Патенти на корисну модель_2022
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
Item Мікрорезонаторний волоконно-оптичний датчик лінійних переміщень(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-11-02) Костенко, Олена Михайлівна; Кошовий, Микола Дмитрович; Малкова, Ганна Вікторівна; Пилипенко, Олександр ТарасовичМікрорезонаторний волоконно-оптичний датчик лінійних переміщень одного об'єкта відносно іншого, який містить жорстко установлені на нерухомому об'єкті волоконно-оптичний лазер, забезпечений шаром магнітного матеріалу мікрорезонатор, автоколіматор, фотоприймач, блок обробки інформації, один торець світловоду волоконно-оптичного лазера оптично спрягається з автоколіматором, що розташований між цим торцем та відбиваючою поверхнею мікрорезонатора, яка розміщена під кутом до оптичної осі світлового пучка, другий торець світловоду зв'язаний з фотоприймачем, а на рухомому об'єкті жорстко закріплений постійний магніт, який відрізняється тим, що на нерухомому об'єкті жорстко установлений датчик Холла, підключений до послідовно з'єднаних підсилювача та блока порівняння, другий вхід якого під'єднаний до виходу блока обробки інформації.Item Волоконно-оптичний чутливий елемент для вимірювальних перетворювачів фізичних величин(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-08-17) Костенко, Олена Михайлівна; Кошовий, Микола Дмитрович; Малкова, Ганна Вікторівна; Пилипенко, Олександр ТарасовичВолоконно-оптичний чутливий елемент для вимірювальних перетворювачів фізичних величин, що містить консольно закріплений пружний елемент, сформований із двох світловодів, інерційну масу, яка розміщена безпосередньо на волоконних світловодах пружного елемента, одну оптично спряжену пару із передавального волоконного світловоду пружного елемента та нерухомого приймального світловоду, який відрізняється тим, що додатково введено п-1 нерухомих приймальних світловодів, які розміщені в лінію під першим приймальним світловодомItem Волоконно-оптичний датчик тиску(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-08-17) Костенко, Олена Михайлівна; Кошовий, Микола Дмитрович; Малкова, Ганна Вікторівна; Пилипенко, Олександр ТарасовичВолоконно-оптичний датчик тиску, що містить корпус, металеву прокладку, мембрану, яка з'єднана із штуцером та співвісно розміщеною непрозорою шторкою з отвором, передавальні та приймальні світлові волокна, джерело оптичних сигналів, який відрізняється тим, що додатково введені передавальні світлові волокна, які розміщені одне над одним в напрямку переміщення шторки, а вихідні торці приймальних світлових волокон розкладені у отвори волоконно-оптичного перетворювача для отримання інформації у двійковому коді.Item Спосіб виробництва сардельок(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-08-10) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Галич, Олександр Анатолійович; Михайлютенко, Світлана Миколаївна; Сьомич, Микола Іванович; Кодак, Тетяна Степанівна; Кравченко, Оксана Іванівна; Діжевський, Артем Анатолійович; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Бойко, Володимир Сергійович; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб виробництва сардельок, що включає приймання м'ясної сировини, підготовку добавок, прянощів та оболонок, приготування фаршу, наповнення оболонок, термічну обробку, який відрізняється тим, що приймають туші, півтуші, четвертини, відруби, блоки із знежилованого м'яса, субпродукти в охолодженому і замороженому стані і м'ясну сировину піддають додатковому зачищенню від забруднення, залишків щетини, діафрагми та промивають холодною водою при 18...20 °С, далі направляють на обвалювання і жилування при 0,5...3,5 °С у товщі м'язів, прянощі подрібнюють, просіюють через сита і масова частка домішок (не більше 0,25…0,3 мм у найбільшому лінійному вимірі не перевищує) 0,001…0,0009 %, для рівномірного розподілу в об'ємі фаршу прянощів їх зважують за рецептурою і змішують з цукром (глюкозою), сіль кухонну просіюють через сито з магнітним вловлювачем і подають разом з розчином нітриту натрію, фарш готують в кутері, для цього сало нарізають на смуги довжиною 2 0 …3 0 см, шириною 4…7 см, направляють в кутер за 3,5…4,5 с до закінчення приготування і додають воду 20..25 % від маси сировини, наповнюють оболонки фаршем шприцами через цівки діаметром 2,0..3,5 мм з глибиною вакууму 0,75.0,8*104 Па, сардельки відокремлюють одна від одної перев'язуванням тонким шпагатом і направляють на термічну обробку: підсушування при 40...55 °С з поступовим підвищенням до 60...75 °С при вологості 30…47 %, обсмажування проводять при 80…105 °С протягом 2,9...5,2 хв до почервоніння поверхні батончиків та досягнення у товщі 50…60 °С, варять з циркулюючим вологим повітрям при 75…85 °С протягом 10...45 хв і припиняють варіння при 68...72 °С у товщі батончика, охолодження проводять під душем холодною водою при 10...15 °С протягом 5...10 хв в камерах остигання при 0,1...8 °С і відносній вологості повітря 85…95 %.Item Спосіб меліорації солонцюватих ґрунтів(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-08-03) Махмудов, Ханлар Зейналович; Михайлова, Олена Сергіївна; Калашник, Олена Володимирівна; Галич, Олександр Анатолійович; Мороз, Світлана Едуардівна; Волкова, Неля Василівна; Таран-Лала, Олена Миколаївна; Ващенко, Валерія Вадимівна; Сьомич, Микола Іванович; Березницький, Віктор Іванович; Березницький, Євгеній Вікторович; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб меліорації солонцюватих ґрунтів шляхом внесення діоксиду вуглецю, який відрізняється тим, що меліорант вносять восени під оранку на глибину 23-28 см та як джерело діоксиду вуглецю використовують вуглецевоамонійні солі у вигляді водного розчину концентрацією 250-650 мг/л діючої речовини по азоту в дозі 1,0-3,0 тис. м3/га або в кристалічному вигляді в дозі 120-160 кг/га.Item Спосіб поліпшення відтворної здатності кнурів-плідників(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-07-06) Сябро, Альона Сергіївна; Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна; Ковальчук, Ірина Іванівна; Усенко, Олег Олександрович; Поліщук, Анатолій Анатолійович; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Чухліб, Євгеній Володимирович; Березницький, Віктор ІвановичСпосіб поліпшення відтворної здатності кнурів-плідників, який відрізняється тим, що відбирають 6 кнурівплідників великої білої породи, віком 20...26 місяці, живою масою 250...350 кг, та сформовують з них дві групи тварин, по три голови в кожній (контрольна і дослідна), яких утримують в індивідуальних станках площею 6 .8 м2 та згодовують їм 3 .4 кг комбікорму власного виробництва з добавкою гомогенату трутневих личинок в кількості 0,5 г/голову на добу в комплексі з цитратом міді в кількості 3 .7 % понад норму протягом 3 0 .6 0 діб, з подальшим визначенням якості спермопродукції за масою еякуляту 190.320 г, концентрацією 150.250 млн/мл, рухливістю 80 .9 0 % і виживаністю сперматозоїдів 60 .7 5 % та інтенсивності процесів пероксидації у спермі за активністю ензимних антиоксидантів супероксиддисмутази 0,280.0,430 у.о./мл і каталази 13,0.22,0 хв./л, концентрацією дієнових кон'югантів 1,5...2,5 мкмоль/л і тіобарбітурово активних сполук 20,0.32,0 мкмоль/л.Item Спосіб культивування яєць нематод Trichuris Vulpis(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-06-29) Долгін, Олександр Сергійович ; Євстаф’єва, Валентина Олександрівна ; Мельничук, Віталій Васильович ; Сіренко, Олена Вікторівна ; Дмитренко, Надія Іванівна ; Прийдак, Тетяна БорисівнаСпосіб культивування яєць нематод Trichuris vulpis включає отримання культури яєць Trichuris vulpis з фекалій від хворих собак, відмивання отриманих яєць від сторонніх решток дистильованою водою або фізіологічним розчином (з використанням склянок, гумових груш) та культивування отриманих яєць у термостаті, за постійної температури. При цьому культивування здійснюють в годинникових скельцях, а як субстрат, на якому культивують яйця Trichuris vulpis, використовують мікробіологічне середовище Мюллера-Хінтона, яке періодично зволожують розчином стрептоциду.Item Спосіб стабілізації кольору свіжого картопляного соку(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-06-29) Дубова, Галина Євгеніївна; Будник, Ніна Василівна; Іванов, Олег Миколайович; Сурікова, Анастасія КостянтинівнаСпосіб стабілізації кольору свіжого картопляного соку, що включає використання речовин рослинного походження, який відрізняється тим, що використовують листя хрону або порошку меленої куркуми, при цьому спочатку проводять попередню обробку картоплі, а саме очищення і промивання, далі проводять подрібнення картоплі у блендері або в подрібнюючих машинах, яке здійснюють разом з промитим та нарізаним листям хрону в кількості не менше 5 % або з порошком куркуми (чи його водним розчином, який готують шляхом змішування теплої води з сухим порошком меленої куркуми у співвідношенні 1:1 до отримання однорідної консистенції) в кількості не менше 1 % до загальної маси картоплі, вилучення соку, допускається до подрібнення картоплі додати безпосередньо в блендер охолоджену кип'ячену воду для полегшення подальшого відокремлення соку та зменшення його концентрації, зберігають отриманий картопляний сік без потемніння протягом 0,5-1,5 доби в холодному місці при температурі 4.Item Завантажувальний пристрій гвинтового типу(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-06-29) Арендаренко, Володимир Миколайович; Самойленко, Тетяна Володимирівна; Іванов, Олег Миколайович; Антонець, Анатолій Вікторович; Флегантов, Леонід Олексійович; Велит, Ірина АнатоліївнаЗавантажувальний пристрій гвинтового типу, до складу якого входить гофрований завантажувальний рукав з механічним приводом підйому-опускання, який відрізняється тим, що у нижній частині його рукава закріплений з можливістю провертання навколо своєї осі симетрії гвинтовий канал, при цьому крок загвинчування каналу поступово зменшується до низу, а на виході зі завантажувального рукава перпендикулярно до його повздовжньої осі рівномірно закріплені по всьому внутрішньому діаметру радіально спрямовані еластичні стрижні, після яких встановлені напрямна та захисна пластини.Item Спосіб визначення сили механічного удару(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-06-08) Іванов, Олег Миколайович; Арендаренко, Володимир Миколайович; Сімонов, Кирило Вікторович; Антонець, Анатолій Вікторович; Флегантов, Леонід Олексійович; Лега, Ольга Василівна; Яловега, Людмила Василівна; Сіренко, Олена Вікторівна; Прийдак, Тетяна БорисівнаСпосіб визначення сили механічного удару, що включає використання п'єзоелектричного методу перетворення механічного удару в еквівалентний електричний сигнал з певним амплітудним сплеском, який відрізняється тим, що електричний сигнал оцифровується аналого-цифровим перетворювачем, співставляється з попередньо сформованою тарувальною електромеханічною характеристикою п'єзоелектричного перетворювача для пошуку еквівалентного до зафіксованого електричного сигналу значення сили механічного удару з наступним кодуванням результату пошуку та передачі його, за допомогою бездротового мережевого протоколу обміну даних WiFi, до мобільних засобів зв'язку чи персональних комп'ютерів для графічного відображення отриманої інформації про величину механічного удару.Item Спосіб завантаження зерна у силос(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-06-08) Арендаренко, Володимир Миколайович; Самойленко, Тетяна Володимирівна; Іванов, Олег МиколайовичСпосіб рівномірного завантаження силосу зерном, що включає спрямування зернової маси вздовж гофрованого завантажувального рукава з механічним приводом підйому-опускання, який відрізняється тим, що після проходження гофрованого рукава рух зернової маси набуває стрибкоподібного пересипного характеру, переміщуючись між каскадно розташованими спрямовуючими поверхнями з різною кривизною, з подальшою нормалізацією в рівномірно спадаючий зерновий потік з наступним розподіленням потоку зерна по конусній поверхні.Item Завантажувальний пристрій пересипного типу(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-06-08) Арендаренко, Володимир Миколайович; Самойленко, Тетяна Володимирівна; Іванов, Олег МиколайовичПристрій для рівномірного завантаження силосу зерном містить гофрований завантажувальний рукав з механічним приводом підйому-опускання. У нижній частині його рукава закріплений, з можливістю підйому і опускання, пересипний пристрій квадратної форми, всередині якого знаходяться різнотипні пересипні полиці з прямолінійною та криволінійною скатною площиною, спрямованої до центральної частини пересипного пристрою, при цьому однотипні полиці згруповані по одну сторону пересипного пристрою та знаходяться одна навпроти одної зі зміщенням по вертикаліItem Спосіб рівномірного завантаження силосу зерном(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-06-08) Арендаренко, Володимир Миколайович; Самойленко, Тетяна Володимирівна; Іванов, Олег Миколайович; Антонець, Анатолій Вікторович; Флегантов, Леонід ОлексійовичСпосіб рівномірного завантаження силосу зерном, що включає спрямування зернової маси вздовж гофрованого завантажувального рукава з механічним приводом підйому-опускання, який відрізняється тим, що у вихідному перерізі рукава зернова маса надходить до гвинтового каналу, де здійснює рух по сегментній гвинтовій траєкторії з трьома різними кутами нахилу, стікає до розподільної головки та через тубуси різної довжини та спрямування рівномірно розподіляється по поверхні зернового насипу силосу.Item Пристрій для рівномірного завантаження силосу зерном(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-06-08) Арендаренко, Володимир Миколайович; Самойленко, Тетяна Володимирівна; Іванов, Олег Миколайович; Антонець, Анатолій Вікторович; Флегантов, Леонід ОлексійовичПристрій для рівномірного завантаження силосу зерном, до складу якого входить гофрований завантажувальний рукав з механічним приводом підйому-опускання, який відрізняється тим, що у нижній частині його рукава закріплений сегментний гвинтовий канал з різними кутами нахилу формоутворюючої гвинтової лінії кожного із сегмента каналу, а на виході із гвинтового каналу встановлена головка з кількома спрямовуючими тубусами різної довжини та спрямування.Item Спосіб завантаження зерна у силос по гвинтовому каналу(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-06-08) Арендаренко, Володимир Миколайович; Самойленко, Тетяна Володимирівна; Іванов, Олег Миколайович; Антонець, Анатолій Вікторович; Флегантов, Леонід Олексійович; Іванкова, Олена ВолодимирівнаСпосіб завантаження зерна у силос по гвинтовому каналу, який передбачає направлення зернової маси вздовж гофрованого завантажувального рукава з механічним приводом підйому-опускання, який відрізняється тим, що спочатку зернову масу у вихідному перерізі каналу спрямовують крізь радіально розташовані еластичні стрижні, а потім за допомогою гвинтового каналу направляють її по спадаючій донизу гвинтовій траєкторії у внутрішній об'єм силосу на вільну поверхню зернового насипу.Item Спосіб покращення прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу у крові кнурів-плідників(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-05-18) Павлова, Інга Володимирівна; Шостя, Анатолій МихайловичСпосіб покращення прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу у крові кнурів-плідників, який відрізняється тим, що відбирались із стада 10 кнурів-плідників породи червоно-білопояса м'ясна, віком 18...24 місяці, живою масою 220.280 кг, та сформовані з них дві групи тварин, по п'ять голів в кожній (контрольна і дослідна), яких утримували в індивідуальних станках площею 7 .9 м2 та яким згодовували 3 .4 кг комбікорму з добавкою біологічно активної кормової добавки "Гумілід" один раз на день, 1 % розчину з розрахунку 0,5 мл/кг живої маси, протягом 60 діб, підготовчий період склав 1 добу для відбору початкових проб, основний та завершальний періоди протягом 2 .6 0 діб, з подальшим визначенням інтенсивності перебігу процесів пероксидації: ксантиноксидази (генератора радикалів оксигену) 33,4.40,4 мккат/сек.л, дієнових кон'югантів 2,28.3,82 ммоль/л, тіобарбітурових комплексів (альдегіди і кетони) 14,3.20,8 мкмоль/л; стану прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу: супероксидисмутази 0,48.0,77 уо/мл, каталази 38,5.67,8 мкат/л, відновленого глютатіону 0,21.0,36 ммоль/л, аскорбінової кислоти 10,6.21,6 ммоль/л, дегідроаскорбінової кислоти 14,1.26,3 ммоль/л.Item Спосіб підвищення якості спермопродукції кнурів-плідників(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-05-18) Павлова, Інга Володимирівна; Шостя, Анатолій МихайловичСпосіб підвищення якості спермопродукції кнурів-плідників, що включає відбір кнурів-плідників, який відрізняється тим, що відбирались 10 кнурів-плідників породи полтавська м'ясна, віком 18.24 місяці, живою масою 220.280 кг, та сформовані з них дві групи тварин, по п'ять голів в кожній (контрольна № 1 .5 і дослідна № 6.10), яких утримували в індивідуальних станках площею 6 .9 м2 та згодовували 3 .4 кг комбікорму власного виробництва з добавкою біологічно активної кормової добавки "Гумілід" один раз на день, 1 % розчину з розрахунку 0,5 мл/кг живої маси, протягом 60 діб, підготовчий період склав 1 добу для відбору початкових проб, основний та завершальний періоди протягом 2 .6 0 діб, з подальшим визначенням якості спермопродукції за масою еякуляту 215.272 г, концентрацією 172.194 млн/мл, загальною кількістю сперміїв 36,9.50,5 млрд, кількістю живих сперміїв 25,9.43,3 млрд, рухливістю 70 .8 5 %, виживаністю 6 2 .7 4 % та морфометричних показниках сперміїв: загальній довжині спермія 5 2 .5 8 мкм, довжині головки 6,8...9,0 мкм, кількості аномальних форм 8,5.17,3 %, цілісності акросоми 82 .9 3 %, цитоплазматичних крапель 2,4.9,1 %.Item Спосіб приготування настою для соусів до риби(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-03-09) Дорогань-Писаренко, Людмила Олександрівна; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Галич, Олександр Анатолійович; Коваленко, Нінель Павлівна; Кононенко, Жанна Андріївна; Ходаківська, Ліліля Олександрівна; Грибовська, Юлія Миколаївна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Фастівець, Анна Віталіївна; Прасолов, Євген Якович1. Спосіб приготування настою для соусів до риби із пряно-ароматичних рослин, що включає доставку, підготовку, сортування, промивку, сушіння, обробку сировини етиловим спиртом, який відрізняється тим, що використовують свіжу квітучу зелень протягом 21,7...23,8 год., з моменту збирання, проводять 2,7...6,9 хв. сортування, замочування зелені на 2І,5...34,7 хв. і дво-, триразове миття проточною водою з душовим ополіскуванням шару зелені товщиною 1,0.4,3 см, видаленням поверхневої води 2,8...4,8 хв. обробкою зелені на трясучці, здрібненням на розмір 1,0.3,3 мм і сушіння сировини повітрям до відносної вологості 4.8.. .6.8 % при 64,6.33,7 °С, з швидкістю подачі зелені 0,45.0,22 м/хв. і з витратою 25700.30500 м* 123/год. повітря протягом 3,3.5,2 год. з наступною подвійною обробкою водно-спиртовим розчином при 18.21,6 °С з дво-, триразовим перемішуванням тривалістю 10,8.14,7 хв. в екстракторі з тривалістю процесу настоювання 2.7.. .4.2 доби після першої обробки і 2,3...4,1 доби після другої обробки та зливанням в ємність готового продукту - настою через фільтр-пастку протягом 1,35.2,52 год., другої - протягом 1,8.2,85 год., з наступним змішуванням, фільтруванням і завантаженням в ємності для зберігання або приготування купажного сиропу. 2. Спосіб приготування настою для соусів до риби за п. 1, який відрізняється тим, що беруть вихідні продукти зі співвідношенням сировини із базиліку звичайного, чаберу садового та лофанту анісового, монарди лимонної, кіндзи і водно-спиртового розчину 1:55; 1:75; 1:95, а подвійну обробку сировини виконують водноспиртовим розчином з об'ємом спирту 64,3.70,2 % при першій обробці і 33,0.40,2 % при другій та проводять перевірку готового настою на присутність токсичних елементів, миш'яку та важких металів експрес-методом.Item Датчик переміщень(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-03-02) Костенко, Олена Михайлівна; Кошовий, Микола Дмитрович; Малкова, Ганна Вікторівна; Пилипенко, Олександр ТарасовичДатчик переміщень, що містить котушку із феромагнітним осердям та конденсатор, які утворюють LC-контур, містить ключ, що підключає LC-контур до джерела живлення, який відрізняється тим, що в LC-контурі застосовують конденсатор змінної ємності, а котушку підключають до послідовно з'єднаних генератора, частоту якого керують, та частотомірa.Item Плоскоріжучий робочий орган(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-03-02) Канівець, Олександр Васильович; Падалка, Вячеслав Вікторович; Галич, Олександр Анатолійович; Бурлака, Олексій Анатолійович; Ляшенко, Сергій Васильович; Негребецький, Ігор Станіславович; Канівець, Ірина Михайлівна; Шульга, Людмила Володимирівна; Горда, Татьяна Михайлівна; Березницький, Віктор Іванович; Березницький, Євгеній Вікторович; Прасолов, Євген Якович1. Плоскоріжучий робочий орган, що містить стійку і двосторонню лапу, кінці крил якої розташовані під кутом, більшим кута розкриття її носової частини щодо напрямку руху, який відрізняється тим, що додатково прикріплений патрубок подачі рідких та твердих органічних і мінеральних добрив і лапа виконана у вигляді криволінійної поверхні переносу ґрунту, має по ширині захоплення змінний гострий кут розкриття крил та здійснює коливальні рухи від механізму приводу з оптимальними амплітудою і частотою в горизонтальній площині щодо вертикальної осі, перпендикулярної напрямку руху. 2. Плоскоріжучий робочий орган за п. 1, який відрізняється тим, що криволінійна поверхня перенесення лапи виконана у вигляді циліндричних поверхонь, отриманих увігнутою кривою в передній частині, по прямій - в центральній частині і опуклою кривою - в тильній частині та кінці крил лапи розташовані під гострим кутом до напрямку руху, який в 2…2,5 разу більше кута розкриття носової частини, ширина захвату носка лапи в 2…2,5 разу менше ширини захоплення лапи, а ширина носової частини передньої ріжучої кромки складає десяту частину.