Друковані видання

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 51
  • Item
    Стан і перспективи розвитку виробництва зернових в Україні
    (м. Полтава, 2024-02-15) Шаферівський, Богдан Сергійович
    Однією з найбільш розвинених галузей матеріального здобутку в Україні є харчова промисловість. На даний час при використанні сучасних технологій і техніки, це може бути досягнуто, починаючи від екологічно доцільних прийомів вирощування до раціонального використання і переробки побічних продуктів, якими є, буряковий жом, яблучні та цитрусові вичавки, продукти переробки зерна, сої та інші. Зернопереробна промисловість є однією з найважливіших в Україні, оскільки забезпечує сировинною основні підприємства для виробництва необхідних продуктів харчування. При цьому, для одержання основної продукції, сировина використовується не повністю, і деяка частина залишається як побічний продукт.
  • Item
    Організація академічної мобільності студентів як складова підвищення їх професійної діяльності
    (м. Полтава, ПДАУ, 2024-02-22) Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія Олександрівна
    На даний час входження України до Загальноєвропейського простору вищої освіти (ЄПВО) та Загальноєвропейського дослідницького простору супроводжується впровадженням інновацій у систему вищої освіти та науки України. Реформування освітньої та наукової сфер призвело до підвищення уваги до академічної мобільності членів освітнього процесу, яка розглядається, як фактор інтеграції України у світовий науково-освітній простір та як необхідна умова його формування.
  • Item
    Вплив факторів на м’ясну продуктивність кролів
    (Інститут свинарства і АПВ НААН, м. Полтава,, 2023-11-03) Шаферівський, Богдан Сергійович; Ільченко, Марія Олександрівна
    На даний час кролівництво України є однією з перспективних галузей тваринництва, здатною при інтенсивному її веденні внести значний здобуток у забезпечення населення м’ясом. За комплексом показників м’ясо кроля – високоцінний дієтичний продукт для людей різного віку. У зв’язку з несприятливими екологічними умовами, які з року в рік загострюються, потреба в дієтичних продуктах, включаючи і кролятину, зростає. На це вказує збільшення виробництва і споживання цього виду м’яса в таких країнах як: Китай, Італія, Іспанія та Франція.
  • Item
    Використання плазми сперми кнурів у технології штучного осіменіння свиноматок
    (Інститут свинарства і АПВ НААН, м. Полтава, 2023-11-03) Ільченко, Марія Олександрівна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Петулько, П. В.
    Відтворення поголів’я є важливою складовою у технології виробництва свинини. Швидке та масове покращання продуктивності тварин значною мірою залежить від раціонального використання штучного осіменіння. Кінцевий результат від застосування цього біотехнологічного методу є відповідний показник заплідненості свиноматок, що обумовлюється якістю сперми кнурів. Спермопродукція плідників може значно змінюватися під впливом багатьох факторів (фізіологічний стан, порода, конституція, вік, годівля, умови утримання тварин, сезонність року тощо).
  • Item
    Використання методів для технологічної обробки зерна бобових
    (РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2024-05-17) Мамонтов, Р. О.; Шаферівський, Богдан Сергійович
    Поряд з рівнем годівлі і балансуванням раціонів, важливе значення має концентрація, біологічна цінність і доступність поживних речовин, що досягається підбором відповідних інгредієнтів і попередньою підготовкою їх різними методами до згодовування. Чим вище засвоювання поживних речовин в раціонах тварин, тим більш повно забезпечується потреба тварин для проявлення потенціальної продуктивності, тим менші витрати енергії організму на перетравлення і використання кормів, а отже і вища ефективність годівлі.
  • Item
    Взаємозв’язок молочної продуктивності корів з їх живою масою
    (РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2024-05-16) Москаленко, Я. В.; Шаферівський, Богдан Сергійович
    Жива маса є узагальнюючим показником розвитку тварин і певною мірою характеризує особливості їх формування. Тільки добре розвинуті, здорові тварини здатні до високої продуктивності та тривалого використання. Інтенсивність росту у перші періоди життя накладає стійкий відбиток на конституцію дорослих тварин. І хоча недорозвиток у цьому віці пізніше може певною мірою компенсуватися, однак, внаслідок нерівномірності росту в онтогенезі, формується зовсім інший тип тварин, змінюються пропорції тіла, що призводить до морфологічних відмінностей між повільно і швидко ростучими тваринами однакових розмірів. Зокрема, підвищення швидкості росту супроводжується відносним збільшенням серця та інших внутрішніх органів.
  • Item
    Напрями розширення асортименту вершкового масла
    (РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2023-05-15) Лещенко, І. І.; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Сучасне виробництво харчових продуктів передбачає вдосконалення технології виробництва, розширення асортименту. Дані інновації мають на меті зменшити собівартість продукції, пришвидшити виробництво, збільшити кількість споживачів з різних груп населення, бути конкурентоспроможними на ринку, збільшити термін зберігання продукту. Вершкове масло є високожирним молочним продуктом, який виробляють із коров’ячого молока.
  • Item
    Перспективи розвитку молочної галузі України
    (РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2023-05-16) Даніленко, С. В.; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Проблема забезпечення молокопереробних підприємств якісною молочною сировиною залишається актуальною із року в рік. Причина цьому – висока частка господарств населення у структурі заготівельного молока. Сировинна база одним із найбільших викликів для переробників. При цьому автори вбачають чотири способи забезпечення молочною сировиною: брати те, що є; придбати переробне підприємство з власною сировинною базою; мати власні сільськогосподарські підприємства; розвивати зону постачання.
  • Item
    Використання нетрадиційних інгредієнтів у технологіях хлібобулочних та кондитерських виробів
    (РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2023-05-16) Руденко, М. І.; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Розвиток технологій у всіх сферах промисловості відіграє важливу роль у забезпеченні високої якості та конкурентоспроможності виробів на ринку. Виробництво хлібобулочних і кондитерських виробів не є винятком, оскільки цей сегмент продуктів є досить популярним та вимагає високої якості, смакових якостей та дизайну. Дослідження в області оптимізації рецептурного складу і технологій для інновацій у кондитерському та хлібобулочному виробництві, у тому числі збагачення їх фізіологічно функціональними речовинами, в даний час є дуже актуальними і перспективними.
  • Item
    Інноваційні технології кисломолочного сиру
    (РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2023-05-15) Сочка, І. В.; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Харчування відноситься до найважливіших чинників навколишнього середовища, які безпосередньо протягом усього життя впливають на організм людини, визначають здоров'я нації, її потенціал та перспективи розвитку. Повноцінне харчування забезпечує правильну діяльність фізіологічних систем організму і є гарантією поліпшення здоров’я на оптимальному рівні шляхом профілактики багатьох захворювань
  • Item
    Дослідження ринку яєць (2021-2022 рр.) в Україні
    ("Молодіжна наукова ліга",м. Житомир, 2023-06-09) Михайлютенко, Ярослав Едуардович; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Постійна кількість населення, що зростає в світі, та відносна дешевизна яєць впродовж тривалого часу зумовлювала нарощування обсягів виробництва курячих яєць в Україні. Авторами підтверджено розвиток галузі птахівництва в державі за рахунок динаміки поголів`я, виробництва та експорту основних продуктів (м’яса птиці та яєць) і відповідно економічної ефективності від реалізації. Так, в 2000 році у сільськогосподарських підприємствах утримували лише 20,0% птиці, вже у 2010 році її кількість значно збільшилася до 53,0, а у 2016 році – до 56,9%. Країна входила до першої десятки світових експортерів яєць.
  • Item
    Технологічні прийоми підготовки нетелей до наступної лактації за використання масажу вимені
    ("Передгірне та гірське землеробство і тваринництво" м. Львів, 2023) Антоненко, С. Ф.; Піскун, В. І.; Золотарьов, А. П.; Осипенко, Т. Л.; Адміна, Н. Г.; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    У статті наведено результати вирощування нетелей української чорно-рябої молочної породи в ДП ДГ «Українка Слобідська» Інституту тваринництва НААН Харківського району Харківської області. Для досліду сформували три групи нетелей (контрольну та дві дослідні), по 13 голів у кожній. Вим’я тварин I дослідної групи масажували експериментальним пневмомасажером, виготовленим в ІТ НААН відділом механізації спільно з відділом технології виробництва молока. Тварин II дослідної групи масажували вручну, III група – контрольна була без масажу. На початку досліджень на 5–6 місяці тільності (до масажу) були взяті основні проміри вимені та дійок. Установлено, що привчання нетелей на 6–7 місяці тільності до масажу упродовж 60–70 діб і закінчення масажу за 20 діб до отелення, позитивно впливало на ріст і розвиток молочної залози.
  • Item
    Оцінка вмісту нітратів у картоплі
    ("Scientific Progress & Innovations" ПДАУ, м. Полтава, 2023-11-04) Михайлютенко, Світлана Миколаївна; Євстаф’єва, Валентина Олександрівна; Мельничук, Віталій Васильович; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Останнім часом екологи, лікарі гуманної та ветеринарної медицини виокремлюють тему безпечності харчових продуктів. Впродовж останнього десятиріччя значну увагу приділено питанню «здорова тарілка». З появою сезонних овочів актуальним стає такий показник, як вміст нітратів. Найбільша їх кількість накопичується саме у рослинних харчових продуктах, тому останні є основним джерелом надходження нітратів в організм людини. Метою роботи було визначення вмісту нітратів у картоплі, а також порівняльна характеристика результатів з гранично допустимими концентраціями (ГДК). Вивчення показника безпечності овоча проводили на базі лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи факультету ветеринарної медицини Полтавського державного аграрного університету шляхом порівняльної оцінки відібраних нами зразків.
  • Item
    Особливості проведення лабораторних занять під час дистанційного навчання
    (РВВ ПДАУ, м. Полтава, 2023-02-22) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Лабораторне заняття, відповідно до Положення про організацію освітнього процесу в Полтавському державному аграрному університеті – це вид навчального заняття, на якому здобувач вищої освіти, під керівництвом викладача, набуває практичних навичок роботи з лабораторним устаткуванням, обладнанням, обчислювальною технікою, вимірювальною апаратурою; особисто проводить натурні або імітаційні експерименти, чи досліди з метою практичного підтвердження окремих теоретичних положень навчальної дисципліни.
  • Item
    Використання Echinacea Purpurea у технології молочних продуктів
    (ПДАУ, Полтава, 2023-05-17) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    В умовах сьогодення, коли у складних екологічних умовах на людину впливають несприятливі чинники зовнішнього середовища, питання захисту населення є актуальним питанням. Нівелювати цей вплив можна шляхом покращення структури харчування населення та оптимізації якості, біологічної цінності і смакових характеристик продуктів. При цьому забезпечити організм людини дефіцитними інгредієнтами, підвищити його неспецифічну резистентність до дії несприятливих факторів зовнішнього середовища, сучасна харчова промисловість пов'язує із створенням і виробництвом нових продуктів лікувально-профілактичного призначення. В основу розробки цих продуктів покладено збагачення їх біологічно активними речовинами вітамінами, мінеральними і імунними речовинами, як правило, природнього походження.
  • Item
    Ефективність дорощування гібридних поросят з різною масою при постановці за рідкої системи їх годівлі
    (Наковий вісник ЛНУВМБ ім. С.З. Ґжицького, 2023) Тіщенко, О. С.; Повод, М. Г.; Гутий, Б. В.; Мироненко, О. І.; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Калініченко, Г. І.; Бойко, А. О.
    Вивчались інтенсивність росту поросят, їх збереженість під час дорощування та оплата корму приростами тварин, які були поставлені на дорощування за проектної живої маси 7 кг та на 20 % меншою від проектної – 5,5 кг. Також вивчалось співідношення споживання комбікормів різних рецептур під час дорощування, їхня вартість та ефективність дорощування поросят за різної постановочної живої маси.
  • Item
    Впровадження дульної освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
    (Науково-методичний центр ВФПО, м. Київ, 2023-11-23) Кузьменко, Лариса Михайлівна
    У Полтавському державному аграрному університеті підготовка здобувачів вищої освіти за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва здійснюється за трьома рівнями вищої освіти: першим (бакалаврським), другим (магістерським) та третім (освітньо-науковим). Метою підготовки є формування фахівців відповідно до рівня вищої освіти, здатних розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми професійної діяльності дослідницького та інноваційного характеру в галузі виробництва та переробки продукції тваринництва, які характеризуються комплексністю та невизначеністю умов, з використанням теорій та методів біології та прикладних наук, а також професійна підготовка докторів філософії, здатних планувати, проводити і узагальнювати наукові дослідження, які спрямовані на розв’язання проблем у галузі.
  • Item
    Використання пророщеного зерна для приготування ферментованих напоїв
    (Е-видання ПДАУ, Полтава, 2023-12-19) Шостя, Анатолій Михайлович; Усенко, Світлана Олексіївна; Кузьменко, Лариса Михайлівна
    Робота галузі харчової промисловості спрямована на задоволення потреб споживачів у високоякісних продуктах, що потребує розробки їх нових видів, де особливе місце займають вироби із пророщеного зерна, які характеризуються значно меншою кількістю антипоживних інгредієнтів, вищою доступністю біологічно-активних речовин та кращими смаковими якостями. Даний вид продуктів інколи є альтернативою коров’ячому молоку при вегетаріанській дієті, адже містить значну кількість простих полісахаридів, білку, вітамінів та мікроелементів, а тому цей напрямок потребує подальшої розробки.
  • Item
    Вплив підвищеної температури у корівнику на поведінку дійних корів
    (ПДАУ "Scientific Progress & Innovations", 2023-09-29) Захаренко, М. О.; Хоценко, А. В.; Ващенко, Павло Анатолійович; Шостя, Анатолій Михайлович; Слинько, Віктор Григорович; Кузьменко, Лариса Михайлівна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Vashchenko, P. A.; Shostia, A. M.; Slynko, V. H.; Kuzmenko, L. M.; Shaferivskyi, B. S.
    Мета роботи полягає у встановленні впливу високої температури повітря на поведінку високопродуктивних дійних корів голштинської породи за різних умов утримання та пошук шляхів оптимізації технології для зменшення негативних наслідків теплового стресу у корів. Етологічне дослідження проводили на лактуючому молочному стаді в каркасному корівнику, що складається з металевої конструкції. Контрольна група утримувалася на автоматичній прив'язі, тоді як експериментальна група утримувалася в боксах без прив'язі. Вимірювання показали, що температура всередині корівника сильно залежала від зовнішньої температури навколишнього середовища. Дослідженнями встановлено, що температура суміші кормів, якою годували лактуючих корів, залежала від температури всередині корівника.
  • Item
    The composition of heavy metals and the content of esterified fatty acids in bee tissues depending on the environmental condition
    ("Scientific papers series D animal science" Bucharest, 2023) Rivis, Y.; Postoyenko, V.; Stasiv, O.; Stadnytska, O.; Gutyj, B.; Usenko, S. O.; Shaferivskyi, B. S.; Karunna, T. I.; Bezaltychnas, O.; Yasko, V.; Hopanenko, O.; Diachenko, O.; Klum, O.; Saranchuk, I.; Усенко, Світлана Олексіївна; Шаферівський, Богдан Сергійович; Карунна, Тетяна Іванівна
    The work aimed to record the content of heavy metals, including toxic and esterified forms of fatty acids in tissues, and the honey productivity of bees in different natural zones of the Carpathian region. The level of dangerous elements of the first class of toxicity - Lead and Cadmium - increases significantly in the tissues of honey bees of the foothills and forest-steppe zones, compared to the conditionally clean mountain environment. In the Carpathian region, all heavy metals accumulate in more significant quantities in the abdominal tissues of honey bees than in the tissues of the chest and head. In the direction from the mountain to the foothills and further to the forest-steppe zone of the Carpathian region, a decrease in the content of esterified forms of fatty acids is observed in the tissues of honey bees. The intensity of conversion of the esterified form of linolenic acid into its longer-chain and unsaturated fatty acids of the omega-3 family in the tissues of the head of honeybees in the foothills and especially in the forest-steppe zones is sharply reduced.