Друковані видання

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 78
  • Publication
    Практико-орієнтований підхід до підготовки здобувачів вищої освіти освітньої програми технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
    (ПДАУ, м. Полтава, 2025-02-20) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Професійна підготовка здобувачів вищої освіти бакалаврського рівня освітньої програми Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва у Полтавському державному аграрному університеті передбачає підготовку фахівців, які здатні розв’язувати складні спеціалізовані завдання й практичні проблеми в галузі виробництва продукції тваринництва та її переробки, які характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Це освітньо-професійна програма з практико-орієнтованим навчанням, має прикладну орієнтацію – базується на загальновідомих положеннях та результатах наукових досліджень з технології виробництва і переробки продукції тваринництва.
  • Publication
    Організація неформальної освіти як складова професійної підготовки фахівців
    (ПДАУ, м. Полтава, 2025-02-19) Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія Олександрівна
    У сучасному світі, зокрема і в Україні, спостерігається стрімке зростання цифровізації усіх сфер діяльності. Ця тенденція вимагає наявності конкурентоздатних фахівців, які мають високий рівень компетентності в галузі цифрових технологій. Відбувається оновлення системи освіти, спрямоване на формування цифрових навичок науково-педагогічних працівників, але процес цей здійснюється повільно та не завжди ефективно. Станом на сьогодні загальний рівень цифрової компетентності науково-педагогічних працівників України ще не відповідає європейським стандартам. Це свідчить про потребу в підвищенні кваліфікації та розвитку цифрових навичок науково-педагогічних працівників.
  • Publication
    Зміни прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу і відтворної здатності у свиноматок за згодовування вітамінно-мінеральної добавки
    (Науково-методичний центр ВФПО, м. Київ, 2024) Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна
    В умовах сьогодення активно проводяться дослідження для підвищення відтворної здатності свиноматок. Це зумовлено тим, що під час поросності у цих тварин відбувається інтенсивне засвоєння поживних речовини для створення резерву протягом лактації. Активне акумулювання біологічно активних речовин у свиноматок відбувається упродовж першого та четвертого місяців поросності. Це відбувається на тлі змін прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу (ПАГ) у їх організмі. До лімітуючих антиоксидантів для свиноматок в період поросності у свиноматок відносять вітаміни антиоксидантної дії та Цинк. У зв’язку з цим метою дослідження було з’ясувати вплив вітамінів антиоксидантів та Цинку на стан ПАГ на відтворювальну здатність свиноматок.
  • Publication
    Перспективи використання полтавської глинястої породи курей
    (с. Бірки, 2024-10-11) Усенко, Світлана Олексіївна; Шостя, Анатолій Михайлович
    Сьогодні ринок України пропонує фермерам велику кількість високопродуктивних яєчних кросів курей. Господарства, які працюють з цими кросами, реалізують населенню гібридних курочок, які дають за рік по 290–305 яєць, проте, ці кроси створювались в ідеальних умовах годівлі й утримання, які значно відрізняються від умов утримання птиці в приватному секторі, що не гарантує відповідного рівня їх продуктивності. Продуктивність сільськогосподарської птиці є одним з головних показників ефективності: із її зростом зменшуються витрати кормів, затрати праці, собівартість отриманої продукції, а із зниженням – ці показники збільшуються.
  • Publication
    Прояв та наслідки теплового стресу у продуктивних тварин
    (м. Полтава, 2024-12-05) Усенко, Світлана Олексіївна
    В Україні за останні роки все гострішою стає проблема підвищення сезонних температур. Періоди спеки, коли температура зовнішнього повітря влітку перевищує 30 °С, а в окремих регіонах сягає 40 °С, стають все тривалішими, що негативно впливає на основні виробничі показники господарств при вирощуванні тварин і птиці та призводить до підвищеної їх загибелі через тепловий стрес. Як наслідок, господарства зазнають значних економічних збитків.
  • Publication
    Огляд ролі глутамату та глутаміну в сучасному свинарстві
    (Scientific Progress & Innovations., 2024-10-07) Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна
    Метою проведеного огляду було здійснення аналізу сучасних досягнень у використанні амінокислот, таких як глутамат і глутамін, у раціонах свиней. У роботі проаналізовано сучасні досягнення у використанні глутамату та глутаміну в годівлі свиней, акцентуючи увагу на їхній ключовій ролі у підтримці метаболічних процесів, імунної відповіді та здоров’я кишечника. Особлива увага приділена функціональним властивостям цих амінокислот, які сприяють підвищенню продуктивності тварин, зниженню рівня стресу під час відлучення поросят і транспортування, а також покращенню метаболічної адаптації до несприятливих умов. У статті розглядаються вплив глутамату та глутаміну на бар’єрні функції кишечника, зокрема їхня здатність зменшувати запальні процеси, стимулювати регенерацію епітелію та підтримувати гомеостаз кишкової мікробіоти.
  • Publication
    Вплив екструдованих зернобобових культур у складі комбікормів на якість отриманої свинини
    (Науковий вісник ЛНУВМБ, 2024) Поліщук, Анатолій Анатолійович; Усенко, Світлана Олексіївна; Шостя, Анатолій Михайлович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія Олександрівна; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Проблеми насичення раціону людини і тварин білком вирішуються в напрямках харчових, медичних, соціально-економічних технологій, які забезпечують належний стан здоров’я, а також тривалість їх життя. Вирішення проблеми нарощування обсягів виробництва та використання білкових ресурсів спрямоване насамперед на забезпечення продовольчої проблеми країни. Це дося- гається збільшенням обє’мів виробництва білкових ресурсів за рахунок рослинної і тваринної сировини. Метою роботи було визначення ефективності впливу екструдованої сої та гороху на обмінні процеси у свиней та якість отриманої свинини.
  • Publication
    Вплив шроту соняшника в комбікормах на забійні та м’ясні якості свиней
    (Науковий вісник ЛНУВМБ, 2024) Кузьменко, Лариса Михайлівна; Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна; Поліщук, Анатолій Анатолійович; Ільченко, Марія Олександрівна; Шаферівський, Богдан Сергійович
    На даний час актуальною є проблема забезпечення протеїнового живлення тварин та зниження собівартості виробництва свинини. Вибір ефективних і, в той же час, дешевих протеїнових компонентів для раціонів тварин є однією з основ високопродуктивного тваринництва. Метою роботи було визначення ефективності використання комбікормів з уведенням соняшникового шроту підвищеної кормової цінності та різною структурою зернової групи на забійні і м’ясні якості свиней. Нашими дослідженнями доведено збереження рівня продуктивності свиней та отримання достатньо високого рівня рентабельності виробництва свинини при згодовуванні комбікормів на основі ячменю та соняшникового шроту підвищеної кормової цінності з або без включення пшениці.
  • Publication
    Залежність гістоморфологічної структури m. Longissimus thoracis у відгодівельних свинок від способу їх кастрації та живої маси
    (Науковий вісник ЛНУВМБ, 2024) Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна
    У статті вивчалась залежність гістологічної структури m. Longissimus thoracis у імунокастрованих за допомогою вакцини “Improvak” фірми “Zoetis”, USA і некастрованих свинок, відгодованих в умовах промислової технології виробництва свинини, забитих за різної їх живої маси. Для дослідження було сформовано дві піддослідні групи свинок в кількості 220 голів кожна, отриманих від свиноматок ірландського ландрасу та ірландського йоркширу, яких осіменяли спермою кнурів синтетичної лінії MakGro. У віці 72 доби за середньої живої маси 26 кг вони були поставлені на відгодівлю, де свинок дослідної групи на 112 добу життя провакцинували вакциною “Improvak” фірми “Zoetis”, USA в кількості 2 мл, провели ревакцинацію тією ж вакциною і в тій же кількості на 148-у добу життя. Тоді як свинки контрольної групи не піддавались процедурі кастрації. Встановлено, що в m. Longissimus thoracis у імунокастрованих свинок за допомогою вакцини “Improvak” відбулося зменшення діаметра м’язових волокон на 15 мікрометрів і поглинання волокнами більшої кількості саркоплазми, що на тлі збільшення вмісту паренхіматозних компонентів на 14 % вказує на підвищення соковитості й ніжності м’яса. Доведено, що в результаті імунної кастрації свинок їх м’язові волокна m. Longissimus thoracis припиняють ріст, але набувають корисних властивостей, а саме: зволожуються і жиріють. Визначено, що передзабійна маса не мала істотного впливу на гістологічні параметри найдовшого м’яза спини досліджуваних свинок.
  • Publication
    Тепловий стрес у тварин: наслідки і основні заходи із відведення
    (РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2024-05-15) Усенко, Світлана Олексіївна
    Існують певні температурні зони, за яких організм тварин витрачає мінімальну кількість енергії для збереження нормальної температури тіла. Це зона термічної індеферентності. Наслідком реакції організму на відхилення від критичних температур, коли організм вже не в змозі підтримати сталість гомеостазу за допомогою теплорегуляційних механізмів, є гіпо- та гіпертермія. Якщо такі температурні відхилення тривають довго, то наступає смерть тварини.
  • Publication
    Вплив технологічної обробки на якість сої та процеси травлення у свиней
    (Видавничий дім "Гельветика", 2024) Поліщук, Анатолій Анатолійович; Усенко, Світлана Олексіївна; Шостя, Анатолій Михайлович; Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія Олександрівна; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Проведені експерименти дають підставу стверджувати, що використання нативної сої є небажаним через високу активність антипоживного ензиму – уреази. Однак використання різних методів технологічної обробки даного зерна значно підвищує доступність поживних речовин. Зокрема встановлено, високу позитивну дію мікронізації (температура обробки 125 С), оскільки більш висока температура обробки зерна веде до зниження його біологічної повноцінності. Це відкриває перспективу використання обробленої сої при виробництві хліба, що дає можливість підвищити масову частку білка та зменшити частку вуглеводів, для забезпечення збалансованого харчування населення.
  • Publication
    Племінна цінність та продуктивність свиноматок великої білої породи зарубіжної селекції
    (Видавничий дім «Гельветика», 2024) Усенко, Світлана Олексіївна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Фесенко, Оксана Григорівна
    В роботі наведено результати комплексної оцінки племінної цінності свиноматок, яку проведено з використанням індексу BLUP. Дослідження проведено в умовах племінного репродуктора розведення свиней великої білої породи Державного підприємства «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН» (с. Сад, Сумський район, Сумська область), лабораторії тваринництва і кормовиробництва Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН, лабораторії розведення та селекції свиней Інституту свинарства і АПВ НААН, а також лабораторії тваринництва Державної установи "Інститут зернових культур НААН"
  • Publication
    Продуктивність свиноматок великої білої породи французької селекції: оцінка та відбір високопродуктивних тварин за деякими полікомпонентними математичними моделями
    (Видавничий дім "Гельветика", 2024) Усенко, Світлана Олексіївна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Фесенко, Оксана Григорівна
    В роботі наведено результати дослідження відтворювальних якостей свиноматок великої білої породи французької селекції, оцінених за деякими полікомпонентними математичними моделями, а також розраховано рівень кореляційних зв’язків між кількісними ознаками та економічну ефективність. Дослідження проведено в умовах племінного репродуктора з розведення свиней великої білої породи Державного підприємства «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН» (с. Сад, Сумський район, Сумська область), лабораторії тваринництва і кормовиробництва Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН, лабораторії розведення та селекції свиней Інституту свинарства і АПВ НААН, а також лабораторії тваринництва Державної установи «Інститут зернових культур НААН».
  • Publication
    Досвід впровадження дульної освіти за спеціальностями технологічного спрямування
    (Науково-методичний центр ВФПО, м. Київ, 2024-11-27) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Вперше законодавчо дуальну освіту в Україні визначено у 2018 році Концепцією підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти як спосіб здобуття освіти, що передбачає поєднання навчання осіб у закладах освіти з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації, як правило, на основі договору про здійснення навчання за дуальною формою здобуття освіти. На рік пізніше визначення дуальної форми здобуття освіти ввійшло до Закону України «Про вищу освіту»
  • Publication
    Напрями інновацій у молочному скотарстві
    (ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Сільське господарство України потребує модернізації для подальшого розвитку, оскільки нинішні методи ведення господарства часто ґрунтуються на застарілих, високовитратних технологіях і техніці. Однак слід підкреслити, що сталість сільського господарства визначається саме його консервативним підходом. Інновації є основним фактором економічного розвитку, що передбачає поступову якісну зміну, розробку та впровадження оптимізованих технологій. Впровадження інновацій у молочному скотарстві повинно здійснюватися з урахуванням зовнішніх і внутрішніх факторів, а також на основі доступних ресурсів. Важливо зазначити, що для ефективного впровадження інновацій необхідний комплексний підхід, який забезпечить економічну доцільність і екологічну стійкість виробництва.
  • Publication
    Ефективні технології зберігання кормів для великої рогатої худоби
    (ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Для визначення оптимальних варіантів зберігання для кожного виду кормів, важливо дотримуватися певних правил, щоб убезпечити їх від псування.
  • Publication
    Організація системи управління якістю під час виробництва молока-сировини
    (ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Впровадження системи HACCP для виробництва якісного та безпечного молока, а також молочних продуктів, вимагає ретельного контролю за всім технологічним ланцюгом. Це включає етапи життєвого циклу молока: отримання, первинну обробку, зберігання, транспортування, переробку та реалізацію. Отже, забезпечення безпечної і повноцінної молочної сировини є основою для виготовлення високоякісної молочної продукції.
  • Publication
    Вплив окремих факторів на ефективність вирощування молодняка великої рогатої худоби
    (ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Направлене вирощування ремонтних телиць є важливим завданням у молочному скотарстві. Інтенсивність вирощування на різних етапах розвитку значно впливає на здоров'я тварин, їх відтворну здатність, майбутню молочну продуктивність, терміни продуктивного використання та загальну ефективність галузі.
  • Publication
    Сучасні технології і обладнання для доїння корів
    (ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Якісне доїння корів є важливим аспектом молочного виробництва, оскільки від нього залежить не лише кількість молока, а й його якість, здоров'я тварин і в цілому економічна ефективність виробництва. На сьогодні виділяють різноманітні інноваційні технології доїння корів, що сприяють підвищенню ефективності, зниженню витрат і поліпшенню умов для тварин.
  • Publication
    Особливості формування молочної продуктивності корів під впливом генотипу та умов навколишнього середовища
    (ПДАУ, м. Полтава, 2024-12-05) Шаферівський, Богдан Сергійович
    Багаточисельними дослідженнями вітчизняних та зарубіжних науковців визнано, що молочна продуктивність корів залежить від ряду чинників довкілля та генотипу, а саме: породи, поєднання порід, племінної цінності бугаїв, належності до лінії, року лактації, сезону народження, довкілля, в якому реалізується генетичний потенціал тварини, технології виробництва продукції, умов утримання, рівня годівлі тощо.