Патенти та авторські свідоцтва. Навчально-науковий інститут агротехнологій, селекції та екології
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
Item Хіміко-механічний спосіб переробки деградованих хімічних джерел енергії(Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2024) Крикунова, Валентина Юхимівна; Сахно, Тамара Вікторівна; Шиян, Надія Іванівна; Шинкаренко, Валентин Іванович; Криворучко, Аліна Валеріївна; Стрижак, Світлана Володимирівна; Стрижак, Діана Олександрівна; Іванов, Олег Миколайович; Ромашко, Таміла ПетрівнаХіміко-механічний спосіб переробки деградованих хімічних джерел енергії, який передбачає попереднє механічне подрібнення металопластикової маси відпрацьованих акумуляторів з наступним вилученням та фракціонуванням металовмісної маси внаслідок термічної обробки, який відрізняється тим, що подрібнену металовмісну масу порційно дозатором спрямовують в реактор для реалізації сірчанокислого процесу з утворенням сульфатів цинку та нікелю та виокремленням водню, який через каплевідбійник збирають в газгольдер, у свою чергу, отриманий розчин сульфатів металів через дозатор перевантажують в хімічний реактор, де його нейтралізують гідроксидом натрію, при цьому продукти нейтралізації фільтрують на барабанному фільтрі з виокремленням розчину сульфату натрію як фільтрату, який послідовно розпарюють та висушують у сушильному апараті, та осаду у вигляді гідроксиду нікелю та цинку, який перевантажують шнеком до наступного реактора, де проводять лугування гідроксидом натрію, з наступним розділенням продуктів реакції, а саме гідроксиду нікелю, натрієвої солі метацинкової кислоти, на барабанному фільтрі та висушують їх до стану готового продукту.Item Спосіб перевірки якості змішування сипучих сумішей за допомогою мікротрейсерів(Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2023-03-29) Сахно, Тамара Вікторівна; Семенов, Анатолій Олексійович; Панченко, Валентина Григорівна; Омелян, Олександр Миколайович; Ляшенко, Віктор Васильович; Хмельницька, Євгенія Вікторівна; Хмельницький, Богдан Іванович; Гнітій, Надія Володимирівна; Іванов, Олег МиколайовичСпосіб перевірки якості змішування сипучих сумішей за допомогою мікротрейсерів, при якому здійснюють відбір кількох проб зі змішувального об'єму суміші з формуванням їх цифрових зображень, які обробляють програмними засобами на комп'ютері, який відрізняється тим, що попередньо під час змішувального процесу додають визначний об'єм феромагнітних частинок - мікротрейсерів, з адсорбованими на їх поверхні харчовими барвниками певного кольору, при цьому після завершення змішування з відібраних проб змішувальної маси магнітно-відцентровим способом відокремлюють мікротрейсери на фільтрувальний папір з обчисленням їхньої кількості за кольоровим відбитком на папері, що здійснюються обробкою цифрового зображення фільтрувального паперу програмними засобами, при цьому однорідність змішування оцінюють за статистичним критерієм, що визначає ймовірність наближення розподілу мікротрейсерів у суміші до розподілу Пуассона.Item Спосіб приготування настою для соусів до риби(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-03-09) Дорогань-Писаренко, Людмила Олександрівна; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Галич, Олександр Анатолійович; Коваленко, Нінель Павлівна; Кононенко, Жанна Андріївна; Ходаківська, Ліліля Олександрівна; Грибовська, Юлія Миколаївна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Фастівець, Анна Віталіївна; Прасолов, Євген Якович1. Спосіб приготування настою для соусів до риби із пряно-ароматичних рослин, що включає доставку, підготовку, сортування, промивку, сушіння, обробку сировини етиловим спиртом, який відрізняється тим, що використовують свіжу квітучу зелень протягом 21,7...23,8 год., з моменту збирання, проводять 2,7...6,9 хв. сортування, замочування зелені на 2І,5...34,7 хв. і дво-, триразове миття проточною водою з душовим ополіскуванням шару зелені товщиною 1,0.4,3 см, видаленням поверхневої води 2,8...4,8 хв. обробкою зелені на трясучці, здрібненням на розмір 1,0.3,3 мм і сушіння сировини повітрям до відносної вологості 4.8.. .6.8 % при 64,6.33,7 °С, з швидкістю подачі зелені 0,45.0,22 м/хв. і з витратою 25700.30500 м* 123/год. повітря протягом 3,3.5,2 год. з наступною подвійною обробкою водно-спиртовим розчином при 18.21,6 °С з дво-, триразовим перемішуванням тривалістю 10,8.14,7 хв. в екстракторі з тривалістю процесу настоювання 2.7.. .4.2 доби після першої обробки і 2,3...4,1 доби після другої обробки та зливанням в ємність готового продукту - настою через фільтр-пастку протягом 1,35.2,52 год., другої - протягом 1,8.2,85 год., з наступним змішуванням, фільтруванням і завантаженням в ємності для зберігання або приготування купажного сиропу. 2. Спосіб приготування настою для соусів до риби за п. 1, який відрізняється тим, що беруть вихідні продукти зі співвідношенням сировини із базиліку звичайного, чаберу садового та лофанту анісового, монарди лимонної, кіндзи і водно-спиртового розчину 1:55; 1:75; 1:95, а подвійну обробку сировини виконують водноспиртовим розчином з об'ємом спирту 64,3.70,2 % при першій обробці і 33,0.40,2 % при другій та проводять перевірку готового настою на присутність токсичних елементів, миш'яку та важких металів експрес-методом.Item Попереджувальний пристрій в обертових механізмах(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-03-02) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Канівець, Ірина Михайлівна; Горда, Тетяна Михайлівна; Коваленко, Нінель Павлівна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Негребецький, Ігор Станіславович; Канівець, Олександр Васильович; Плита, Марина Олександрівна; Чайка, Юлія Юріївна; Прасолов, Євген Якович1. Попереджувальний пристрій в обертових механізмах, що містить зірочку, муфту, втулку, пружину, клин, який відрізняється тим, що зірочка з’єднана зі шківом "фінішними" напрямними, які з'єднані штифтами зі "стартовими" напрямними та зі ступицею, затиснутою фрикційними накладками, з яких верхню фрикційну накладку притискають до ступиці фланцем та спеціальними шайбами, притисненими пружинами, зв'язаними із верхніми спеціальними шайбами, переміщення яких обмежують гайками, закріпленими на болтах і з'єднаними із зірочкою та шківом, і фланець має отвори круглого перерізу із вмонтованими в нього пробками, контактуючими із пружинами, закріпленими додатковими штифтами. 2. Попереджувальний пристрій за п. 1, який відрізняється тим, що на торцях болтів прикріплені металеві п'ятки, а їх переміщення фіксують сенсором, під час заклинювання вала виникають гранично допустимі напруги та компенсують тертям між нижньою, верхньою фрикційними накладками, ступицею, шківом та фланцем, а оберти вала зменшують і фіксують сенсором, який зв'язаний із електричним реле, що передає напругу на один кінець електричної котушки і замикає пару контактів між собою та включає електричне коло з електролампою чи світлодіодом і звуковим сигналізатором.Item Спосіб приготування настою для соусів до м'яса(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-03-02) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Коваленко, Нінель Павлівна; Литвин, Олександр Юрійович; Фастівець, Анна Віталіївна; Юхно, Віктор Миколайович; Шерстюк, Олена Леонідівна; Безкровний, Олександр Валентинович; Сакун, Ірина Сергіївна; Троян, Дмитро Романович; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб приготування настою для соусів до м'яса із пряно-ароматичних рослин включає доставку, підготовку, сортування, промивку, сушіння, обробку сировини етиловим спиртом. Використовують свіжу квітучу зелень протягом 21…25 год. з моменту збирання, проводять 1,5…4,5 хв. сортування, замочування зелені на 33…47 хв. і дво-, триразове миття проточною водою з душовим ополіскуванням шару зелені товщиною 1,4…4,7 см, видаленням поверхневої води 2,3…3,7 хв. обробкою зелені на трясучці, здрібненням на розмір 0,22…2,55 мм і сушіння сировини повітрям до відносної вологості 4,0…9,0 % при 63…33 °C, з швидкістю подачі зелені 0,35…0,22 м/хв. і з витратою 24000…31000 м3 /год. повітря протягом 3,3…4,7 год. з наступною подвійною обробкою водно-спиртовим розчином при 18…25 °C з дво-, триразовим перемішуванням тривалістю 14…22 хв. в екстракторі з тривалістю процесу настоювання 3,3…4,7 доби після першої обробки і 3,1…4,7 доби після другої обробки та зливанням в ємність готового продукту - настою, через фільтр-пастку протягом 2,3…4,3 год., другої - протягом 3,1…4,7 год., з наступним змішуванням, фільтруванням і завантаженням в ємності для зберігання або для приготування купажного сиропу. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що використовуються вихідні продукти із шавлії мускатної, монарди лимонної та кіндзи, базиліку звичайного, чаберу садового та лофанту анісового і водно-спиртового розчину 1:35; 1:55; 1:85, а подвійну обробку сировини виконують водно-спиртовим розчином з об'ємною часткою спирту 63…72 % при першій обробці та об'ємною часткою спирту 33…42 % при другій обробці, а також проводять перевірку готового настою на присутність токсичних елементів, миш'яку та важких металів експресметодом.Item Патент на корисну модель "Технологія використання бішофіту (Bischofite) при вирощуванні ячменю ярого (Hordeum Vulgare)" № 149042(2021-10-13) Горобець, Максим Вікторович; Чайка, Тетяна Олександрівна; Писаренко, Павло Вікторович; Лотиш, Ігор Ігорович; Шевніков, Микола Янаєвич; Іванов, Олег МиколайовичItem Патент на корисну модель "Спосіб ультрафіолетової обробки та обеззараження зерна" № 147744(2021) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Аранчій, Валентина Іванівна; Галич, Олександр Анатолійович; Якименко, Дмитро Ігорович; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Коваленко, Нінель Павлівна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Прасолов, Євген ЯковичItem Установка для передпосівної обробки насіння(2021) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Аранчій, Валентина Іванівна; Галич, Олександр Анатолійович; Якименко, Дмитро Ігорович; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Коваленко, Нінель Павлівна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Прасолов, Євген ЯковичItem Спосіб комплексного використання препаратів Бетафін і Целобактерин у годівлі свиней(2021) Слинько, Віктор Григорович; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Березницький, Віктор Іванович; Мироненко, Олена Іванівна; Сябро, Альона Сергіївна; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Коваленко, Нінель Павлівна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Устенко, Андрій Володимирович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Перетятько, Тетяна Миколаївна; Кардаш, Роман Миколайович; Березницький, Євгеній Вікторович; Терещенко, Тетяна Володимирівна; Прасолов, Євген ЯковичItem Спосіб виробництва кормової добавки для коней(2021) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Березницький, Євгеній Вікторович; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Коваленко, Нінель Павлівна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Кузіна, Влада Олександрівна; Стрижак, Анатолій Васильович; Самохатько, Антон Олександрович; Мамотенко, Вікторія Олегівна; Мороз, Олег Григорович; Чухліб, Євгеній Володимирович; Діденко, Яна Вячеславівна; Прасолов, Євген ЯковичItem Способ стимулирования партенокарпии у груши(1985-07-07) Самородов, Віктор Миколайович; Голинська, Євгенія Львовна; Поспєлов, Сергій Вікторович; Слєпцов, Володимир Анатолійович; Коваль, Анатолій Іванович; Фісун, Віктор СергійовичС цепью nолучения в отсутствии оnыления или nри самооnылении хорошо раэвитых .товарных nлодов, не содержащих семян, в качестве активного вещества исnольэуют раствор конмаидина - фитогемагглютинина из шрота кукурузных рылец в концентрации 0,0001-0,01%, а нанесение на генеративные органы проводят дважды в фаэу nолного цветения или начапа оnадения леnестковItem Стимулятор партенокарпии груш(1985-10-11) Самородов, Віктор Миколайович; Кривенцов, В.И.; Голубинський, Іван Миколайович; Поспєлов, Сергій Вікторович; Корнієнко, А.П.Применение 1-фенил-2,3-диметил·-4-диметиламиноnиразолона-S'в качестве стимуляторов nартенокарnии у груш.Item Способ определения партенокарпии у груши(1987-11-07) Самородов, Віктор Миколайович; Поспєлов, Сергій Вікторович; Шупік, Володимир Дмитрович; Часник, Микола ВікторовичИзобретение относится к сельскому хозяйству и может быть использовано при разработке физиологических оснбв повышения продуктивности плодовых растений, в частности груши, а также в генетике и селекции при отборе сортов для соответствующих почвенио-климатических зон. Целью изобретения вляется повышение эффективности способа путем повышения точности определения. Расчет склонности к партенокарпии ведут по формуле Pcompl= Ps- + Pa/F. В том случае, когда Pcompt равно 0,00-0,40, растения относят к несклонным к партенокарпии, ПрИ 0,4\-0,80 - малосклоннім, при 0,81-1,90 к среднесклонным, при значении выше 1,91 к высокосклоннымItem Способ предварительной оценки регулирования роста у сортов груши гиббереллином(1989-04-30) Самородов, Віктор Миколайович; Туз, Анатолій Степанович; Поспєлов, Сергій Вікторович; Бандурко, Ірина АнатоліївнаС момента появления бутонов рабочие проходят кварталы сада. При этом раздвигают лепестки цветков пинцетом и в лупу просматривают основание пестиков, отмечая наличие у них опушения и его характер. После этого, зная особенности опушения, т.е. результативность применения гиббереллина у конкретных сортов и принимая во внимание метеосводки о поиижении температуры, приступают к опрыскиванию гиббереллином тех растений, для которых эта процедура предполагается эффективной, причем делать это можно аранее, рационально и своевременно используя технику.Item Способ А.М.Гродзинского для биологического тестирования(1991-02-28) Поспєлов, Сергій Вікторович; Гродзинський, Андрій Михайлович; Самородов, Віктор МиколайовичИзобретение относится к ботанике, физиологии растений и семеноводству и может применяться при изучении физиологической активности веществ методом биологического тестирования.Item Способ выделения лектинов из почвы(1991-07-15) Поспєлов, Сергій Вікторович; Голинська, Євгенія Львовна; Самородов, Віктор МиколайовичЛектины из почвы извлекаются фосфатно-цитратной буферной смесью с рН 4.2-8,0. При этом извлечению поддаются не только растворимые, но и химические связанные в почве белковые соединения.Item Способ диагностики почвоутомления под сахарной свеклой(1992-01-07) Муха, Володимир Дмитрович; Поспєлов, Сергій Вікторович; Вовк, Юрій Петрович; Павленко, Олена ГригорівнаС целью повышения точности способа в образцах почвы, отобранных на контрольном и испытуемом полях, определяют активность п'очвенных ферментов полифенолоксидазы и каталазы, после чего производят оценку почвоутомления путем сравнения величин отношения активностей полифенолоксидазы и каталазы контрольного и испытуемого полей.Item Способ диагностики почвоутомления под озимой пшеницей(1992-01-07) Муха, Володимир Дмитрович; Поспєлов, Сергій ВікторовичС целью повышения точности диагностики в отобранных на контрольном и испытуемом полях образцах почвы определяют активность почвенных ферментов инвертазы и каталазы. а оценку почвоутомления проводят путем сравнения величин отношения активностей инвертазы и каталазы контрольного и испытуемого полей.Item Способ диагностики почвоутомления под кукурузой.(1992-01-07) Муха, Володимир Дмитрович; Поспєлов, Сергій ВікторовичПосле отбора образцов почвы на контрольном и испытуемом полях определяют в них активность почвенных ферментов пероксидазы. каталазы и уреазы. а оценку почвоутомления производят путем сравнения величин отношения суммы активностей пероксидазы и каталазы к активност~ уреазы контрольного и испытуемого полей.Item Способ определения активности лектинов в почве(1992-01-23) Поспєлов, Сергій Вікторович; Муха, Володимир Дмитрович; Голинська, Євгенія Львовна; Самородов, Віктор МиколайовичРозроблений метод визначення активності лектинів в грунті