Publication: Влив норми висіву на формування продуктивності ячменю ярого
dc.contributor.author | Костюк, Є. О. | |
dc.contributor.author | Шокало, Наталія Сергіївна | |
dc.date.accessioned | 2025-06-16T08:03:06Z | |
dc.date.available | 2025-06-16T08:03:06Z | |
dc.date.issued | 2025-06-16 | |
dc.description | Костюк Є. О., Шокало Н. С. Влив норми висіву на формування продуктивності ячменю ярого. Сучасні напрями досягнення сільсько-господарських культур : матеріали ІІ всеукраїнської науково практичної інтернет-конференції (29 березня 2024 року) / Редкол.: М. М. Маренич (відп. ред.) та ін. Полтава : ПДАУ, 2024. С. 133-134. | |
dc.description.abstract | Оскільки селекція сортів ячменю – процес постійний, у виробництво надходять нові рекомендовані сорти, які необхідно систематично досліджувати і вивчати елементи технології вирощування культури. Звичайно, для ячменю ярого, як і для багатьох інших культур є встановлені оптимальні норми висіву. Але їх час від часу необхідно корегувати. Збільшуючи чи зменшуючи усталенінорми висіву можна призвести до зниження урожайності зерна та погіршення його якості. Якщо в умовах достатнього зволоження загустити посіви ячменю, то рослини будуть вилягати і формувати урожай із дрібним, щуплим зерном. Навпаки, якщо вологи недостатньо, а посів загущений, то зерно буде щуплим, достигатиме передчасно. За посушливих років такі посіви можуть загинути. Встановлено, що в загущених посівах відбувається пошкодження рослин грибковими захворюваннями. За збільшення кількості рослин на одиниці площі зменшується вміст сирого білка в зерні. | |
dc.identifier.uri | https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19128 | |
dc.language.iso | uk | |
dc.publisher | Полтавський державний аграрний університет | |
dc.subject | селекція | |
dc.subject | сорт ячменю | |
dc.subject | щупле зерно | |
dc.title | Влив норми висіву на формування продуктивності ячменю ярого | |
dc.type | Article | |
dspace.entity.type | Publication |