Publication: Проблематика вирощування нішової культури спельта в Україні
Loading...
Date
2025-12-03
Authors
Шакалій, Світлана Миколаївна
Брехунцова, О.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Полтавський державний аграрний університет
Abstract
Спельта (Triticum spelta), відома також як полба або дінкель, є стародавнім видом пшениці, яка переживає відродження завдяки зростаючому попиту на натуральні та екологічно чисті продукти. Головною причиною її популярності серед аграріїв, особливо в секторі органічного землеробства, є її вражаюча природна стійкість до несприятливих умов та патогенів. Ця якість мінімізує потребу у хімічних засобах захисту рослин. У контексті глобальної тенденції до здорового харчування та органічного землеробства, спельта набуває значного інтересу як перспективна нішова культура в Україні. Однак, її великомасштабне впровадження та економічна
ефективність зіштовхуються з низкою виробничо-технологічних, економічних та ринкових проблем.
Description
Шакалій С. М., Брехунцова О. Проблематика вирощування нішової культури спельта в Україні. Актуальні напрями та проблематика у технологіях вирощування продукції рослинництва : матеріали V міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (25 листоп. 2025 р., м. Полтава) / редкол.: В.В. Гангур (відп. ред.) та ін. Полтава : ПДАУ, 2025. С. 60-62
Keywords
Спельта (Triticum spelta), полба, дінкель, плівчастість, знелущування, декортикація, органічне землеробство, врожайність, собівартість, білок, клітковина, селекція