Фахові видання
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Фахові видання by Author "Bahan, A. V."
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Publication Evaluation of grain properties of buckwheat depending on variety(2024) Shakalii, S. M.; Bahan, A. V.; Golovash, L.; Шакалій, Світлана Миколаївна; Баган, Алла Василівна; Головаш, Людмила МихайлівнаВ даній статті представлена інформація про вплив сортів гречки на формування круп’яних властивостей. Дослідження проводилися на шести сортах (Дикуль, Дев’ятка, Софія, Воля, Надія та Слобожанка), з такими показниками як плівчатість, вихід чистого ядра та вміст білка в насінні гречки. Дослідження проводились протягом 2021-2023 років в умовах Полтавської області. Кращими сортами за досліджуваним показником вміст білка виявлено - Дикуль, Дев’ятка Софія. За плівчастістю всі сорти були на високому рівні. Для вирощування гречки в нашому регіоні на круп’яні цілі рекомендуємо всі шість сортів.Publication Manifestation of morphometric indicators and varietal characteristics in plants of the genus Tagetes L.(2025) Bahan, A. V.; Shakalii, S. M.; Hapon, S. V.; Yurchenko, S. O.; Chetveryk, O. O.; Nahorna, S. V.; Баган, Алла Василівна; Шакалій, Світлана Миколаївна; Гапон, Світлана Василівна; Юрченко, Світлана Олександрівна; Четверик, Оксана Олександрівна; Нагорна, Світлана ВікторівнаActuality. Today, landscape designers are required to introduce a new assortment of plants into culture, in particular annual ornamental crops. The purpose of the study is to investigate the manifestation and relationships of morphometric indicators and varietal characteristics of plants of the genus Tagetes L. Materials and methods. The research material was 10 varieties of marigolds: Orange Prince, Sugar and Spices, Moonlight, Hawaii, Red Brocade, Cupid Lemon, Bolero, Mandarin, Marietta and Manjestik. The following research methods were used: field – determination of morphometric indicators and varietal characteristics of plants and the duration of the flowering phase of marigolds; laboratory – determination of varietal characteristics of the plant, leaves and inflorescences; statistical – identification of relationships between the studied indicators. Research results. The longest period of “beginning-mass flowering” was established in the varieties Red Brocade and Marietta (over 30 days). Medium-sized varieties were distinguished: Orange Prince, Moonlight, Hawaii and Manjestik. The Manjestik variety was noted for the number of inflorescences on the plant (97 pcs.). A semi-spreading plant habit and moderate branching of the plant were revealed in most varieties. The Hawaii variety was distinguished for leaf size. The largest baskets were noted in the varieties Orange Prince, Moonlight, Hawaii, Sugar and Spices. The type of flowers in the inflorescence of marigolds was established: tubular-reed, tubular and reed. The Marietta and Manjestik varieties were distinguished for the presence of a two-color basket. A strong relationship was established between the indicators: diameter and length of the basket with a peduncle, the indicator of plant height at the beginning of flowering and during full flowering; correlations of medium strength between the indicators: length of the basket with a peduncle and length of the peduncle; length and width of the leaf; as well as the inverse relationship between the number of inflorescences on the plant and the length and diameter of the basket. Conclusions. The duration of the period “beginning-mass flowering” in varieties of marigolds of the genus Tagetes L. was established. Morphometric indicators of the plant in the flowering phase and the manifestation of varietal characteristics of the plant, leaf and inflorescences in varieties of marigolds were determined. Relationships between the studied indicators were noted.Item The influence of the variety on the manifestation of economic ‒ valuable characters of buckwheat(Полтавський державний аграрний університет, 2023) Shakalii, S. M.; Yurchenko, S. O.; Bahan, A. V.; Marinich, L. H.; Шакалій, Світлана Миколаївна; Юрченко, Світлана Олександрівна; Баган, Алла Василівна; Марініч, Любов ГригорівнаToday, buckwheat is one of the niche agricultural crops due to its dependence on weather and climate conditions of the environment, which reduce its high productivity potential (yield and product quality). At the same time, the level of consumption of buckwheat in Ukraine exceeds the amount of cultivation, which causes its export of questionable quality from neighboring countries. This leads to the need to strengthen state support for domestic producers, to create and introduce into production varieties with high productivity potential in conditions of changes in natural and climatic factors. Buckwheat is an extremely valuable food product for humans. The value of buckwheat grain is determined by the composition of its protein complex. In terms of nutrition, it is more valuable than the protein of cereal grains and comes close to the protein of legumes, it is easily absorbed. There are also salts of iron, calcium, phosphorus, trace elements, organic acids, vitamins. Due to the weather problems that have recently affected both our region and Ukraine as a whole, the role of buckwheat as an insurance crop is increasing. It is about harvest crops. This is another extremely valuable biological property for the manufacturer. The so-called repeated (harvest) sowing of buckwheat can be practiced in all zones of Ukraine. As you know, buckwheat plants have enormous potential for seed productivity. After all, depending on the variety and growing conditions, some of them can form from 4,000 to 7,000 flowers. Unfortunately, in field conditions, only 5–15 % of flowers are pollinated and form fruits, and the set fruits die en masse. The reasons for this are the effect of environmental factors (air temperature, humidity and supply of power elements, etc.). Depending on their ecotype and economic orientation, each of them is recommended for a specific natural and climatic zone of the country. Recently, domestic breeders have bred high-yielding varieties of buckwheat, which stand out favorably from their predecessors in terms of a number of economic and valuable properties, and at the same time have developed varietal technologies for their cultivation. When analyzing the results of the conducted research, we can recommend the farm to grow the following varieties: in terms of yield, the Oranta, Ruslan and Volya varieties are the best; according to the highest indicators of protein content, varieties Oranta, Sofia, Ruslana; in terms of filminess and yield of pure kernel, all varieties were at the level of average data. На сьогодні гречка входить до нішових сільськогосподарських культур через залежність від погодно-кліматичних умов навколишнього середовища, що нівелюють її високопродуктивний потенціал (урожайність та якість продукції). Водночас в Україні рівень споживання гречки перевищує обсяги вирощування, що обумовлює її експорт сумнівної якості із сусідніх держав. Це призводить до необхідності посилити державну підтримку вітчизняних товаровиробників, створити та впровадити у виробництво сорти з високим потенціалом продуктивності в умовах зміни природно-кліматичних факторів. Гречка є надзвичайно цінним продуктом харчування для людини. Цінність гречаного зерна зумовлюється складом його білкового комплексу. За поживністю він більш цінний ніж білок зернових злакових і наближається до білка бобових, легко засвоюється. Є також солі заліза, кальцію, фосфору, мікроелементи, органічні кислоти, вітаміни. За погодних негараздів, які спонукають останнім часом як нашу область, так і Україну в цілому, зростає роль гречки як страхової культури. Йдеться про пожнивні посіви. Це ще одна надзвичайно цінна для виробника її біологічна властивість. Так звані повторні (пожнивні) посіви гречки можна практикувати в усіх зонах України. Як відомо, у рослинах гречки закладено величезні потенційні можливості щодо насіннєвої продуктивності. Адже на окремих з них залежно від сорту та умов вирощування може утворюватися від 4000 до 7000 квіток. На жаль, у польових умовах запилюються і формують плоди лише 5–15 % квіток, а плоди, що зав‘язалися, масово відмирають. Причини цього – в дії екологічних факторів (температурний режим повітря, вологозабезпеченість та забезпеченість елементами живлення тощо). Залежно від їх екотипу та господарської спрямованості кожен із них рекомендований для конкретної природно-кліматичної зони країни. Останнім часом вітчизняні селекціонери вивели високопродуктивні сорти гречки, що вигідно вирізняються з-поміж своїх попередників за рядом господарсько-цінних властивостей, а воднораз – розробили сортові технології їх вирощування. Під час розбору результатів проведених досліджень ми можемо рекомендувати господарству вирощувати наступні сорти: за врожайністю кращими є сорт Оранта, Руслана та Воля; за вищими показниками вмісту білка сорти Оранта, Софія, Руслана; за плівчатістю та виходом чистого ядра всі сорти були на рівні середніх даних.