Publication: Продовольчі потреби в локшині зі зменшеним вмістом глютену
| dc.contributor.author | Бараболя, Ольга Валеріївна | |
| dc.date.issued | 2025-11-03 | |
| dc.description | Бараболя О. В. Продовольчі потреби в локшині зі зменшеним вмістом глютену. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С.177-179. ISBN 978-617-8466-56-5 | |
| dc.description.abstract | Локшина на основі білого пшеничного борошна є популярним продуктом харчування, однак останнім часом зростає інтерес до альтернативних видів, виготовлених із гречки, рису або крохмалю, отриманого з бобових культур і картоплі. Основним недоліком локшини з рафінованого зерна (зокрема пшениці, кукурудзи та рису) є її високий глікемічний індекс, зумовлений вмістом швидкозасвоюваних вуглеводів. За результатами епідеміологічних досліджень, тривале споживання продуктів із рафінованого борошна корелює з підвищеною захворюваністю на хронічні неінфекційні хвороби — такі як цукровий діабет, артеріальна гіпертензія та серцево-судинні патології — а також із тенденцією до їхнього більш раннього розвитку. Різке підвищення рівня глюкози в крові після споживання таких продуктів є особливо небезпечним для осіб із порушеним вуглеводним обміном. У зв’язку з цим все більше споживачів, орієнтованих на здорове харчування, обирають альтернативні інгредієнти, зокрема гречку. | |
| dc.identifier.uri | https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19587 | |
| dc.language.iso | uk | |
| dc.publisher | Полтавський державний аграрний університет | |
| dc.subject | Локшина | |
| dc.subject | гречка | |
| dc.subject | здорове харчування | |
| dc.subject | проблеми та переваги | |
| dc.subject | відсутність глютену | |
| dc.subject | склад та біологічна цінність | |
| dc.subject | хімічний склад | |
| dc.subject | харчові волокна | |
| dc.subject | біологічно активні сполуки | |
| dc.title | Продовольчі потреби в локшині зі зменшеним вмістом глютену | |
| dc.type | Article | |
| dspace.entity.type | Publication |
Files
Original bundle
1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
- Name:
- Збірник Жемели 30,09,2025 Бараболя — копия.pdf
- Size:
- 1.32 MB
- Format:
- Adobe Portable Document Format
License bundle
1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
- Name:
- license.txt
- Size:
- 17.09 KB
- Format:
- Item-specific license agreed upon to submission
- Description: