Фітолектини пшениці озимої та деякі їх властивості
Loading...
Date
2019
Authors
Поспєлов, Сергій Вікторович
Поспєлова, Ганна Дмитрівна
Корнієнко, Г. О.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Пшениця - найважливіша продовольча культура. До хімічного складу насіння входять усі необхідні для харчування елементи: білки, вуглеводи, жири, вітаміни, ферменти і мінеральні речовини. Серед них найважливішим компонентом є білок. Його вміст може коливатися від 8 до 22 %. Варто зауважити, що серед протеїнів є лектини – широко поширені в природі білки, відмінною особливістю яких є здатність зворотно і вибірково зв’язувати вуглеводи, не викликаючи їх хімічного перетворення [1, 2]. У злакових поширені лектини, що зв’язують N ацетил-D-глюкозамін і хітинові олігосахариди, вони можуть бути або чистими білками (види роду Triticum L., Secalecereale L., Oryzasativa L.), або глікопротеїнами, де вміст вуглеводів досягає 30–50 % [1].
Description
Keywords
Пшениця озима, фітолектини, властивості
Citation
Поспєлов С. В., Поспєлова Г. Д., Корнієнко Г. О. Фітолектини пшениці озимої та деякі їх властивості. Ефективне функціонування екологічно-стабільних територій у контексті стратегії стійкого розвитку: агроекологічний, соціальний та економічний аспекти : матеріали IІІ міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 12 груд. 2019 р.). Полтава, 2019. С. 14–17.