Publication: Біологічні особливості та фактори, що впливають на лежкість бульб картоплі
No Thumbnail Available
Date
2025-11-03
Authors
Бараболя, Ольга Валеріївна
Прудкий, Т. А.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Полтавський державний аграрний університет
Abstract
Картопля (Solanum tuberosum L.) є однією з провідних продовольчих та промислових культур у світі. Її значення охоплює не лише харчову промисловість, а й сільське господарство та фармацевтичну галузь. Популярність культури обумовлена високою харчовою цінністю, широкими можливостями використання й здатністю адаптуватися до різних агрокліматичних умов. Одним із ключових викликів у вирощуванні картоплі залишається забезпечення тривалого зберігання бульб без втрати якісних характеристик. Втрати під час зберігання можуть сягати 30–50 %, що зумовлено як фізіолого-біохімічними змінами, так і механічними ушкодженнями та розвитком патогенної мікрофлори.
Description
Бараболя О. В., Прудкий Т. А. Біологічні особливості та фактори, що впливають на лежкість бульб картоплі. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С. 101-103. ISBN 978-617-8466-56-5
Keywords
Картопля, лежкість, зберігання картоплі, втрати під час зберігання, сортові особливості, хімічний склад бульб, умови зберігання, попередня обробка, механічні ушкодження, проростання