Друковані видання. Навчально-науковий інститут агротехнологій, селекції та екології
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Друковані видання. Навчально-науковий інститут агротехнологій, селекції та екології by Author "Bahan, A. V."
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Publication Evaluation of grain properties of buckwheat depending on variety(2024) Shakalii, S. M.; Bahan, A. V.; Golovash, L.; Шакалій, Світлана Миколаївна; Баган, Алла Василівна; Головаш, Людмила МихайлівнаВ даній статті представлена інформація про вплив сортів гречки на формування круп’яних властивостей. Дослідження проводилися на шести сортах (Дикуль, Дев’ятка, Софія, Воля, Надія та Слобожанка), з такими показниками як плівчатість, вихід чистого ядра та вміст білка в насінні гречки. Дослідження проводились протягом 2021-2023 років в умовах Полтавської області. Кращими сортами за досліджуваним показником вміст білка виявлено - Дикуль, Дев’ятка Софія. За плівчастістю всі сорти були на високому рівні. Для вирощування гречки в нашому регіоні на круп’яні цілі рекомендуємо всі шість сортів.Publication The effect of humic growth stimulants on the productivity of chickpea (Cicer arietinum L.) varieties(2024) Bahan, A. V.; Shakalii, S. M.; Yurchenko, S. O.; Marenych, M. M.; Mykhailenko, H. H.; Баган, Алла Василівна; Шакалій, Світлана Миколаївна; Юрченко, Світлана Олександрівна; Маренич, Микола Миколайович; Михайленко, Галина ГригорівнаIn organic farming, the use of plant growth biostimulants in crop cultivation technologies, including chickpea, has become widespread. The purpose of this study: to investigate the manifestation of productivity elements and the yield of chickpea varieties depending on the treatment with an organic growth stimulator. The study employed the following methods: field – to determine the level of yield, laboratory – to investigate the elements of productivity of chickpea, and statistical – to assess the reliability of experimental studies. By treatment options, the complex application of the product during pre-sowing seed treatment and foliar feeding of plants during the growing season was distinguished. The effect of organic growth stimulant on the increase of productivity elements of chickpea in this variant of the experiment was noted by an average of 10.0%. The greatest effect of the preparation was found in the complex treatment of seeds and plants of common chickpea in terms of seed weight per plant (24.0%). They were identified by the influence of varietal properties on the productivity elements of common chickpea varieties Triumf and Pamiat. The Pamiat variety with the seed treatment + foliar dressing variant was the best in terms of chickpea yield, but the Triumf variety had the greatest effect of the growth stimulator on the yield increase. Close correlations were found between seed weight per plant and thousand-kernel weight, number of beans per plant and number of seeds per plant, and yield with plant productivity and thousand-kernel weight. The findings of the study are recommended to be used to adjust the elements of chickpea cultivation technology to increase productivity in production conditions.Item The influence of the variety on the manifestation of economic ‒ valuable characters of buckwheat(Полтавський державний аграрний університет, 2023) Shakalii, S. M.; Yurchenko, S. O.; Bahan, A. V.; Marinich, L. H.; Шакалій, Світлана Миколаївна; Юрченко, Світлана Олександрівна; Баган, Алла Василівна; Марініч, Любов ГригорівнаToday, buckwheat is one of the niche agricultural crops due to its dependence on weather and climate conditions of the environment, which reduce its high productivity potential (yield and product quality). At the same time, the level of consumption of buckwheat in Ukraine exceeds the amount of cultivation, which causes its export of questionable quality from neighboring countries. This leads to the need to strengthen state support for domestic producers, to create and introduce into production varieties with high productivity potential in conditions of changes in natural and climatic factors. Buckwheat is an extremely valuable food product for humans. The value of buckwheat grain is determined by the composition of its protein complex. In terms of nutrition, it is more valuable than the protein of cereal grains and comes close to the protein of legumes, it is easily absorbed. There are also salts of iron, calcium, phosphorus, trace elements, organic acids, vitamins. Due to the weather problems that have recently affected both our region and Ukraine as a whole, the role of buckwheat as an insurance crop is increasing. It is about harvest crops. This is another extremely valuable biological property for the manufacturer. The so-called repeated (harvest) sowing of buckwheat can be practiced in all zones of Ukraine. As you know, buckwheat plants have enormous potential for seed productivity. After all, depending on the variety and growing conditions, some of them can form from 4,000 to 7,000 flowers. Unfortunately, in field conditions, only 5–15 % of flowers are pollinated and form fruits, and the set fruits die en masse. The reasons for this are the effect of environmental factors (air temperature, humidity and supply of power elements, etc.). Depending on their ecotype and economic orientation, each of them is recommended for a specific natural and climatic zone of the country. Recently, domestic breeders have bred high-yielding varieties of buckwheat, which stand out favorably from their predecessors in terms of a number of economic and valuable properties, and at the same time have developed varietal technologies for their cultivation. When analyzing the results of the conducted research, we can recommend the farm to grow the following varieties: in terms of yield, the Oranta, Ruslan and Volya varieties are the best; according to the highest indicators of protein content, varieties Oranta, Sofia, Ruslana; in terms of filminess and yield of pure kernel, all varieties were at the level of average data. На сьогодні гречка входить до нішових сільськогосподарських культур через залежність від погодно-кліматичних умов навколишнього середовища, що нівелюють її високопродуктивний потенціал (урожайність та якість продукції). Водночас в Україні рівень споживання гречки перевищує обсяги вирощування, що обумовлює її експорт сумнівної якості із сусідніх держав. Це призводить до необхідності посилити державну підтримку вітчизняних товаровиробників, створити та впровадити у виробництво сорти з високим потенціалом продуктивності в умовах зміни природно-кліматичних факторів. Гречка є надзвичайно цінним продуктом харчування для людини. Цінність гречаного зерна зумовлюється складом його білкового комплексу. За поживністю він більш цінний ніж білок зернових злакових і наближається до білка бобових, легко засвоюється. Є також солі заліза, кальцію, фосфору, мікроелементи, органічні кислоти, вітаміни. За погодних негараздів, які спонукають останнім часом як нашу область, так і Україну в цілому, зростає роль гречки як страхової культури. Йдеться про пожнивні посіви. Це ще одна надзвичайно цінна для виробника її біологічна властивість. Так звані повторні (пожнивні) посіви гречки можна практикувати в усіх зонах України. Як відомо, у рослинах гречки закладено величезні потенційні можливості щодо насіннєвої продуктивності. Адже на окремих з них залежно від сорту та умов вирощування може утворюватися від 4000 до 7000 квіток. На жаль, у польових умовах запилюються і формують плоди лише 5–15 % квіток, а плоди, що зав‘язалися, масово відмирають. Причини цього – в дії екологічних факторів (температурний режим повітря, вологозабезпеченість та забезпеченість елементами живлення тощо). Залежно від їх екотипу та господарської спрямованості кожен із них рекомендований для конкретної природно-кліматичної зони країни. Останнім часом вітчизняні селекціонери вивели високопродуктивні сорти гречки, що вигідно вирізняються з-поміж своїх попередників за рядом господарсько-цінних властивостей, а воднораз – розробили сортові технології їх вирощування. Під час розбору результатів проведених досліджень ми можемо рекомендувати господарству вирощувати наступні сорти: за врожайністю кращими є сорт Оранта, Руслана та Воля; за вищими показниками вмісту білка сорти Оранта, Софія, Руслана; за плівчатістю та виходом чистого ядра всі сорти були на рівні середніх даних.