Друковані видання

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 223
  • Item
    Підвищення енергетичної і ресурсної ефективності процесів і апаратів кондуктивного жарення м’яса
    (2024) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Молчанова, Наталія Юріївна; Фарісєєв, Андрій Геннадійович; Тарасенко, Дмитро Сергійович
    У монографії на основі аналізу за запропонованою методикою енергетичної і ресурсної ефективності процесів та апаратів жарення м’яса визначені можливі напрямки їх підвищення. Наведена наукова концепція, яка полягає у створенні умов для інтенсифікації теплопереносу шляхом використання під час кондуктивного жарення м’яса різних фізичних і електрофізичних методів – електричного струму в поєднанні зі стисненням, стиснення у функціонально замкненому об’ємі або у функціонально-замкнених ємкостях, та результати досліджень дослідно-експериментальних зразків апаратів, що її підтверджують. Для науково-педагогічних працівників, аспірантів, магістрантів, наукових працівників та практичних працівників галузі харчових виробництв.
  • Item
    Адаптація моделі під-регулювання для проведення процесу кондуктивного сушіння м’яса
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-05) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Бичков, Ярослав Михайлович; Пономаренко, Богдан Геннадійович
    Ефективність виробничих процесів безумовно залежить від продуктивності праці та раціонального використання виробничих фондів. Освоєння нових видів обладнання та способів їх автоматизації і регулювання створює одночасно і нові завдання.
  • Item
    Дослідження м’яса із високим вмістом сполучної тканини за мікробіологічними показниками після двостороннього жаріння під тиском із використанням функціонально замкнених ємкостей
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Молчанова, Наталія Юріївна
    Безпека харчових продуктів є основним пріоритетом будь-якої розвинутої країни. Крім того, високі вимоги, що висуваються до якості харчового продукту та їх дотримання, забезпечують домінування продукції цих країн на світовому ринку. Тому в України необхідно провести модернізацію систем безпечності і якості харчових продуктів, що дасть змогу забезпечити продовольчу безпеку країни в умовах євроінтеграції аграрного сектора економіки, підвищити конкурентоспроможність вітчизняної сільськогосподарської продукції на міжнародному ринку.
  • Item
    Дослідження кінетики вологовмісту в м’ясі під час кондуктивного сушіння
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Пономаренко, Богдан Геннадійович
    Раціональний режим кондуктивного сушіння м’яса розробляється на основі закономірностей тепло- і масообміну, на ефективність якого впливають низка факторів: температура нагрівальної поверхні, тривалість процесу, товщина сировини та інші. Сушіння м’яса кондуктивним способом дає можливість забезпечити щільний його контакт із нагрівальною поверхнею, що дозволяє значно скоротити сам процес сушіння. Метою дослідження було визначення кінетики вологовмісту в м’ясі під час кондуктивного сушіння та раціональної товщини м’яса під час сушіння, а також питомої витрати електроенергії та органолептичної оцінки якості сушених виробів.
  • Item
    Результати дослідження кінетики температури під час кондуктивного сушіння картоплі
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Бут, А. Г.
    Картопля є важливим джерелом поживних речовин у харчуванні людини і тварин. На вміст поживних речовин впливає багато факторів: місце вирощування, сорт, ґрунтові і кліматичні умови у вегетативний період, кількість і хімічний склад добрив, що вносяться, та агротехніка, що застосовується під час посадки і обробки картоплі. Основною поживною речовиною картоплі є крохмаль, якого міститься до 80 % від вмісту сухих речовин, а її білок – туберін – має високу біологічну активність.
  • Item
    Вплив величини стиснення на вихід готового продукту і тривалість кондуктивного жарення м’ясних посічених виробів
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Бобушко, О. О.
    Процес жарення м’ясних посічених виробів є високотемпературним енергоємним процесом, який супроводжується випаруванням частини рідини з поверхневих шарів виробу та утворенням кірочки просмажування. В кірочках просмажування під час жарення можливе утворення канцерогенних сполук – гетероциклічних ароматичних амінів (ГА). На їх утворення впливає ряд факторів.
  • Item
    Порівняння виходу готового продукту та тривалості жарення в контактному грилі м’яса, нарізаного впоперек і повдовж волокон
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-04) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Лелюх, Є. В.
    Кондуктивне жарення натурального м’яса є енергоємних процесом, який супроводжується значними втратами маси вихідного продукту (до 40%). На тривалість процесу такого жарення і вихід готового продукту впливає значна кількість факторів, як теплотехнічних, так і технологічних. До теплотехнічних факторів можна віднести температуру поверхні жарення перед процесом і в його ході, перепад температур (температурний напір) між поверхнею жарення і поверхнею виробу, питома поверхнева потужність поверхні жарення, нерівномірність температурного поля поверхні жарення.
  • Item
    Результати дослідження процесу кондуктивного жарення посічених м’ясних виробів
    (2023-12) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Бобушко, О. О.
    М’ясні посічені вироби є джерелом незамінних білків, жирів та інших поживних речовин і користуються значним попитом серед споживачів. Для збалансування раціону харчування споживають їх разом із хлібобулочними виробами, які є джерелом вуглеводнів. Через значну засіяність мікроорганізмами за всім об’ємом посічені вироби потребують прогріву під час жарення до більш високих температур (95...96 оС) з наступним термостатуванням протягом 12–15 хв в жарочній шафі за температури 150...180 оС.
  • Item
    Роль градації інтелекту здобувача у формуванні власної освітньої траєкторії
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024-02) Бичков, Ярослав Михайлович
    Надати можливість кожному здобувачу самостійно створювати власну освітню траєкторію – непересічне завдання системи сучасної освіти. На друге місце у статті 53 «Права та обов’язки здобувачів освіти» закону України «Про освіту» [1] поставлено право на вільний вибір індивідуальної освітньої траєкторії. З огляду на це, окреслення основних детермінантів у надзвичайно широкому переліку особистісних характеристик здобувачів вищої освіти набуває визначної актуальності.
  • Item
    Результати визначення впливу вологовмісту на потік речовини в м'ясі під комбінованою дією теплового потоку і електричного струму
    (2024) Скрипник, Вячеслав Олександрович; Семенов, Анатолій Олексійович; Бичков, Ярослав Михайлович; Фарісєєв, Андрій Геннадійович
    У статті досліджено закономірності виникнення потоку речовини в м’ясі свинини під впливом електричного струму, теплового потоку від нагрівача та їх комбінованої дії. Встановлено, що вологовміст м’яса має істотний і нелінійний вплив на об’єм речовини, що переноситься в м’ясі під впливом електричного струму та теплового потоку. Запропоновані аналітичні залежності для визначення кількісних параметрів з урахуванням вологовмісту, площі та товщини м’яса, різниці потенціалів, величини теплового потоку та прикладеного надлишкового тиску.
  • Item
    Когенерація – крок у майбутнє
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Супрович, О.; Попов, Станіслав Вячеславович
    Когенерація, або комбіноване виробництво тепла та електроенергії, є системою, яка виробляє тепло та електроенергію одночасно на одній електростанції, що працює тільки від одного первинного джерела енергії, тим самим гарантуючи кращий вихід енергії, ніж можна було б досягти від двох окремих джерел виробництва. Майже уся теплова енергія, що виробляється у процесі згоряння, не розсіюється у навколишнє середовище, як це відбувається на традиційних установках, а відновлюється, та використовується повторно.
  • Item
    Можливі наслідки впливу ультрафіолетового випромінювання на людину та насіння сільгоспкультур
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Семенов, Анатолій Олексійович; Скрипник, Вячеслав Олександрович
    Ультрафіолетове випромінювання має велике значення для навколишнього середовища і людини [1]. Воно є важливим для дезінфекції різних об'єктів [2, 3], інактивації бактерій [4] та стимуляції процесів в передпосівній обробці насіння [5]. Різні спектральні діапазони в залежності від довжини хвилі та потужності УФ-випромінювання можуть викликати різні негативні зміни, що впливають на здоров'я та спадковість людини [6].
  • Item
    Оцінка теплового потенціалу геотермальної енергії
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Сердюк, В.
    Альтернативні джерела енергії - це джерела енергії, які не використовують традиційні паливні ресурси та відіграють важливу роль у розвитку стійкої та екологічно чистої енергетики [1, 2]. До альтернативних джерел відноситься: сонячна та вітрова енергія; гідроенергетика; біопаливо та геотермальна енергія. Геотермальна енергія - це вид відновлювальної енергії, яка використовує тепло, що накопичується в глибинах Землі, для вироблення електроенергії або забезпечення систем опалення та постачання гарячої води. Геотермальна енергія виникає через процеси радіоактивного розпаду в мантії та скоріше процеси [3].
  • Item
    Методика розрахунку параметрів геліоелектростанції
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Атреп'єв, В.
    В сучасному світі розвиток альтернативних джерел енергії стає все більш актуальним, вирішуючи питання збереження природних ресурсів та зменшення впливу на довкілля [1]. Одним із таких напрямків є використання сонячної енергії, зокрема, через геліоелектростанції типу "вежа" [2]. Головним елементом геліоелектростанції типу "вежа" є висока вежа чи стовп. Навколо вежі розташовані великі дзеркала або концентратори, які автоматично слідкують за рухом сонця та фокусують сонячне випромінювання на вершину вежі.
  • Item
    Екологічний метод отримання геотермальної енергії та оцінка її теплового потенціалу
    (2024) Семенов, Анатолій Олексійович; Горбань, О.; Атреп'єв, В.
    Альтернативні джерела енергії - це джерела енергії, які відіграють важливу роль у розвитку екологічно чистої енергетики [1, 2]. До альтернативних джерел з впевненістю відноситься: вітрова та сонячна енергія; біопаливо; гідроенергетика та геотермальна енергія.
  • Item
    Одержання, властивості та застосування феромагнітного нанотрейсера FexCoyOz для оцінки якості перемішування рідких кормів
    (2024) Панченко, В. Г.; Сахно, Тамара Вікторівна; Семенов, Анатолій Олексійович; Барашков, М. М.; Сахно, Ю. Е.
    У комбікормовому виробництві, як правило, існує два типи кормів: сухий корм і рідкий корм. За останні роки вимога до однорідності комбікормів зросла через складнішу рецептуру, де додається все більше компонентів. Незалежно від того, чи компоненти додаються безпосередньо в змішувач або з преміксами, важливою виявляється однорідність корму для молодих тварин, таких як курчата та поросята, оскільки це впливає на їх зростання та споживання корму. У дорослих тварин апетит залежить від того, як довго корм затримується у травленні, тому вони менш чутливі до змін у складі корму.
  • Item
    Перспективні напрямки використання ультрафіолетового випромінювання в електричній та біологічній інженерії агропромислового комплексу
    (2024) Семенов, Анатолій Олексійович; Луценко, М. О.; Теренько, А. Р.
    Оптичне випромінювання ультрафіолетового діапазону є важливим фактором навколишнього середовища, яке істотно може впливати на живі організми [1], а також процеси, які оточують нас в повсякденному житті [2]. Відомо, що параметри УФ-опромінення, так і УФ-випромінення грають важливе значення при інактивації бактерій: при знезараженні води та повітря [3, 4], при вирощуванні риби в закритих рециркуляційних системах [5], при знезараженні бактерій на поверхні [6] та в агропромисловому комплексі при передпосівній обробці насіння сільгоспкультур [7, 8].
  • Item
    Законодавчі перспективи охорони праці у енергетиці
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Бичков, Ярослав Михайлович
    Питання нормативно-правового забезпечення охорони праці в Україні є одним із важливих напрямків розбудови енергетики. Як свідчить практика, сьогодні наявні ряд проблем, які викликають у управлінців енергетичного комплексу дискусії та неоднозначне ставлення до тлумачення окремих положень законодавства.
  • Item
    Використання сучасних комп’ютерних технологій у організації виробничого процесу
    (Полтавський державний аграрний універститет, 2023) Бичков, О. Я.; Бичков, Ярослав Михайлович
    Використання автоматичних систем підтримання заданих параметрів виробничого процесу та виробничого середовища набуває всебічного поширення та інтеграції у наше життя. Виняткова гнучкість процесу організації виробництва з допомогою комп’ютерних технологій дозволяє створювати індивідуальні алгоритми автоматичного управління для кожного виробничого середовища окремо.
  • Item
    Гібридні системи електроживлення локального об'єкта з полігенерацією
    (Полтавський державний аграрний університет, 2024) Бичков, Ярослав Михайлович; Мороз, О. М.
    У сучасному світі для мінімізації витрат на електрозабезпечення локальних об’єктів перспективним напрямом стає використання гібридних енергосистем з полігенерацією. Використання комбінованого електроживлення локальних об’єктів з відновлюваних джерел, однак, має проблеми співвідношення потужностей джерел електроенергії та узгодження генерації з загальним графіком електроспоживання [1, 2].