Друковані видання. Кафедра механічної та електричної інженерії

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 267
  • Publication
    Удосконалення технології енергетичних батончиків для війсковослужбовців
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04-30) Горобець, О.; Левченко, Юлія Вікторівна
    Виробництво цукристих кондитерських виробів забезпечує стрімкий розвиток кондитерської промисловості. Головним питанням сьогодення є збагачення кондитерських виробів компонентами, які володіють високою біологічною цінністю та здатні вплинути на якість кондитерських виробів [1].
  • Publication
    Питання енергетичної ефективності виробництва електроенергії
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-05) Леміш, І.
    У сучасних обставинах Україна як ніколи потребує стабільного забезпечення енергоресурсами, зокрема електроенергією. Тому є сенс збільшення потужності виробництва електроенергії за рахунок зростання кількості електричних станцій і підвищення ефективності використання наявних.
  • Publication
    Description of feather mite Proctophyllodes musicus(Acariformes, Proctophyllodidae) obtained from Turdus merula
    (2024) Мельничук, Віталій Васильович; Melnychuk, V. V.; Євстаф’єва, Валентина Олександрівна; Yevstafieva, V. O.; Коломак, Ігор Олегович; Kolomak, I. O.; Філоненко, Сергій Васильович; Filonenko, S. V.; Опара, Надія Миколаївна; Opara, N. M.; Muzyka, D.; Chaplygina, A.
    Feather mites (Acariformes, Astigmata) are a large group of species in which mites of the genus Proctophyllodes Robin, 1868. Analgoidea are among the most common parasites of passerines. These mites are permanent obligate ectoparasites localized on the flight feathers, greater wing coverts, and on the tail. Most species of feather mites are characterized by high host specificity. The taxonomy and fauna of feather mites of the genus Proctophyllodes, and their morphological identification characters in different countries of the world are still a matter of research. The aim of our work was to describe the morphological features and metric parameters of feather mites of the species P. musicus Vitzthum, 1922, isolated from the common blackbird Turdus merula Linnaeus, 1758 in Ukraine. 32 parameters are determined in males and females of P.musicus mites, which characterize both their general structure of the body and sexual dimorphism. The structure and sizes of the body, gnathosoma, idiosoma, prodorsal and hysteronotal shields, epimerites I, setae cp and c3, and the distance between setae of the scapula se–se and si–si are described. In males, the sizes of adanal sucker discs, epigastric shields, genital arch, setae ps2, h3, h2, the distance between setae 4a–4a, g–g, ps3–ps3, ps1–ps1 are additionally described and determined. Lamellae in males are wide, tongueshaped, do not overlap. The aedeagus is short, slightly extending beyond the posterior margin of the genital arch. In female mites, the dimensions of the lobar shield, terminal appendages, and terminal recess are additionally described and determined, taking into account the location of setae ps1, h2, the dimensions of setae cp, c3, h3, h2, the distance between setae h1–h1, the distance between hysteronotal and lobar shields. The mite eggs were measured in the body of the female and on the feathers of the birds. The scientific data obtained in this study expand the already existing data on morphological and metric characters of feather mites of the species P. musicus(Proctophyllodidae) isolated from the common blackbird
  • Publication
    Проблематика кормоприготування у тваринництві
    (2024-02) Біленко, В.
    Однією із провідних галузей сільськогосподарського виробництва є тваринництво. Кормова база та якісне приготування кормових сумішей слугують основою її ефективності. У теперішній час постали складні завдання перед сільським господарством щодо виробництва продукції тваринництва. Для їх виконання потрібне забезпечення збалансованості раціонів годівлі птиці та худоби. Саме від збалансованості раціонів та наявності у їх складі біологічно активних, лікувально профілактичних добавок залежить здоров’я та рівень продуктивності тварин. Найбільш раціональним є застосування цих добавок у складі комбікормів повного раціону.
  • Publication
    Експлуатаційні характеристики покриттів на основі самофлюсуючих сплавів
    (2024-02) Тристан, Вадим Олександрович
    Самофлюсуючі сплави прийнято класифікувати за типом основного матеріалу. Останній має вирішальне значення в експлуатаційних характеристиках сплаву, а також визначає галузь застосування деталей із захисними покриттями. Розрізняють сплави на основах: нікелю; кобальту; міді; заліза. Основні властивості, які проявляються тією чи іншою мірою, такі: абразивна стійкість; зносостійкість за умов тертя ковзання; стійкість до впливу ударних навантажень; антифрикційність; жаростійкість; тепломіцність; корозійна стійкість [1].
  • Publication
    Академічна доброчесність та її реалізація в ході дистанційного навчання
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04-30) Левченко, Юлія Вікторівна; Басова, Юлія Олександрівна; Боровик, Олена Юріївна
    Шахрайство і конкуренція не є новими проблемами у світовому освітньому середовищі. Актуальність цієї теми постає вже останні 55 років. Ще у 1941 році Дрейк дійшов висновку, що суть проблеми академічної доброчесності походить від конкуренції за оцінки. Проблема продовжує зберігатися. Сьогодні здобувачі ЗВО, здається, більше цінують досягнення та здатність успішно конкурувати, ніж чесність і справедливість. Порушення принципів доброчесності в освітньому середовищі зберігається в основному тому, що академічна спільнота не досягла успіху в донесенні цінності незалежної науки своїм здобувачам.
  • Publication
    Академічна доброчесність vs штучний інтелект: сучасні виклики та їх вирішення
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04-30) Левченко, Юлія Вікторівна; Ляшко, К.; Горобець, О.
    Відповідно до нормативних документів академічна доброчесність визначається дотриманням п'яти основних цінностей: чесності, довіри, справедливості, поваги та відповідальності [1]. Розвиток технологій змушує систему освіти вступити у нову епоху. Це пов'язано з виникненням загальнодоступного генеративного штучного інтелекту, такого як платформа ChatGPT, що недавно з'явилася, від OpenAI.
  • Publication
    Розрахунок втрат електроенергії в розподільчих мережах при електропостачанні з використанням масляних та вакуумних вимикачів
    (2024) Семенов, Анатолій Олексійович; Харак, Руслан Миколайович; Арендаренко, Володимир Миколайович; Бичков, Ярослав Михайлович
    Запропоновано метод приблизної оцінки розрахунку втрат навантаження в розподільчих мережах від 6 до 10 кВ, а також для мереж нижчої напруги. Основна перевага цього методу полягає в тому, що середньоквадратичний струм розраховується лише один раз для серії розрахунків. Такий підхід значно скорочує час на проведення розрахунків та підвищуєїх точність, оскільки усуває необхідність багаторазового визначення середньоквадратичного струму для кожного окремого розрахунку. Запропонований підхід сприяє кращому розумінню впливу різних факторів на втрати навантаження, що дозволяє здійснювати більш ефективне планування та управління розподільчими мережами. Це особливо важливо в умовах зростання навантаження на електричні мережі та підвищення вимог до їх надійності та ефективності. При розрахунках втрат електричної енергії в розподільчих мережах від 6 до 10 кВ широко застосовуються методи, які використовують узагальнені коефіцієнти електричних схем та режимів роботи у вигляді регресійних рівнянь. Найбільш значущі та незалежні фактори, такі як вхід активної енергії, загальна довжина лінії, кількість ділянок лінії, загальна кількість трансформаторів та їх загальна встановлена потужність повинні бути враховані та входять до розрахункового рівняння. Крім того, важливу роль привтратах електричної енергії в електричних мережах відіграють використані комплектуючі та їх регулярне технічне обслуговування. Основним напрямком досліджень є оптимізація параметрів розподільчих мереж з урахуванням новітніх технологій та матеріалів, а також впровадження автоматизованих систем моніторингу та управління, які дозволять своєчасно виявляти та усувати проблеми, пов’язані з втратами електричної енергії. Запропонований метод оцінки втрат навантаження в розподільчих мережах є перспективним напрямком розвитку енергетичної галузі, який сприятиме підвищенню ефективності та надійності роботи електричних мереж, а також зниженню витрат на їх експлуатацію та обслуговування.
  • Publication
    Аналіз теплового потенціалу геотермальної енергії океану
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-05) Шумейко, М. М.; Семенов, Анатолій Олексійович
    Альтернативні джерела енергії – це енергія, яка не використовує традиційні паливні ресурси та відіграє важливу роль у розвитку екологічної чистої енергетики [1, 2]. Геотермальна енергія є одним з відновлюваних джерел енергії, яке використовує тепло з глибин Землі. Застосування геотермальної енергії може мати різні форми, включаючи геотермальні електростанції та системи опалення [3].
  • Publication
    Експериментальне дослідження режимів інтелектуального імпульсного зарядного пристрою
    (2024) Попов, Станіслав Вячеславович; Левченко, Юлія Вікторівна; Петраш, Олександр Васильович; Попов, Костянтин Станіславович
    На даний час широкого застосування для відновлення заряду акумуляторних батарей набули імпульсні інтелектуальні пристрої. На ринку представлена чимала їх кількість. Проведено огляд технічних характеристик найбільш поширених моделей. За результатами аналізу обрано одну найбільш оптимальну із точки зору універсальності та зручності під час користування. Проведено серію експериментів із визначення функціональності, ефективності роботи на режимах, що запропоновані виробником.
  • Publication
    Соціальні аспекти професійної та практичної освіти і підготовки
    (ПДАУ, 2024-05-23) Прілєпо, Наталія Володимирівна
    У 1990 році Організація економічного співробітництва та розвитку розпочала проєкт "Зміна ролі професійно-технічної освіти та навчання" (VOTEC). Дослідження, проведене у країнах-членах Організації, стосувалося траєкторій навчання та участі молоді в системі професійно-технічної освіти.
  • Item
    Підвищення енергетичної і ресурсної ефективності процесів і апаратів кондуктивного жарення м’яса
    (2024) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Молчанова, Наталія Юріївна; Фарісєєв, Андрій Геннадійович; Тарасенко, Дмитро Сергійович
    У монографії на основі аналізу за запропонованою методикою енергетичної і ресурсної ефективності процесів та апаратів жарення м’яса визначені можливі напрямки їх підвищення. Наведена наукова концепція, яка полягає у створенні умов для інтенсифікації теплопереносу шляхом використання під час кондуктивного жарення м’яса різних фізичних і електрофізичних методів – електричного струму в поєднанні зі стисненням, стиснення у функціонально замкненому об’ємі або у функціонально-замкнених ємкостях, та результати досліджень дослідно-експериментальних зразків апаратів, що її підтверджують. Для науково-педагогічних працівників, аспірантів, магістрантів, наукових працівників та практичних працівників галузі харчових виробництв.
  • Item
    Адаптація моделі під-регулювання для проведення процесу кондуктивного сушіння м’яса
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-05) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Бичков, Ярослав Михайлович; Пономаренко, Богдан Геннадійович
    Ефективність виробничих процесів безумовно залежить від продуктивності праці та раціонального використання виробничих фондів. Освоєння нових видів обладнання та способів їх автоматизації і регулювання створює одночасно і нові завдання.
  • Item
    Дослідження м’яса із високим вмістом сполучної тканини за мікробіологічними показниками після двостороннього жаріння під тиском із використанням функціонально замкнених ємкостей
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Молчанова, Наталія Юріївна
    Безпека харчових продуктів є основним пріоритетом будь-якої розвинутої країни. Крім того, високі вимоги, що висуваються до якості харчового продукту та їх дотримання, забезпечують домінування продукції цих країн на світовому ринку. Тому в України необхідно провести модернізацію систем безпечності і якості харчових продуктів, що дасть змогу забезпечити продовольчу безпеку країни в умовах євроінтеграції аграрного сектора економіки, підвищити конкурентоспроможність вітчизняної сільськогосподарської продукції на міжнародному ринку.
  • Item
    Дослідження кінетики вологовмісту в м’ясі під час кондуктивного сушіння
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Пономаренко, Богдан Геннадійович
    Раціональний режим кондуктивного сушіння м’яса розробляється на основі закономірностей тепло- і масообміну, на ефективність якого впливають низка факторів: температура нагрівальної поверхні, тривалість процесу, товщина сировини та інші. Сушіння м’яса кондуктивним способом дає можливість забезпечити щільний його контакт із нагрівальною поверхнею, що дозволяє значно скоротити сам процес сушіння. Метою дослідження було визначення кінетики вологовмісту в м’ясі під час кондуктивного сушіння та раціональної товщини м’яса під час сушіння, а також питомої витрати електроенергії та органолептичної оцінки якості сушених виробів.
  • Item
    Результати дослідження кінетики температури під час кондуктивного сушіння картоплі
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Бут, А. Г.
    Картопля є важливим джерелом поживних речовин у харчуванні людини і тварин. На вміст поживних речовин впливає багато факторів: місце вирощування, сорт, ґрунтові і кліматичні умови у вегетативний період, кількість і хімічний склад добрив, що вносяться, та агротехніка, що застосовується під час посадки і обробки картоплі. Основною поживною речовиною картоплі є крохмаль, якого міститься до 80 % від вмісту сухих речовин, а її білок – туберін – має високу біологічну активність.
  • Item
    Вплив величини стиснення на вихід готового продукту і тривалість кондуктивного жарення м’ясних посічених виробів
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Бобушко, О. О.
    Процес жарення м’ясних посічених виробів є високотемпературним енергоємним процесом, який супроводжується випаруванням частини рідини з поверхневих шарів виробу та утворенням кірочки просмажування. В кірочках просмажування під час жарення можливе утворення канцерогенних сполук – гетероциклічних ароматичних амінів (ГА). На їх утворення впливає ряд факторів.
  • Item
    Порівняння виходу готового продукту та тривалості жарення в контактному грилі м’яса, нарізаного впоперек і повдовж волокон
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Лелюх, Є. В.
    Кондуктивне жарення натурального м’яса є енергоємних процесом, який супроводжується значними втратами маси вихідного продукту (до 40%). На тривалість процесу такого жарення і вихід готового продукту впливає значна кількість факторів, як теплотехнічних, так і технологічних. До теплотехнічних факторів можна віднести температуру поверхні жарення перед процесом і в його ході, перепад температур (температурний напір) між поверхнею жарення і поверхнею виробу, питома поверхнева потужність поверхні жарення, нерівномірність температурного поля поверхні жарення.
  • Item
    Результати дослідження процесу кондуктивного жарення посічених м’ясних виробів
    (2023-12) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Бобушко, О. О.
    М’ясні посічені вироби є джерелом незамінних білків, жирів та інших поживних речовин і користуються значним попитом серед споживачів. Для збалансування раціону харчування споживають їх разом із хлібобулочними виробами, які є джерелом вуглеводнів. Через значну засіяність мікроорганізмами за всім об’ємом посічені вироби потребують прогріву під час жарення до більш високих температур (95...96 оС) з наступним термостатуванням протягом 12–15 хв в жарочній шафі за температури 150...180 оС.
  • Item
    Роль градації інтелекту здобувача у формуванні власної освітньої траєкторії
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-02) Бичков, Ярослав Михайлович
    Надати можливість кожному здобувачу самостійно створювати власну освітню траєкторію – непересічне завдання системи сучасної освіти. На друге місце у статті 53 «Права та обов’язки здобувачів освіти» закону України «Про освіту» [1] поставлено право на вільний вибір індивідуальної освітньої траєкторії. З огляду на це, окреслення основних детермінантів у надзвичайно широкому переліку особистісних характеристик здобувачів вищої освіти набуває визначної актуальності.