дотримання
основних принципів органічного землеробства, керуючись практикою
І. Овсинського і М. Курдюмова.
Description
Чайка Т.О. Технологія вирощування органічної сої та пшениці озимої на фураж, їх економічна ефективність / Т.О. Чайка, С.В. Пономаренко // Агроном. – 2016. – №2 (52). – травень. – 228 с. – С. 106–111.