Патенти та авторські свідоцтва. Факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Патенти та авторські свідоцтва. Факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва by Author "Березницький, Віктор Іванович"
Now showing 1 - 14 of 14
Results Per Page
Sort Options
Item Гідропневматичний висівнии апарат для польових досліджень(Український інститут інтелектуальної власності, 2021-11-03) Галич, Олександр Анатолійович; Махмудов, Ханлар Зейналович; Аранчій, Валентина Іванівна; Велит, Ірина Анатоліївна; Овчарук, Олена Михайлівна; Якименко, Дмитро Ігорович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Березницький, Віктор Іванович; Безкровний, Олександр Валентинович; Прасолов, Євген ЯковичГідропневматичний висівний апарат для польових досліджень, що містить насіннєвий ящик, в вигляді герметичної напівкруглої ємності зі звуженням до нижньої частини, в яку вертикально вставлений диск з комірками у вигляді ложок, уловлювач, нижня частина якого є висівним вікном, штуцер з зворотнім клапаном, змішувач, у якому вмонтована форсунка, водяний насос, бак з водою, компресор, який відрізняється тим, що ложки з матеріалу з низьким коефіцієнтом тертя (ПВХ, фторопласт) виконані по формі насіння та мають захват висотою 0,7-0,8 його товщини, які закріплені на державках, встановлених на осях під кутом 4-8° до лінії радіуса диска, який обертається з частотою 17-23 с-1, і їх кількість визначає крок посіву, у верхній частині ящика на рухливу державку діє планка, яка повертається на визначений кут і під дією пружини жорсткістю 525600 Н/м займає вихідне положення, та встановлено: кришку з клапаном на бак з водою, повітряний фільтр, кран регулювання подачі повітря з оптимальною швидкістю 5-7 м/с, шинопровід передачі команди, блок керування.Item Попереджувальний пристрій в обертових механізмах(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-03-02) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Канівець, Ірина Михайлівна; Горда, Тетяна Михайлівна; Коваленко, Нінель Павлівна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Негребецький, Ігор Станіславович; Канівець, Олександр Васильович; Плита, Марина Олександрівна; Чайка, Юлія Юріївна; Прасолов, Євген Якович1. Попереджувальний пристрій в обертових механізмах, що містить зірочку, муфту, втулку, пружину, клин, який відрізняється тим, що зірочка з’єднана зі шківом "фінішними" напрямними, які з'єднані штифтами зі "стартовими" напрямними та зі ступицею, затиснутою фрикційними накладками, з яких верхню фрикційну накладку притискають до ступиці фланцем та спеціальними шайбами, притисненими пружинами, зв'язаними із верхніми спеціальними шайбами, переміщення яких обмежують гайками, закріпленими на болтах і з'єднаними із зірочкою та шківом, і фланець має отвори круглого перерізу із вмонтованими в нього пробками, контактуючими із пружинами, закріпленими додатковими штифтами. 2. Попереджувальний пристрій за п. 1, який відрізняється тим, що на торцях болтів прикріплені металеві п'ятки, а їх переміщення фіксують сенсором, під час заклинювання вала виникають гранично допустимі напруги та компенсують тертям між нижньою, верхньою фрикційними накладками, ступицею, шківом та фланцем, а оберти вала зменшують і фіксують сенсором, який зв'язаний із електричним реле, що передає напругу на один кінець електричної котушки і замикає пару контактів між собою та включає електричне коло з електролампою чи світлодіодом і звуковим сигналізатором.Item СПОСІБ ПОКРАЩЕННЯ ВІДТВОРЮВАЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ КНУРІВ-ПЛІДНИКІВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ГОМОГЕНАТУ ТРУТНЕВИХ ЛИЧИНОК(2020-06-10) Ємець, Я. М.; Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна; Цибенко, Володимир Григорович; Сябро, Альона Сергіївна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Усенко, О. О.; Павлова, Інга Володимирівна; Ступарь, І. І.; Шаферівський, Богдан Сергійович; Чухліб, Е. В.; Мороз, О. Г.; Бондаренко, О. М.Item Спосіб визначення відгодівельних і м'ясних якостей свиней(Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2023-01-18) Ващенко, Павло Анатолійович; Березовський, Микола Давидович; Наріжна, Ольга Леонідівна; Шостя, Анатолій Михайлович; Галич, Олександр Анатолійович; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Чухліб, Євгеній Володимирович; Пустовий, Назар Іванович; Гуденко, Анна Олександрівна; Рязанцев, Олег Олександрович; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб визначення відгодівельних і м'ясних якостей свиней, що включає селекцію тварин для оцінки їх продуктивності, який відрізняється тим, що зі стада відбирають свинок великої білої породи англійського походження, кнурів ландрас, термінальних та п'єтрен віком 20…25 міс., живою масою 225…300 кг, у яких визначають стан здоров'я шляхом вимірювання ректальної температури тіла (оптимальна 38,7 °C) медичним термометром МТ300 та частоти серцевого скорочення (оптимальна 140 ударів за хвилину) медичним стетофонендоскопом, формують згідно зі схемою експериментів контрольні та дослідні групи тварин, проводять схрещування з отриманням молодняку та підготовляють свинок і кастратів, на яких наносять індивідуальні номери, утримують групами по 20 голів у станках та згодовують комбікорм власного приготування залежно від рівня середньодобового приросту (680…741 г), в приміщенні визначають температуру спиртовим термометром (20…25 °C) та вологість (65…75 %); у молодняку визначають показники відгодівельних та м'ясних якостей: вік досягнення маси 100 кг (196…210 днів), товщину шпику на рівні 6…7 грудних хребців (29,3…32,8 мм), довжину півтуші (92,8…94,5 см), площу "м'язового вічка" (30,8…34,3 см2 ) з наступним ранжуванням комплексних характеристик відгодівельних якостей за індексом; індивідуальну оцінку проводять за формулами: індекс відгодівельних якостей: І=А2 /(В×С), де: А - валовий приріст за період відгодівлі, кг; В - кількість днів відгодівлі; С - витрати корму, кормових одиниць; індекс комплексний І=100+(242×К)-(4,13×L), де: К - середньодобовий приріст, кг; L - товщина шпику, мм; 242, 4,13 - постійні коефіцієнти.Item Спосіб виробництва варено-копчених ковбас(Український інститут інтелектуальної власності, 2021-08-25) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Юхно, Віктор Миколайович; Березницький, Віктор Іванович; Аранчій, Валентина Іванівна; Золотаренко, Валерія Володимирівна; Костенко, Анастасія Сергіївна; Кодак, Тетяна Степанівна; Мороз, Олег Григорович; Чухліб, Євгеній Володимирович; Тесля, Ірина Євгеніївна; Ляшенко, Валерія Юріївна; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб виробництва варено-копчених ковбас, що передбачає підготування сировини, приготування фаршу в кутері, наповнення оболонок та в'язання батонів, осаджування, варіння, охолодження, копчення, сушіння, який відрізняється тим, що в процесі приготування фаршу вводять культури Staphylococcus xylosus і Lactobacillus sakei при масовому співвідношенні 1:1, в кількості 0,1...0,15 мас. %, а осаджування проводять при 10...15 градусах упродовж 20.24 годин.Item Спосіб виробництва кормової добавки для коней(Український інститут інтелектуальної власності, 2021-05-12) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Березницький, Євгеній Вікторович; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Коваленко, Нінель Павлівна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Кузіна, Влада Олександрівна; Стрижак, Анатолій Васильович; Самохатько, Антон Олександрович; Мамотенко, Вікторія Олегівна; Мороз, Олег Григорович; Чухліб, Євгеній Володимирович; Діденко, Яна Вячеславівна; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб виробництва кормової добавки для коней, що включає подрібнення і змішування подрібненої зернової сировини з високими вологими відходами та екструдування отриманої суміші, який відрізняється тим, що зерно ячменю у кількості 75…85 мас. % і яблучні вичавки у кількості 25…15 мас. % подрібнюють окремо до розміру часток 2…3 мм, далі подрібнене зерно ячменю розділяють на дві частини і готують попередню суміш шляхом змішування першої частини подрібненого зерна ячменю з яблучними вичавками при масовому співвідношенні 1:1 протягом 155…215 с до утворення гомогенної маси, після цього готують основну суміш шляхом змішування другої частини подрібненого зерна ячменю з попередньою сумішшю, приготовлену таким чином основну суміш екструдують, отриманий екструдат охолоджують до температури, яка не перевищує температуру навколишнього середовища більше ніж на 10±2 °C та подрібнюють до розміру часток 2…3 мм та згодовуванням в раціоні коней протягом 21 дня.Item Спосіб виробництва сардельок(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-08-10) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Галич, Олександр Анатолійович; Михайлютенко, Світлана Миколаївна; Сьомич, Микола Іванович; Кодак, Тетяна Степанівна; Кравченко, Оксана Іванівна; Діжевський, Артем Анатолійович; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Бойко, Володимир Сергійович; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб виробництва сардельок, що включає приймання м'ясної сировини, підготовку добавок, прянощів та оболонок, приготування фаршу, наповнення оболонок, термічну обробку, який відрізняється тим, що приймають туші, півтуші, четвертини, відруби, блоки із знежилованого м'яса, субпродукти в охолодженому і замороженому стані і м'ясну сировину піддають додатковому зачищенню від забруднення, залишків щетини, діафрагми та промивають холодною водою при 18...20 °С, далі направляють на обвалювання і жилування при 0,5...3,5 °С у товщі м'язів, прянощі подрібнюють, просіюють через сита і масова частка домішок (не більше 0,25…0,3 мм у найбільшому лінійному вимірі не перевищує) 0,001…0,0009 %, для рівномірного розподілу в об'ємі фаршу прянощів їх зважують за рецептурою і змішують з цукром (глюкозою), сіль кухонну просіюють через сито з магнітним вловлювачем і подають разом з розчином нітриту натрію, фарш готують в кутері, для цього сало нарізають на смуги довжиною 2 0 …3 0 см, шириною 4…7 см, направляють в кутер за 3,5…4,5 с до закінчення приготування і додають воду 20..25 % від маси сировини, наповнюють оболонки фаршем шприцами через цівки діаметром 2,0..3,5 мм з глибиною вакууму 0,75.0,8*104 Па, сардельки відокремлюють одна від одної перев'язуванням тонким шпагатом і направляють на термічну обробку: підсушування при 40...55 °С з поступовим підвищенням до 60...75 °С при вологості 30…47 %, обсмажування проводять при 80…105 °С протягом 2,9...5,2 хв до почервоніння поверхні батончиків та досягнення у товщі 50…60 °С, варять з циркулюючим вологим повітрям при 75…85 °С протягом 10...45 хв і припиняють варіння при 68...72 °С у товщі батончика, охолодження проводять під душем холодною водою при 10...15 °С протягом 5...10 хв в камерах остигання при 0,1...8 °С і відносній вологості повітря 85…95 %.Item Спосіб комплексного використання препаратів бетафін і целобактерин у годівлі свиней(Український інститут інтелектуальної власності, 2021-05-12) Слинько, Віктор Григорович; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Березницький, Віктор Іванович; Мироненко, Олена Іванівна; Сябро, Альона Сергіївна; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Коваленко, Нінель Павлівна; Шерстюк, Олена Леонідівна; Устенко, Андрій Володимирович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Перетятько, Тетяна Миколаївна; Кардаш, Роман Миколайович; Березницький, Євгеній Вікторович; Терещенко, Тетяна Володимирівна; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб комплексного використання препаратів бетафін і целобактерин у годівлі свиней як стимулятора для підвищення продуктивності, який відрізняється тим, що одночасно згодовують в раціоні (ячмінь, овес, горох, пшеничні висівки) препарати бетафін у кількості 0,097 % та целобактерин у кількості 0,098 % в розрахунку на 1 кг маси корму, які включають до складу раціону свиней, що представлений в мас. %: ячмінь 45-48 овес 30-37горох 11-9 пшеничні висівки 9-11 бетафін 0,097-0,097 целобартерин 0,098-0,098 всього: 95,195-105,195.Item Спосіб меліорації солонцюватих ґрунтів(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-08-03) Махмудов, Ханлар Зейналович; Михайлова, Олена Сергіївна; Калашник, Олена Володимирівна; Галич, Олександр Анатолійович; Мороз, Світлана Едуардівна; Волкова, Неля Василівна; Таран-Лала, Олена Миколаївна; Ващенко, Валерія Вадимівна; Сьомич, Микола Іванович; Березницький, Віктор Іванович; Березницький, Євгеній Вікторович; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб меліорації солонцюватих ґрунтів шляхом внесення діоксиду вуглецю, який відрізняється тим, що меліорант вносять восени під оранку на глибину 23-28 см та як джерело діоксиду вуглецю використовують вуглецевоамонійні солі у вигляді водного розчину концентрацією 250-650 мг/л діючої речовини по азоту в дозі 1,0-3,0 тис. м3/га або в кристалічному вигляді в дозі 120-160 кг/га.Item Спосіб обробки зерна злакових культур(Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2024) Шостя, Анатолій Михайлович; Мороз, Світлана Едуардівна; Калашник, Олена Володимирівна; Слинько, Віктор Григорович; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія Олександрівна; Сябро, Альона Сергіївна; Березницький, Віктор Іванович; Опара, Надія Миколаївна; Іванов, Олег МиколайовичСпосіб обробки зерна злакових культур, у якому зерно через завантажувальний патрубок подають до верхньої лійки, звідки воно затягується в клиновидні зони між лопатками лійки та горизонтальною поверхнею круга, де під впливом зростаючого міжзернового тиску здійснюють обробку його зовнішньої поверхні з виокремленням поверхневих тканин та частково обробленого зерна, яке, рухаючись по абразивній поверхні круга в радіальному напрямку, надходить в кільцевий зазор між торцевою поверхнею круга та ситовим циліндром, де продовжується інтенсивне стирання зерна з відділенням покривних тканин, який відрізняється тим, що зерно в клиновидному просторі додатково ущільнюють та притискають до абразивної поверхні круга за рахунок лопаток лійок, що обертаються в протилежному напрямку від абразивних кругів, крім цього зерно під впливом рухомих лопаток здійснює плавний підйом по їх поверхні з наступним завалюванням на передній фронт потоку зерна, що рухається разом із лопаткою.Item Спосіб оцінки адаптаційної здатності свиней(Український інститут інтелектуальної власності, 2021-12-29) Усачова, Валентина Євгенівна; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Березницький, Віктор Іванович; Слинько, Віктор Григорович; Аранчій, Валентина Іванівна; Рак, Тетяна Михайлівна; Овчарук, Олена Михайлівна; Якименко, Дмитро Ігорович; Березницький, Євгеній Вікторович; Сябро, Альона Сергіївна; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб оцінки адаптаційної здатності свиней, за яким визначають температуру навколишнього середовища, ректальні температури тіла тварин, який відрізняється тим, що додатково визначають частоту серцевого скорочення з врахуванням оптимальної частоти (140 ударів за хвилину) і ректальну температуру тіла тварин з врахуванням оптимальної (37,8 X) та відхилення від них з розподілом свиней різної адаптаційної здатності по класах розподілу на високу (13,6 і вище), середню (5,7-13,5), низьку (5,6 і нижче) стосовно подальшого використання в стаді, індивідуальну оцінку проводять за формулою: Іа=dTmч/_dty+dRti,j -38,7+SHn/_dl^rч+dHru-140, де Іа - індекс адаптаційної здатності тварин; dTlTlЧ - різниця температури навколишнього середовища вранці і вдень, X; dti-j - різниця температури тіла тварин вранці і вдень, X; dRti, і -38,7 - сумарна різниця між температурою тіла вранці і вдень і оптимальною температурою тіла піддослідних тварин, X; SHrij - середньоденний показник частоти серцевого скорочення, ударів/хв.; dl^rч - різниця між частотою серцевого скорочення вранці і вдень, ударів/хв.; dHri, і-140 - сумарна різниця між частотою серцевого скорочення вранці і вдень і оптимальним показником серцевого скорочення тварин, ударів/хв.Item Спосіб покращення відтворювальної здатності кнурів-плідників із використанням гомогенату трутневих личинок : 142384 Україна МПК A61D 19/00 (2020.01) № u201903904; заявл. 15.04.2019; опубл. 10.06.2020. Бюл. № 11. 2 с.(2020-06) Ємець, Ярослав Миколайович; Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна; Цибенко, Володимир Григорович; Сябро, Альона Сергіївна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Усенко, Олег Олександрович; Павлоаа, Інга Володимирівна; Ступарь, Ілона Ігорівна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Чухліб, Євген Володимирович; Мороз, Олег Григорович; Бондаренко, Олена МиколаївнаItem Спосіб поліпшення відтворної здатності кнурів-плідників(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-07-06) Сябро, Альона Сергіївна; Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна; Ковальчук, Ірина Іванівна; Усенко, Олег Олександрович; Поліщук, Анатолій Анатолійович; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Чухліб, Євгеній Володимирович; Березницький, Віктор ІвановичСпосіб поліпшення відтворної здатності кнурів-плідників, який відрізняється тим, що відбирають 6 кнурівплідників великої білої породи, віком 20...26 місяці, живою масою 250...350 кг, та сформовують з них дві групи тварин, по три голови в кожній (контрольна і дослідна), яких утримують в індивідуальних станках площею 6 .8 м2 та згодовують їм 3 .4 кг комбікорму власного виробництва з добавкою гомогенату трутневих личинок в кількості 0,5 г/голову на добу в комплексі з цитратом міді в кількості 3 .7 % понад норму протягом 3 0 .6 0 діб, з подальшим визначенням якості спермопродукції за масою еякуляту 190.320 г, концентрацією 150.250 млн/мл, рухливістю 80 .9 0 % і виживаністю сперматозоїдів 60 .7 5 % та інтенсивності процесів пероксидації у спермі за активністю ензимних антиоксидантів супероксиддисмутази 0,280.0,430 у.о./мл і каталази 13,0.22,0 хв./л, концентрацією дієнових кон'югантів 1,5...2,5 мкмоль/л і тіобарбітурово активних сполук 20,0.32,0 мкмоль/л.Item Спосіб приготування настою для соусів до м'яса(Український інститут інтелектуальної власності, 2022-03-02) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Слинько, Віктор Григорович; Березницький, Віктор Іванович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Піщаленко, Марина Анатоліївна; Коваленко, Нінель Павлівна; Литвин, Олександр Юрійович; Фастівець, Анна Віталіївна; Юхно, Віктор Миколайович; Шерстюк, Олена Леонідівна; Безкровний, Олександр Валентинович; Сакун, Ірина Сергіївна; Троян, Дмитро Романович; Прасолов, Євген ЯковичСпосіб приготування настою для соусів до м'яса із пряно-ароматичних рослин включає доставку, підготовку, сортування, промивку, сушіння, обробку сировини етиловим спиртом. Використовують свіжу квітучу зелень протягом 21…25 год. з моменту збирання, проводять 1,5…4,5 хв. сортування, замочування зелені на 33…47 хв. і дво-, триразове миття проточною водою з душовим ополіскуванням шару зелені товщиною 1,4…4,7 см, видаленням поверхневої води 2,3…3,7 хв. обробкою зелені на трясучці, здрібненням на розмір 0,22…2,55 мм і сушіння сировини повітрям до відносної вологості 4,0…9,0 % при 63…33 °C, з швидкістю подачі зелені 0,35…0,22 м/хв. і з витратою 24000…31000 м3 /год. повітря протягом 3,3…4,7 год. з наступною подвійною обробкою водно-спиртовим розчином при 18…25 °C з дво-, триразовим перемішуванням тривалістю 14…22 хв. в екстракторі з тривалістю процесу настоювання 3,3…4,7 доби після першої обробки і 3,1…4,7 доби після другої обробки та зливанням в ємність готового продукту - настою, через фільтр-пастку протягом 2,3…4,3 год., другої - протягом 3,1…4,7 год., з наступним змішуванням, фільтруванням і завантаженням в ємності для зберігання або для приготування купажного сиропу. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що використовуються вихідні продукти із шавлії мускатної, монарди лимонної та кіндзи, базиліку звичайного, чаберу садового та лофанту анісового і водно-спиртового розчину 1:35; 1:55; 1:85, а подвійну обробку сировини виконують водно-спиртовим розчином з об'ємною часткою спирту 63…72 % при першій обробці та об'ємною часткою спирту 33…42 % при другій обробці, а також проводять перевірку готового настою на присутність токсичних елементів, миш'яку та важких металів експресметодом.