Publication: Вплив післязбирального достигання на основні показники якості зерна пшениці озимої
No Thumbnail Available
Date
2024
Authors
Бараболя, Ольга Валеріївна
Піщаленко, Марина Анатоліївна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Правильне поводження з зерном пшениці після збору має таке ж важливе значення, як і вирощування, та впливає на його якість. Під час післязбирального достигання функціо- нальні та поживні властивості зерна змінюються, а за дотримання всіх вимог відбувається покращення її якісних показників (вміст білка та клейковини, натура, склоподібність тощо).
Дослідження проводилось з використанням трьох сортів пшениці озимої м’якої – Оржиця, Сагайдак і Диканька. Визначення показників якості зерна здійснено за допомо- гою загальноприйнятих методик.
За результатами досліджень виявлено, що більшість якісних показників пшениці озимої м’якої сортів Оржиця, Сагайдак і Диканька протягом періоду післязбирального достигання покращились. Після 60 днів вологість зерна всіх сортів пшениці зменшилась в межах 2,9–6,7 % від початкового рівня, що відповідав стандарту. Збільшення вмісту білка в зерні склало 1,4–4,1 % і становило від 13,8 % (сорт Оржиця) до 15,6 % (сорт Сагайдак). Зросла загальна маса сирої клейковини в зерні протягом 60 днів післязбирального достигання (Оржиця – на 1,6 %; Сагайдак – на 2,9 %; Диканька – на 3,1 %) до рівня 30,5–34,0 %. Однак, якість клейко- вини зерна зменшилась за цей період на 2,1–4,7 %, що не є критичним за її рівня (86–92 од.).
Визначено, що в дослідних сортах число падіння на початок зберігання було в межах 366–452 с, а через 60 днів зменшилось на 4,6–6,1 % – до 345–432 с, що у даному випадку оцінюється як збільшений показник.
Досліджено, що протягом 60 днів післязбирального достигання не зазнала змін натура зерна та залишилась на рівні 2 класу: Оржиця – 756 г/л, Сагайдак – 767 г/л, Диканька – 759 г/л. Незмінними лишились протягом цього періоду й показники склоподіб- ності та вмісту домішок. За показником склоподібності наведені сорти є сильними та дорівнюють: Оржиця – 96 %, Сагайдак – 81 %, Диканька – 85 %. За вмістом домішок зерно відповідає 1–2 класу та становить: сміттєві – 1,45–1,89 %; зернові – 2,41–3,95 %.
Description
Keywords
Вологість, натура, білок, клейковина, склоподібність, число падіння, домішки
Citation
Бараболя О. В., Піщаленко М. А. Вплив післязбирального достигання на основні показники якості зерна пшениці озимої. Таврійський науковий вісник. 2024. Вип. 138. С. 246–256. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.31