Publication: Особливості формування продуктивного потенціалу у сучасних сортів сої
Loading...
Date
2025-12-08
Authors
Рибальченко, Анна Михайлівна
Ісаков, Р. Р.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Полтавський державний аграрний університет
Abstract
Соя є основною зернобобовою культурою України. Її цінність полягає в тому, що вона має унікальний хімічний склад (вміст білка 35-42%, вміст олії 18-22%), господарське та агроекологічне значення, сприяє збереженню та підвищенню родючості грунтів, є відмінним попередником для зернових культур. Формування продуктивного потенціалу сої залежить від поєднання генетичних особливостей сорту та умов конкретної зони вирощування. До генетичних факторів, котрі впливають на формування продуктивного потенціалу сої відносять сортові та морфологчні особливості; симбіотичну азотфіксацію; стійкість до хвороб та шкідників; стійкість до абіотичних стресів (посуха, спека).
Description
Рибальченко А. М., Ісаков Р. Р. Особливості формування продуктивного потенціалу у сучасних сортів сої. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнародної наук.-практ. інтернет-конфер. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С. 120-122. ISBN 978-617-8466-56-5
Keywords
соя, сорти, продуктивність