Publication: Продовольчі потреби в локшині зі зменшеним вмістом глютену
No Thumbnail Available
Date
2025-11-03
Authors
Бараболя, Ольга Валеріївна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Полтавський державний аграрний університет
Abstract
Локшина на основі білого пшеничного борошна є популярним продуктом харчування, однак останнім часом зростає інтерес до альтернативних видів, виготовлених із гречки, рису або крохмалю, отриманого з бобових культур і картоплі. Основним недоліком локшини з рафінованого зерна (зокрема пшениці, кукурудзи та рису) є її високий глікемічний індекс, зумовлений вмістом швидкозасвоюваних вуглеводів. За результатами епідеміологічних досліджень, тривале споживання продуктів із рафінованого борошна корелює з підвищеною захворюваністю на хронічні неінфекційні хвороби — такі як цукровий діабет, артеріальна гіпертензія та серцево-судинні патології — а також із тенденцією до їхнього більш раннього розвитку. Різке підвищення рівня глюкози в крові після споживання таких продуктів є особливо небезпечним для осіб із порушеним вуглеводним обміном. У зв’язку з цим все більше споживачів, орієнтованих на здорове харчування, обирають альтернативні інгредієнти, зокрема гречку.
Description
Бараболя О. В. Продовольчі потреби в локшині зі зменшеним вмістом глютену. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С.177-179. ISBN 978-617-8466-56-5
Keywords
Локшина, гречка, здорове харчування, проблеми та переваги, відсутність глютену, склад та біологічна цінність, хімічний склад, харчові волокна, біологічно активні сполуки