Кафедра біології продуктивності тварин ім. академіка О.В. Квасницького
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Кафедра біології продуктивності тварин ім. академіка О.В. Квасницького by Title
Now showing 1 - 20 of 54
Results Per Page
Sort Options
Item Biological assessment of the constitution of the Polissian beef cattle in the conditions of the Precarpathian region(2022) Stadnytska, O.; Gutyj, B.; Khalak, V.; Fedak, V.; Dudchak, I.; Zmiia, M.; Shuvar, I.; Balkovskyi, V.; Shuvar, A.; Korpita, H.; Chyzhanska, N.; Kuzmenko, L. M.; Vakulik, V.; Кузьменко, Лариса МихайлівнаItem Biological assessment of the constitution of the polissian beef cattle in the conditions of the Precarpathian region(2022) Stadnytska, O.; Gutyj, B.; Khalak, V.; Fedak, V.; Dudchak, I.; Zmiia, M.; Shuvar, I.; Balkovskyi, V.; Shuvar, A.; Korpita, H.; Chyzhanska, N.; Kuzmenko, L. M.; Vakulik, V.; Кузьменко, Лариса МихайлівнаItem Components of physicochemical properties and chemical composition of muscle tissue of young pigs of different growth intensities, the level of their phenotypic consolidation, and correlation(Lviv, Ukraine, 2023) Khalak, V.; Gutyj, B.; Voloshchuk, V. M.; Guta, Z.; Verbelchuk, T. V.; Ilchenko, M. O.; Ільченко, Марія ОлександрівнаThe work presents the results of the study of some biochemical indicators of blood serum, physicochemical properties, and chemical composition of muscle tissue of young pigs of the large white breed and the calculation of correlations between the main quantitative characteristics. The work was carried out in the agricultural formations of the Dnipropetrovsk region, the research center for biosafety and environmental control of agricultural resources of the Dnipro State Agrarian and Economic University, LLC “Globynskyi Myasokbinat” of the Poltava region, the zootechnical analysis laboratory of the Institute of Pig Breeding and Agro-industrial Production of the National Academy of Sciences and the animal husbandry laboratory of the state institution “Institute of Grain Crops of NAAS”.Item Reproductive Qualities of Sows of Different Genotypes by Melanocortin - 4 (MC4R) Receptor Gene and Economic Efficiency of Their Use(2022) Khalak, V.; Gutyj, B.; Bordun, O. M.; Stadnytska, О. І.; Shostia, A. M.; Usenko, S. O.; Kuzmenko, L. M.; Zasukha, L. V.; Myronenko, O. I.; Karunna, T. I.; Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна; Карунна, Тетяна Іванівна; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Мироненко, Олена ІванівнаItem Sazer-Fredin index — an effective method of assessing young pigs for feeding and meat qualities(2023-02-11) Khalak, V.; Gutyj, B.; Ilchenko, M. O.; Ільченко, Марія ОлександрівнаThe purpose of the work was to investigate the fanening and meat quality of young pigs of different intrabreed differentiation according to the Sazer-Fredin index and, based on the obtained data, to calculate the economic effi- ciency of the results of the experiment. The research was carried out in the Dnipropetrovsk region and the animal husbandry laboratory of the State Institution “Institute of Grain Crops of the National Academy of Sciences”.Item The attitudesof consumers and farmers in Ukraine toward animal welfare(Nitra, Slovakia., 2023-04-27) Usenko, S. O.; Getya, A. A.; Matvieiev, M.; Hryshchenko, N.; Asbier, E.; Staaf Larsson, B.; Karlsson, A.; Wie, H.; Zamaratskaia, G.; Kravchenko, O. I.; Kocina, I.; Ansone, L.; Ribikauskas, V.; Khalilova, I.; Mammadov, A.; Ojaghi, I.; Arney, D.; Leming, R.; Carnovale. F.; Усенко, Світлана Олексіївна; Гетя, Андрій АнатолійовичA faiitate the adaption ofthe FL requirements, eure issues in animal welfare in Ukraine sho d Totally 47 QW o6veannute paiinss ers had stricter opinion than farmers cegarding anal wee legisation. Particularly, 93% of consumers and only 82 > farmers beloved tha the Beisation should be impr and $9% of farmers regarded enim Usraine as god 28 @ Venpaeutsc tant welfare isses defined by the farmers were inappropriateposing ughier co increased production co: ack of the state support.Item The composition of heavy metals and the content of esterified fatty acids in bee tissues depending on the environmental condition("Scientific papers series D animal science" Bucharest, 2023) Rivis, Y.; Postoyenko, V.; Stasiv, O.; Stadnytska, O.; Gutyj, B.; Usenko, S. O.; Shaferivskyi, B. S.; Karunna, T. I.; Bezaltychnas, O.; Yasko, V.; Hopanenko, O.; Diachenko, O.; Klum, O.; Saranchuk, I.; Усенко, Світлана Олексіївна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Карунна, Тетяна ІванівнаThe work aimed to record the content of heavy metals, including toxic and esterified forms of fatty acids in tissues, and the honey productivity of bees in different natural zones of the Carpathian region. The level of dangerous elements of the first class of toxicity - Lead and Cadmium - increases significantly in the tissues of honey bees of the foothills and forest-steppe zones, compared to the conditionally clean mountain environment. In the Carpathian region, all heavy metals accumulate in more significant quantities in the abdominal tissues of honey bees than in the tissues of the chest and head. In the direction from the mountain to the foothills and further to the forest-steppe zone of the Carpathian region, a decrease in the content of esterified forms of fatty acids is observed in the tissues of honey bees. The intensity of conversion of the esterified form of linolenic acid into its longer-chain and unsaturated fatty acids of the omega-3 family in the tissues of the head of honeybees in the foothills and especially in the forest-steppe zones is sharply reduced.Item The composition of heavy metals and the content of esterified fatty acids in bee tissues depending on the environmental condition(2023) Rivis, Y.; Postoyenko, V.; Stasiv, O.; Stadnytska, O.; Gutyj, B.; Usenko, S. O.; Shaferivskyi, B. S.; Karunna, T. I.; Bezaltychna, O.; Yasko, V.; Hopanenko, O.; Diachenko, O.; Klum, O.; Saranchuk, I.; Усенко, Світлана Олексіївна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Карунна, Тетяна ІванівнаThe work aimed to record the content of heavy metals, including toxic and esterified forms of fatty acids in tissues, and the honey productivity of bees in different natural zones of the Carpathian region.Item Young pig fattening and meat quality due to varying formation intensities in early ontogenesis and two genotypes of the melanocortin receptor 4 (Mc4r) gene(Poland, 2023) Khalak, V.; Voloshchuk, V.; Gutyj, B.; Zasucha, L.; Onyshchenko, A.; Ilchenko, M. O.; Ofilenko, N.; Pokhyl, V.; Pundyk, V.; Stadnytska, O.; Ільченко, Марія ОлександрівнаThe aim of this study was to investigate young pig fattening and meat quality due to the varying formation intensities in early ontogenesis and two genotypes based on the melanocortin receptor 4 (Mc4r) gene. To calculate the correlations between traits and the economic efficiency of using animals of experimental groups in industrial complex conditions, the assessment of animals for fattening and meat quality examined the following characteristics: average daily live weight gain during the control fattening period in grams; age of reaching 100 kg live weight in days, chilled carcass length in centimetres; length of the bacon half of the cooled carcass in centimetres; lard thickness at the thoracic vertebrae T6-T7 in millimetres.Item Аналіз поліморфізму генів RYRI, ESR, MC4R та LEP у мікропопуляції свиней великої білої породи у СГ ТОВ «Дружба-Казначеївка»(2020) Матіюк, В. В.; Усенко, Світлана ОлексіївнаВ роботі проведено генетико-популяційний аналіз поліморфізму генів RYRI, ESR, MC4R та LEP для великої білої породи свиней української селекції. ДНК-тестування проводили у лабораторії генетики Інституту свинарства і АПВ з використанням техніки ПЛР-ПДРФ.Item Атлас регуляції фізіологічних функцій(2019) Усенко, Світлана ОлексіївнаУ посібнику наведені схеми виконання фізіологічних функцій в організмі тварин, які призначені для засвоєння студентами лекційного матеріалу, проведення лабораторно-практичних занять, самостійної роботи та навчальної практики з курсу "Фізіологія і анатомія сільськогосподарських тварин" за напрямом підготовки 211 - ветеринарна санітарія та 212 - ветеринарна медицина.Item Взаємозв’язок молочної продуктивності корів з їх живою масою(РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2024-05-16) Москаленко, Я. В.; Шаферівський, Богдан СергійовичЖива маса є узагальнюючим показником розвитку тварин і певною мірою характеризує особливості їх формування. Тільки добре розвинуті, здорові тварини здатні до високої продуктивності та тривалого використання. Інтенсивність росту у перші періоди життя накладає стійкий відбиток на конституцію дорослих тварин. І хоча недорозвиток у цьому віці пізніше може певною мірою компенсуватися, однак, внаслідок нерівномірності росту в онтогенезі, формується зовсім інший тип тварин, змінюються пропорції тіла, що призводить до морфологічних відмінностей між повільно і швидко ростучими тваринами однакових розмірів. Зокрема, підвищення швидкості росту супроводжується відносним збільшенням серця та інших внутрішніх органів.Item Використання Echinacea Purpurea у технології молочних продуктів(ПДАУ, Полтава, 2023-05-17) Кузьменко, Лариса МихайлівнаВ умовах сьогодення, коли у складних екологічних умовах на людину впливають несприятливі чинники зовнішнього середовища, питання захисту населення є актуальним питанням. Нівелювати цей вплив можна шляхом покращення структури харчування населення та оптимізації якості, біологічної цінності і смакових характеристик продуктів. При цьому забезпечити організм людини дефіцитними інгредієнтами, підвищити його неспецифічну резистентність до дії несприятливих факторів зовнішнього середовища, сучасна харчова промисловість пов'язує із створенням і виробництвом нових продуктів лікувально-профілактичного призначення. В основу розробки цих продуктів покладено збагачення їх біологічно активними речовинами вітамінами, мінеральними і імунними речовинами, як правило, природнього походження.Item Використання методів для технологічної обробки зерна бобових(РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2024-05-17) Мамонтов, Р. О.; Шаферівський, Богдан СергійовичПоряд з рівнем годівлі і балансуванням раціонів, важливе значення має концентрація, біологічна цінність і доступність поживних речовин, що досягається підбором відповідних інгредієнтів і попередньою підготовкою їх різними методами до згодовування. Чим вище засвоювання поживних речовин в раціонах тварин, тим більш повно забезпечується потреба тварин для проявлення потенціальної продуктивності, тим менші витрати енергії організму на перетравлення і використання кормів, а отже і вища ефективність годівлі.Item Використання нетрадиційних інгредієнтів у технологіях хлібобулочних та кондитерських виробів(РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2023-05-16) Руденко, М. І.; Кузьменко, Лариса МихайлівнаРозвиток технологій у всіх сферах промисловості відіграє важливу роль у забезпеченні високої якості та конкурентоспроможності виробів на ринку. Виробництво хлібобулочних і кондитерських виробів не є винятком, оскільки цей сегмент продуктів є досить популярним та вимагає високої якості, смакових якостей та дизайну. Дослідження в області оптимізації рецептурного складу і технологій для інновацій у кондитерському та хлібобулочному виробництві, у тому числі збагачення їх фізіологічно функціональними речовинами, в даний час є дуже актуальними і перспективними.Item Використання плазми сперми кнурів у технології штучного осіменіння свиноматок(Інститут свинарства і АПВ НААН, м. Полтава, 2023-11-03) Ільченко, Марія Олександрівна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Петулько, П. В.Відтворення поголів’я є важливою складовою у технології виробництва свинини. Швидке та масове покращання продуктивності тварин значною мірою залежить від раціонального використання штучного осіменіння. Кінцевий результат від застосування цього біотехнологічного методу є відповідний показник заплідненості свиноматок, що обумовлюється якістю сперми кнурів. Спермопродукція плідників може значно змінюватися під впливом багатьох факторів (фізіологічний стан, порода, конституція, вік, годівля, умови утримання тварин, сезонність року тощо).Item Використання пророщеного зерна для приготування ферментованих напоїв(Е-видання ПДАУ, Полтава, 2023-12-19) Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна; Кузьменко, Лариса МихайлівнаРобота галузі харчової промисловості спрямована на задоволення потреб споживачів у високоякісних продуктах, що потребує розробки їх нових видів, де особливе місце займають вироби із пророщеного зерна, які характеризуються значно меншою кількістю антипоживних інгредієнтів, вищою доступністю біологічно-активних речовин та кращими смаковими якостями. Даний вид продуктів інколи є альтернативою коров’ячому молоку при вегетаріанській дієті, адже містить значну кількість простих полісахаридів, білку, вітамінів та мікроелементів, а тому цей напрямок потребує подальшої розробки.Item Вплив підвищеної температури у корівнику на поведінку дійних корів(ПДАУ "Scientific Progress & Innovations", 2023-09-29) Захаренко, М. О.; Хоценко, А. В.; Ващенко, Павло Анатолійович; Шостя, Анатолій Михайлович; Слинько, Віктор Григорович; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Vashchenko, P. A.; Shostia, A. M.; Slynko, V. H.; Kuzmenko, L. M.; Shaferivskyi, B. S.Мета роботи полягає у встановленні впливу високої температури повітря на поведінку високопродуктивних дійних корів голштинської породи за різних умов утримання та пошук шляхів оптимізації технології для зменшення негативних наслідків теплового стресу у корів. Етологічне дослідження проводили на лактуючому молочному стаді в каркасному корівнику, що складається з металевої конструкції. Контрольна група утримувалася на автоматичній прив'язі, тоді як експериментальна група утримувалася в боксах без прив'язі. Вимірювання показали, що температура всередині корівника сильно залежала від зовнішньої температури навколишнього середовища. Дослідженнями встановлено, що температура суміші кормів, якою годували лактуючих корів, залежала від температури всередині корівника.Publication Вплив родини та умовної кровності на відгодівельні ознаки молодняку(РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2024-05-14) Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія Олександрівна; Желізняк, Іван МиколайовичРозведення свиней дає змогу не лише забезпечити продовольчу безпеку країни, але й слугує складовою економічного та соціального розвитку країни. Забезпечення конкурентоспроможності галузі свинарства обумовлено, у першу чергу, генетичним потенціалом тварин за м’ясними й відгодівельними ознаками. В останні роки в Україні значно скоротилися кількість порід, поголів’я свиней та суб’єктів господарювання по їх розведенню через ряд об’єктивних та суб’єктивних причин, за все більшої кількості імпортованого поголів’я навіть в племінних стадах. При цьому незаперечною є ефективність використання свиней зарубіжного походження не лише для створення гібридного поголів’я, але й нових типів чи лінійItem Вплив факторів на м’ясну продуктивність кролів(Інститут свинарства і АПВ НААН, м. Полтава,, 2023-11-03) Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія ОлександрівнаНа даний час кролівництво України є однією з перспективних галузей тваринництва, здатною при інтенсивному її веденні внести значний здобуток у забезпечення населення м’ясом. За комплексом показників м’ясо кроля – високоцінний дієтичний продукт для людей різного віку. У зв’язку з несприятливими екологічними умовами, які з року в рік загострюються, потреба в дієтичних продуктах, включаючи і кролятину, зростає. На це вказує збільшення виробництва і споживання цього виду м’яса в таких країнах як: Китай, Італія, Іспанія та Франція.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »