Publication:
Влив норми висіву на формування продуктивності ячменю ярого

Loading...
Thumbnail Image
Date
2025-06-16
Authors
Костюк, Є. О.
Шокало, Наталія Сергіївна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Полтавський державний аграрний університет
Research Projects
Organizational Units
Journal Issue
Abstract
Оскільки селекція сортів ячменю – процес постійний, у виробництво надходять нові рекомендовані сорти, які необхідно систематично досліджувати і вивчати елементи технології вирощування культури. Звичайно, для ячменю ярого, як і для багатьох інших культур є встановлені оптимальні норми висіву. Але їх час від часу необхідно корегувати. Збільшуючи чи зменшуючи усталенінорми висіву можна призвести до зниження урожайності зерна та погіршення його якості. Якщо в умовах достатнього зволоження загустити посіви ячменю, то рослини будуть вилягати і формувати урожай із дрібним, щуплим зерном. Навпаки, якщо вологи недостатньо, а посів загущений, то зерно буде щуплим, достигатиме передчасно. За посушливих років такі посіви можуть загинути. Встановлено, що в загущених посівах відбувається пошкодження рослин грибковими захворюваннями. За збільшення кількості рослин на одиниці площі зменшується вміст сирого білка в зерні.
Description
Костюк Є. О., Шокало Н. С. Влив норми висіву на формування продуктивності ячменю ярого. Сучасні напрями досягнення сільсько-господарських культур : матеріали ІІ всеукраїнської науково практичної інтернет-конференції (29 березня 2024 року) / Редкол.: М. М. Маренич (відп. ред.) та ін. Полтава : ПДАУ, 2024. С. 133-134.
Keywords
селекція, сорт ячменю, щупле зерно
Citation