Друковані видання. Кафедра менеджменту ім. І.А. Маркіної
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
Publication Integration of Agile methods into the management system as a tool for increasing the effectiveness of strategic management in the agri-food sector(Ekonomika APK, Kyiv, 2023-02-27) Воронько-Невіднича, Тетяна Вікторівна; Voronko-Nevidnycha, T. V.Within the framework of modern world conditions faced by the Ukrainian business subjects of the agrifood sector, conducting research on the possibility of using new methodologies in management can be an added advantage to optimizing and increasing the effectiveness of their performance. The purpose of this study was to highlight and summarize the work on the principles of introducing modern methodologies into general management systems as tools for increasing the effectiveness of strategic management in the agri-food sector, considering the modern world conditions. The study used general scientific and special research methods: monographic; theoretical generalization, analysis, synthesis, induction, and deduction; structural and logical analysis; grouping and classification. The author substantiated the expediency of using flexible management methods in agri-food enterprises.Publication Фінансовий аналіз інноваційно орієнтованих підприємства агропродовольчих соціально- економічних систем в умовах ринкового ціноутворення("Актуальні проблеми економіки", м. Київ, 2024-06-30) Федірець, Олег ВолодимировичЕкономічний розвиток інноваційно орієнтованих підприємств агропродовольчих соціально-економічної систем в умовах ринкового ціноутворення характеризують такі тенденції: відбувається зростання в цілому обсягів виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, зокрема м’яса свиней, свійської птиці та консервів з них, овочів, олії соняшникової, молока рідкого, круп, мінеральної води негазованої, сигарет; зростання з розрахунку на одну особу. В Україні зросло виробництва таких харчових продуктів і напоїв: м’яса свиней та свійської птиці, овочів консервованих, олії соняшникової, молока рідкого, масла вершкового, води мінеральної негазованої.Publication Управління проєктами щодо реалізації енергетичної стратегії господарських суб’єктів агропродовольчої сфери("Актуальні проблеми економіки", м. Київ, 2024-04-30) Федірець, Олег ВолодимировичЗа даних умов розвитку, для більш ефективної реалізації стратегічного набору аграрних підприємств, йому доцільно буде реалізовувати конкуренту стратегію лідирування за витратами. Таким чином, з метою реалізації конкурентної стратегії лідерства за витратами суб’єкт господарювання агропродовольчої сфери має виконати наступні умови: впроваджувати енергозберігаючі та ресурсозберігаючі технології, в тому числі за допомогою закупівлі сучасного обладнання та машин; сформувати, по можливості, прямий канал збуту своєї продукції кінцевому споживачеві.Publication Удосконалення державного управління соціально-економічним розвитком агропродовольчої сфери в умовах активізації ЗЕД та посилення соціальної відповідальності бізнесу("Актуальні проблеми економіки", м. Київ, 2024-01-30) Федірець, Олег ВолодимировичВдосконалення державного регулювання розвитком агропродовольчої сфери в умовах активізації ЗЕД та посилення соціальної відповідальності бізнесу повинно здійснюватися у розрізі зв’язків «державні органи влади – професійні об’єднання аграрних суб’єктів господарювання» на державному та регіональному рівнях. Побудова ефективної системи координації інтересів аграрних суб’єктів визначається як першочерговий пріоритет державної аграрної політики.Publication Управлінський контроль як невід’ємний елемент процесу управління в організації("Український журнал прикладної економіки та техніки", м. Тернопіль, 2023) Федірець, Олег Володимирович; Бохін, Наталія Миколаївна; Руденок, Олександр ОлександровичУправлінський контроль виступає одним із головних інструментів вироблення політики та прийняття рішень, що забезпечують нормальне функціонування фірми і досягнення нею намічених цілей як у довгостроковій перспективі, так і в питаннях оперативного керівництва. Управлінський контроль – одна із найважливіших функцій менеджменту. Основними інструментами виконання цієї функції виступають спостереження, детальна перевірка всіх елементів діяльності, облік та аналіз.Publication Моделі соціально-економічного розвитку агропродовольчої сфери в умовах активізації інноваційного менеджменту("Актуальні проблеми економіки", м. Київ, 2024-02-23) Федірець, Олег ВолодимировичДержавне регулювання процесів соціально-економічного розвитку функціонує перш за все, як упорядкована система, тому доцільно розглядати процес регулювання процесів в агропродовольчій сфери з точки зору системного підходу. В свою чергу, складовими зазначеної системи виступають цілі, завдання, принципи, функції державного регулювання, а також суб’єкти, які здійснюють за допомогою методів та інструментів вплив на об’єкти, враховуючи зовнішні та внутрішні чинники та спрямовуючись на відповідний результат, а саме: розвиток національної економіки, позитивний рух капіталу, підвищення стійкості соціально-економічного розвитку та росту добробуту населення країни.Publication Маркетингові стратегії управління розвитком агропродовольчої сфери в умовах соціальної економіки("Актуальні проблеми економіки", м. Київ, 2024-03-30) Федірець, Олег ВолодимировичСтратегія передбачає управлінську діяльність, спрямовану на забезпечення розвитку та координацію відповідно до змін у зовнішньому середовищі та кон'юнктурі ринку, а також на поліпшення управління конкурентоспроможністю всього підприємства. Для того, щоб обрана стратегія набула чинності, необхідно розробити цільову систему, яка буде направляти компанію на досягнення цілей, визначених стратегією; внести відповідні зміни в організаційну структуру; забезпечити необхідні ресурси для виробничого підприємства відповідно до затвердженої стратегії.Publication Взаємозв’язок процесів зростання і адаптивного розвитку в агропродовольчій сфері та зеленому туризмі в системі управління змінами("Актуальні проблеми економіки", м. Київ,, 2024-07-28) Федірець, Олег ВолодимировичАгропродовольча система стикається з численними викликами, такими як зміна клімату, дефіцит ресурсів, зростання населення та мінливість ринкових умов. Зелений туризм, з іншого боку, пропонує екологічно чисті та стійкі альтернативи традиційним формам туризму. Дослідження взаємозв’язку цих двох секторів може допомогти розробити стратегії, які сприяють стійкому зростанню та адаптації до змін. Зміна клімату негативно впливає на агропродовольчу систему, що призводить до зниження врожайності, посух, повеней та інших стихійних лих.Publication Адаптивний механізм розвитку агропродовольчої сфери в умовах глобалізації, інтелектуалізації суспільства та управління змінами("Український журнал прикладної економіки та техніки", м. Тернопіль, 2024) Федірець, Олег Володимирович; Броварець, О. О.; Грабовський, Д. О.Стаття присвячена питанням адаптивного механізму розвитку агропродовольчої сфери в умовах глобалізації та інтелектуалізації суспільства. На основі дослідження було запропоновано впорядкування адаптаційних інструментів менеджменту розвитку агропродовольчої сфери. Метою дослідження стало вивчення адаптивного механізму розвитку агропродовольчої сфери в умовах глобалізації та інтелектуалізації суспільства.Publication Аналіз господарської діяльності підприємства агропродовольчої сфери як соціально-економічної системи управління в умовах безпекового розвитку("Актуальні проблеми економіки", м. Київ, 2024-05-30) Федірець, Олег Володимирович; Бабаєв, О. І.; Рябий, Ю. А.В статті розглянуто розвиток технологічного менеджменту інноваційно орієнтованого підприємства в контексті забезпечення соціально-економічної безпеки підприємницької діяльності. Доведено, що Технологічний менеджмент інноваційно орієнтованого підприємства є функціональним елементом системи забезпечення його стратегічного розвитку. Його завдання полягає у забезпеченні стабільності існування інноваційно орієнтованого підприємства, а також формування перспектив його сталого розвитку в майбутньому з урахуванням безпекових факторів. У системі забезпечення економічної безпеки інноваційно орієнтованих підприємств враховуються сучасні правові та організаційно-управлінські заходи.Publication Адаптивна модель стратегічного менеджменту підприємства в умовах управління змінами("Агросвіт", м. Київ, 2024-08) Федірець, Олег ВолодимировичВ статті розглянуто адаптивну модель стратегічного менеджменту підприємства в умовах управління змінами. Сучасний світ постійно змінюється під впливом технологічних інновацій, геополітичних подій, економічних потрясінь та інших факторів. Це робить традиційні підходи до стратегічного планування та управління менш ефективними, адже вони не завжди встигають за динамікою змін. Адаптивна модель стратегічного менеджменту дає змогу підприємствам гнучко реагувати на зміни в навколишньому середовищі та своєчасно коригувати свою стратегію. Для того, щоб залишатися конкурентоспроможними в сучасному світі, підприємства повинні постійно вдосконалюватися та адаптуватися до нових умов.Publication Диджитал-трансформація бізнес-процесів адаптивних підприємств в контексті сталого розвитку та управління змінами("Агросвіт", м. Київ, 2024-07) Зось-Кіор, Микола Валерійович; Федірець, Олег ВолодимировичУ сучасному динамічному світі, де технології постійно розвиваються, а конкуренція стає все жорсткішою, адаптивні підприємства, які прагнуть до сталого розвитку, змушені впроваджувати цифрову трансформацію своїх бізнес-процесів. Цей процес не лише покращує ефективність та продуктивність, але й сприяє досягненню цілей сталого розвитку та забезпечує стійкість до змін. Цифрова трансформація — це комплексний процес, який охоплює всі аспекти діяльності підприємства, від його культури та стратегії до операцій та взаємодії з клієнтамиВона передбачає впровадження нових технологій, таких як штучний інтелект, машинне навчання, Інтернет речей, хмарні обчислення та великі дані, для автоматизації процесів, покращення прийняття рішень та створення нових продуктів та послуг.Publication Моделювання агропродовольчих соціально-економічних систем в контексті стратегічного безпекового управління та забезпечення приватних інтересів інноваційно орієнтованих підприємств("Ефективна економіка", м. Дніпро, 2024) Федірець, Олег ВолодимировичВ статті розглянуто моделювання агропродовольчих соціально- економічних систем в контексті стратегічного безпекового управління та забезпечення приватних інтересів інноваційно орієнтованих підприємств. Визначено, систему соціально-економічного розвитку агропродовольчої сфери слід розглядати як середовище взаємодії п’яти ключових суб’єктів у контексті розбудови суспільної інклюзії: держави, громад, великого бізнесу, малих та середніх агропродовольчих підприємств, та громадяни, які проживають в межах сільських територій та сільсько-міських агломерацій.Publication Механізм збалансованого розвитку та управління фінансово-економічною безпекою підприємств агропродовольчої сфери в умовах поведінкової економіки(«Наукові перспективи», м. Київ, 2024) Федірець, Олег ВолодимировичВ статті розглянуто механізм збалансованого розвитку та управління фінансово-економічною безпекою підприємств агропродовольчої сфери в умовах поведінкової економіки. Для покращення інвестиційного клімату діяльності суб’єктів господарювання агропродовольчої сфери необхідно перш за все, удосконалити інвестиційну інфраструктуру; контролювати рівень ризиків, що впливають на їх діяльність (криміногенна ситуація, політична нестабільність, підвищення рівня інфляції тощо); привести у відповідність правову й нормативну базу України до вимог Європейського Союзу; збільшити рівень внутрішнього валового продукту України і валового регіонального продукту; врегулювати питання скорочення державного боргу; подолати корупцію на всіх рівнях; забезпечити розвиток фінансової сфери.Publication Управління адаптивним розвитком агропродовольчої сфери в умовах посилення маркетингової активності інноваційно орієнтованих підприємств("Ефективна економіка", м. Дніпро, 2024) Федірець, Олег ВолодимировичВ статті розглянуто управління адаптивним розвитком агропродовольчої сфери в умовах посилення маркетингової активності інноваційно орієнтованих підприємств. Доведено, що інклюзивний напрямок адаптивного розвитку є відповіддю на існуючу несправедливість, яка виникла в системі суспільних відносин, та має наступні характеристики: нерівномірний розподіл ресурсів, який викликає відчуття несправедливості, виникнення кризи довіри та недосконалість економічних, фінансових інструментів, які в умовах транспарентності показують, що частина ринкових контрагентів поводить себе недоброчесно, відповідно подальша участь в економічних операціях в таких умовах є ускладненою, виникнення бар’єрів для економічного розвитку.Publication Корпоративна соціальна відповідальність в механізмі інклюзивної трансформації суб’єктів агропродовольчої сфери в умовах управління змінами та цифрового маркетингу("Інвестиції: практика та досвід", м. Київ, 2024-08) Федірець, Олег Володимирович; Зось-Кіор, Микола ВалерійовичВ статті розглянуто корпоративну соціальну відповідальність в механізмі інклюзивної трансформації суб'єктів агропродовольчої сфери в умовах управління змінами та посилення впливу маркетингу. Сучасні споживачі та інвестори все більше очікують від компаній не лише прибутку, але й етичного ведення бізнесу, що відповідає принципам корпоративної соціальної відповідальності. Корпоративна соціальна відповідальність стає ключовим фактором конкурентної переваги, сприяючи підвищенню репутації компанії, лояльності клієнтів та залученню інвестицій.Publication Інноваційне управління агропродовольчою сферою як соціально-економічною системою в умовах безпекових викликів("Інвестиції: практика та досвід", м. Київ, 2024-04) Федірець, Олег ВолодимировичВ статті розглянуто інноваційне управління агропродовольчою сферою як соціально-економічною системою в умовах безпекових викликів. Розвиток ринкових відносин в Україні, і процеси пов'язані з реформування принципів та методів державного управління, реформа децентралізації, розширення частки приватного сектору економіки, посилення міжнародної конкуренції та розвиток міжнародної торгівлі, відкриття ринку землі значною мірою впливають на діяльність багатьох підприємств, особливо у агропродовольчій сфері. В умовах безпекових викликів оптимальним підходом, який забезпечує не лише виживання підприємства, але і стабільність його функціонування є розвиток.Publication Диджиталізація бізнес-процесів та бізнес-планування потенційно агресивних підприємств в умовах знаннєвої економіки("Інвестиції: практика та досвід", м. Київ, 2024-07) Федірець, Олег Володимирович; Зось-Кіор, Микола ВалерійовичВ статті розглянуто диджиталізацію бізнес-процесів та бізнес-планування потенційно агресивних підприємств в умовах знаннєвої економіки. У сучасному світі, де знання стають ключовим фактором успіху, диджиталізація бізнес-процесів та ретельне бізнес-планування стають особливо важливими для потенційно агресивних підприємств. Це стосується компаній, які діють у конкурентних галузях, де швидкість, гнучкість та інновації є ключовими для успіху. Диджиталізація бізнес-процесів передбачає використання цифрових технологій для автоматизації та оптимізації операцій.Publication Інноваційна система управління соціально-економічним розвитком агропродовольчої сфери("Інвестиції: практика та досвід", м. Київ, 2024-08) Федірець, Олег ВолодимировичВ статті розглянуто інноваційну систему управління соціально-економічним розвитком агропродовольчої сфери. На зміну класичним підходам які акцентують увагу на еволюційному розвитку агропродовольчої сфери мають прийти синергетичні підходи які визначають її функціонування як системи. Впровадження інноваційних систем управління соціально-економічним розвитком агропродовольчої сфери відкриває широкі перспективи. Інноваційні технології та методи управління можуть значно підвищити продуктивність праці, ресурсоємність та ефективність виробництва в агропродовольчій сфері.Publication Активізація маркетингового потенціалу інноваційно орієнтованих підприємств в системі адаптивного управління агропродовольчою сферою("Інвестиції: практика та досвід", м. Київ, 2024-05) Федірець, Олег ВолодимировичВ статті розглянуто активізацію маркетингового потенціалу інноваційно орієнтованих підприємств в системі адаптивного управління агропродовольчою сферою. Управління адаптивним розвитком агропродовольчої сфери можна вважати відносно самостійним комплексом чітких заходів спрямованих на планування, організацію, регулювання та контроль стратегічних змін. При посиленні рівня конкуренції, та за умов постійного пошуку оптимальної ринкової позиції, управління розвитком суб'єкту господарювання потребує розробки та впровадження ефективних управлінських рішень стратегічного характеру, які мають забезпечити прогресивні зміни зовнішнього та внутрішнього середовища суб'єкту господарювання.