Міжнародні видання
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Міжнародні видання by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 41
Results Per Page
Sort Options
Item Использование полиморфизма митохондриальной ДНК для реконструкции происхождения украинской степной белой породы свиней(Ульяновская государственная сельскохозяйственная академия, 2007) Почерняев, Константин Федорович; Шаферивский, Богдан СергеевичПолиморфизм митохондриального генома и литературные данные были использованы для реконструкции происхождения украинской степной белой породы свиней. В результате анализа митохондриальной ДНК животных украинской степной белой породы определено 3 гаплотипа. Гаплотип L характерный для крупной белой породы европейского типа и дикого кабана Бельгии. Гаплотип С – дикому кабану Польши, Франции и породе ландрас. Гаплотип А – мангалице, дюрку (тип 2) дикому кабану Польши, Франции. Поскольку митохондриальная ДНК наследуется исключительно по материнской линии, сделано предположение, что вклад в украинскую степную белую породу сделали не только хряки, но и свиноматки крупной белой породы. Гаплотипы А и С возможно происходят от местных свиней.Item Перспективы использования электромагнитной обработки в производстве мясопродуктов(2008-10-04) Будник, Ніна ВасилівнаItem УПАКОВКА КАК СОСТАВЛЯЮЩАЯ ФОРМИРОВАНИЯ И СОХРАНЕНИЯ КАЧЕСТВА ДЕЛИКАТЕСНЫХ МЯСНЫХ ПРОДУКТОВ(2012) Пешук, Людмила Василівна; Будник, Ніна ВасилівнаItem INVESTIGATION OF RADIOACTIVE CONTAMINATION OF BONE RAW MATERIAL AS ONE OF THE ALTERNATIVE SOURCES OF ORGANIC CALCIUM(2012-12-15) Пешук, Людмила Василівна; Будник, Ніна Василівна; Штик, Ірина Іванівна; Budnyk, N. V.Item Живая маса свиней в раннем воздасте, как фактор сочетаемости отцовских форм и прогнозирования интенсивности роста(Сборник научных трудов ХХ научно-практической конференции «Современные проблемы и технологические инновации в производстве свинины в странах СНГ» (20-21 июня 2013г).-Чебоксары, 2013) Петренко, Максим Олександрович; Войтенко, Светлана ЛеонидовнаВ статье отображены результаты исследований интенсивности роста свиней разных пород и генотипов при чистопородном развееднии и скрещивании. Установлено, что для получения свиней, которые интенсивно растут в молодом возрасте в условиях промышленного хозяйства, целесообразно использовать такие варианты подбора генотипов: ♀ландрас х ♂Maxter, ♀ландрас х ♂крупная белая и ♀ландрас х ♂ландрас, учитывая, что все генотипы – свиньи французской селекции мясного направления продуктивности. Прогнозировать интенсивность роста свиней породы ландрас и гибридного молодняка, полученного при простом двухпородном скрещивании мясных пород французской селекции возможно по их живой массе при отъеме в возрасте 28 дней и два месяца, которая имеет высокодостоверную связь с живой массой в четырехмесячном возрастеItem Сочетаемость свиней специализированных мясных пород зарубежной селекции в условиях Украины(Чувашская государственная сельскохозяйственная академия, 2013) Шаферивский, Богдан Сергеевич; Войтенко, Светлана ЛеонидовнаПроведено изучение продуктивности свиней мясных пород зарубежной селекции, включая воспроизводительную способность маток и откормочные качества помесного молодняка, с целью определения вариантов подбора пород, передающих наиболее высокие хозяйственно-полезные качества потомству.Item The decreasing role of native genetic resources in modern Ukrainian pig production(Wageningen Academic Publishers, 2013) Kravchenko, O. I.; Getya, A. A.; Kodak, O.; Кравченко, Оксана Іванівна; Гетя, Андрій АнатолійовичConservation o f animal genetic recourses is a global issue and the reported rate of breed extinctions is of great concerns. In the livestock sector o f Ukraine genetic erosion concerns mostly local, native breeds which are replaced by a narrow range of high-yielding exotic breeds considered to have a competitive advantage in more intensive production systems. There is a big threat that Ukraine loses its national genetic recourses being replaced by breeds not well adapted to local climatic, environmental and technological conditions. Currently there are 6 native pig breeds in Ukraine: Mirgorodska (M), the Ukrainian white steppe (UWS), the Ukrainian spotted steppe (USS), Poltava meat (PM), Ukrainian meat (UM) and the Red white belt (RWBB). An analysis o f occurrence and geographical distribution o f Ukrainian pig breeds revealed for the years 2006-2012 a massive reduction in the number of breeding farms keeping those native breeds, namely: M: by 62.5%; UWS: by 72.7%; PM: by 68.4%; UM: at 43.5%; RWBB: by 41.2%. Most critical is the number of sows: Mirgorodska: 383 heads; Ukrainian white steppe: 334 heads; Poltava meat: 469 heads; and Ukrainian spotted steppe: 26 heads. Therefore the most urgent problem o f Ukraine, is the development and implementation of strategies to maintain its autochthonous animal breeds, but a conservation program cannot be established without reliable characterization and monitoring o f breeds. Breed certification, establishing definitions for what to be considered as pure bred, detection and timely elimination o f crossbred animals, are currently considered to be the most urgent tasks.Item Assessment of quality of pig carcasses in Ukraine according to national and European classification(Wageningen Academic Publishers, 2014) Kravchenko, O. I.; Loza, Arthur; Getya, A. A.; Кравченко, Оксана Іванівна; Гетя, Андрій АнатолійовичThe existing Ukrainian system of classification of pork carcasses was established in the Soviet Union. At slaughterhouses conducted a visual assessment of the degree of muscles development, measure of carcass weight and back fat thickness (6-7 thoracic vertebrae), but sex of an animal is not considered as well as lean meat percentage. At the slaughterhouse ‘Yubileinyi’, Dnipropetrovsk region of Ukraine, 160 hybrid pigs were slaughtered (Landrace x Yorkshire x Peitrain, Yorkshire x Landrace x Duroc) and evaluated according to both Ukrainian and European classification. For EUROP assessment the French device CGM was used which involves measuring between.last 3 and 4 thoracic vertebrae. According to Ukrainian classification all 160 carcasses were rated as the second category. The second category includes carcasses with weight from 47 to 102 kg and the thickness of fat from 10 to 30 mm at the level of 6-7 thoracic vertebrae. Test assessment of carcasses according to European system has the following classification: 39 heads - class S, 88 heads - class E, 28 heads - class U and 5 heads - class R. It was determined that the biggest part of slaughtered pigs were castrated; 116 heads, or 72.5%. Slaughtered female have the highest MLD thickness (63.2±0.33 mm) and lean meat percentage (60.52±0.38%) at the same time have the thinner back fat (14,9±0,13 mm). In whole animal group lean meat percentage was 58.14±0.26%. Nowadays in Ukraine conducted work from the adaptation and implementation of the assessment system and payment of carcasses at slaughterhouses based on lean meat percentage of the carcasses.Item USE OF COLLAGENASE IN TECHNOLOGY GERODIETETIC PRODUCTS(2014-03) Peshuk, L.; Halenko, O.; Budnyk, N. V.; Будник, Ніна ВасилівнаItem ANALYSIS OF TURKEY AS A RAW MATERIAL FOR USE IN THE DEVELOPMENT OF THE FORMULATION OF MEAT PRODUCTS(2014-04) Budnik, Nina; Korovina, Maria; Gagach, InnaItem Изменение качества продуктов детского питания в процессе хранения(2014-05) Кайнаш, Алла Петрівна; Назаренко, Валентина Олексіївна; Офіленко, Наталія ОлександрівнаItem ЭФФЕКТИВНОСТЬ СЕЛЕКЦИИ В СВИНОВОДСТВЕ(Материалы XVIII международной научно-практической конференции «Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства», посвященной 85-летию зооинженерного факультета и 175-летию УО «Белорусской государственной сельскохозяйственной академии» (г. Горки, 28−29 мая 2015 г.). – Горки, 2015) Войтенко, Светлана Леонидовна; Карунна, Тетяна Іванівнаисследованиями установлено, что массовый отбор по фенотипу привел к прогрессу свиней крупной белой породы по скорости роста и формированию у животных мясного типа. Но направленная селекция по собственной продуктивности привела к обострению проблемы генетического усовершенствования репродуктивных признаков у свиней. С учетом разной генетической обусловленности признаков и их полигенного характера в породе нужно провести ротацию стад по материнским и отцовским признакам и при бонитировке указывать принадлежность стад к тому или иному направлению продуктивности.Item Особливості лейкоцитарної формули крові щурів за умов стрес - індукованих ерозивно - виразкових уражень шлунка та профілактичного введення меланіну.(Український Антарктичний журнал, 2015) Фалалєєва, Тетяна Михайлівна; Чижанська, Наталія Василівна; Берегова, Тетяна Володимирівна; Остапченко, Людмила Іванівна; Голишкін, Дмитро ВіталійовичБуло вивчено вплив меланіну з дріжджоподібних грибів Nadsoniella nigra штаму X1 зі зразків вертикальних скель о. Галіндез (Антарктика) на особливості лейкоцитарної формули крові щурів в умовах нервово-м’язової напруженості за Сельє. Встановлено, що в результаті дії стресу в досліджуваних зразках спостері- галося збільшення відсоткового складу нейтрофілів та зменшення відсотку лімфоцитів крові щурів. Профілактичне введення меланіну відновлювало функціонування імунної системи, що підтверджувалося зменшенням відсоткового складу нейтрофілів та збільшенням відсотку лімфоцитів відповідно до групи стрес-контролю. Отримані результати свідчать про зменшення запалення під впливом досліджуваної сполуки за умов стресу.Item Perspectives of use of totai meat percentage as a selection criterion in pig industry of Ukraine(Wageningen Academic Publishers, 2015) Kravchenko, O. I.; Getya, A. A.; Кравченко, Оксана Іванівна; Гетя, Андрій АнатолійовичThe demand for lean pork is being increased in Ukraine for recent years. This tendency is taken into consideration by the pig industry which improves housing- and feeding technology. At the same time specialized genotypes, including imported animals from different countries, became more and more popular. Over the last 10 years the average daily gain in Ukrainian pig farms increased by 1.96 times. But due to an outdated payment system for the animals delivered to slaughterhouses one of the main criteria for the carcass quality assessment, namely ‘total meat percentage’ (TMP), is not evaluated. To analyse the carcass quality based on TMP and to prove the need of involvement of this trait into Ukrainian breeding programs 7,246 pigs from 12 farms in central Ukraine were slaughtered. The measurements o f TMP were done using CGM-device. The average weight of carcasses of gilts and castratcs was 88.38 kg and 89.03 kg respectively. The TMP o f carcasses o f gilts was 59.30% and o f castrates 57.60%. Despite the fact that according to Ukrainian classification system all carcasses were related to the 2nd class, a considerable variation o f total meat percentage was established. So, the average value of this trait in the worst 30% carcasses o f gilts and castrates was 50.00±1.22% and 48.50± 1.19% respectively while in best 30% - 64.50±0.76% and 64.00±0.91%. The difference between 30% best and 30% worst carcasses o f gilts and castrates was 14.5% and'l 5.5% respectively (P<0.001). Understanding the importance of trait TMP for efficiency of pig industry the implementation o f European payment system is needed as well as integration of this trait into breeding programs o f Ukrainian genetic companies.Item ФЕНОТИПИЧЕСКАЯ ИЗМЕНЧИВОСТЬ ПОКАЗАТЕЛЕЙ ВОСПРОИЗВОДИТЕЛЬНОЙ СПОСОБНОСТИ СВИНОМАТОК И ВОЗМОЖНОСТЬ СЕЛЕКЦИИ ПО КОРРЕЛИРУЩИМ ПРИЗНАКАМ(Материалы XX Международной научно-практической конференции, посвященной 50-летию образования кафедр крупного животноводства и переработки животноводческой продукции; свиноводства и мелкого животноводства: «Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства». – Горки: БГСХА, 2017) Войтенко, Светлана Леонидовна; Вишневський, Леонид ВасильевичУстановленные коэффициенты изменчивости и корреляции показателей воспроизводительной способности свиноматок 8 наиболее распространённых в Украине пород свиней свидетельствуют о возможности улучшения популяций методами селекции. Но при этом эффективность отбора будет зависеть от породы и признака. Отбор по многоплодию обеспечит повышение количества поросят при отъёме среди всех пород, но не для всех пород будет позитивным при повышении массы одной головы при отъёме.Item Assessment of carcasses of pigs, slaughtered with different live weight(Wageningen Academic Publishers, 2017) Povod, M.; Kravchenko, O. I.; Getya, A. A.; Кравченко, Оксана Іванівна; Гетя, Андрій АнатолійовичIn modern pig production systems, the choice of optimal live weight of animal before slaughter belongs to the important issues. To clarify this question 80 heads of final hybrids YorkshirexLandrace>Item Свиноводство Украины – этапы развития, продуктивность животных и качество продукции(Zootehnie şi Biotehnologii agricole : materialele Simpozionului Ştiinţific Internaţional "85 ani ai Facultăţii de Agronomie – realizări şi perspective", dedicat aniversării a 85 de ani de la fondarea Universităţii Agrare de Stat din Moldova, 2018) Войтенко, Светлана Леонидовна; Вишневский, Леонид Васильевич; Петренко, Сергей НиколаевичThe article shows the main stages of the development of pig production in Ukraine, the current state and problems faced by the industry after the transition to a market economy. It is established that basically pork is produced in industrial enterprises using almost two breeds - large white and landrace. A very complex condition in local domestic breeds, which are bred in one or two farms. The productivity of pigs in breeding farms is characterized, as well as the results of studies to determine the quality of meat and lard of swine of different species, breeds and breeds. It is proved that the most significant indicator of the quality of meat, which determines the price policy, is still the maintenance of muscle fat and its caloric content. It is concluded that there is some difference between the genotypes, but it can not be said that the meat or fat of a particular breed or species is not suitable for use, either in its pure form or in various products.Item ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭЛЕКТРОННЫХ ИНФОРМАЦИОННЫХ РЕСУРСОВ В ПРОЦЕССЕ ПОДГОТОВКИ СПЕЦИАЛИСТОВ ПИЩЕВЫХ ТЕХНОЛОГИЙ(2018) Кайнаш, Алла Петрівна; Будник, Ніна ВасилівнаItem Quality of pig carcasses of surgical- and immunocastrated males slaughtered at different live weight(Wageningen Academic Publishers, 2018) Povod, M.; Kravchenko, O. I.; Getya, A. A.; Kodak, O.; Кравченко, Оксана Іванівна; Гетя, Андрій Анатолійовичeffectiveness of fattening. Traditionally Ukrainian pork producers slaughter the animals with live weight 100-110 kg but would like to raise the weight before slaughter, working with hybrid pigs. According to reports of some researchers the increasing of weight before slaughter causes worsening of carcass quality, especially in surgically castrated and entire males. As a solution the immunological castration can be taken into account especially for rising heavy weight pigs. This assumption has been investigated in presented research. The trial has been organized under the condition of commercial farm on hybrid animals (Yorkshire* LangrassxMaxgro). Two groups of pigs with 30 heads in each were formed (surgical and immunological castrated males). Surgical castration was done at the age 4 of days, immunological - by application of Improvac vaccine in accordance to the instructions for use. All animals were kept together and slaughtered at the same time but with different weights: from 100 till 120 kg. Carcass evaluation was made using Fat-o-Meater S71. The thickness of the backfat was measured at the level of 6-7 thoracic vertebra, and at sacrum. Carcass grading has been done using EUROP and Ukrainian scale. Sensory evaluation of carcasses after slaughter was performed. The results suggest that increasing of live weight before slaughter of immunocastrated males till 120 kg does not influence negative their carcass quality. Dressing percentage of carcasses did not depend on live weight before slaughter in both groups. Carcasses of immunocastrated males had lower backfat thickness measured at 6-7 thoracic vertebra: slaughter at 100 kg - by 2.8 mm; slaughtered at 120 kg - by 3.3 mm. After slaughter at weight 120 kg 70% of carcasses of immunocastrated males were graded E + U, while in the group of surgical castrated males such carcasses were only 50%. It was not detected critical level of boar odour in all slaughter weights.Item Influence of thermal processing by steam convector of the pickled game meat(2018-02) Пешук, Людмила Василівна; Будник, Ніна Василівна; Галенко, Олег Олександровия; Горбач, Олександр Ярославович; Budnyk, N. V.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »