Фітолектини пшениці озимої та деякі їх властивості

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Поспєлов, Сергій Вікторович
Поспєлова, Ганна Дмитрівна
Корнієнко, Г. О.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Пшениця - найважливіша продовольча культура. До хімічного складу насіння входять усі необхідні для харчування елементи: білки, вуглеводи, жири, вітаміни, ферменти і мінеральні речовини. Серед них найважливішим компонентом є білок. Його вміст може коливатися від 8 до 22 %. Варто зауважити, що серед протеїнів є лектини – широко поширені в природі білки, відмінною особливістю яких є здатність зворотно і вибірково зв’язувати вуглеводи, не викликаючи їх хімічного перетворення [1, 2]. У злакових поширені лектини, що зв’язують N ацетил-D-глюкозамін і хітинові олігосахариди, вони можуть бути або чистими білками (види роду Triticum L., Secalecereale L., Oryzasativa L.), або глікопротеїнами, де вміст вуглеводів досягає 30–50 % [1].
Description
Keywords
Пшениця озима, фітолектини, властивості
Citation
Поспєлов С. В., Поспєлова Г. Д., Корнієнко Г. О. Фітолектини пшениці озимої та деякі їх властивості. Ефективне функціонування екологічно-стабільних територій у контексті стратегії стійкого розвитку: агроекологічний, соціальний та економічний аспекти : матеріали IІІ міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 12 груд. 2019 р.). Полтава, 2019. С. 14–17.