Друковані видання

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 113
  • Item
    Дослідження якості бісквітного напівфабрикату зі стевією
    (ПДАУ, м. Полтава, 2024-02-15) Хмельницька, Євгенія Вікторівна
    Цукровий діабет відноситься до хвороб, які невпинно поширюються. З кожним роком цей діагноз все більше охоплює молодих людей. Визнано, що поруч із серцево судинними захворюваннями, хворобами обміну речовин, його відносять до «хвороб цивілізації». Основною причиною виникнення цукрового діабету є незбалансоване харчування, яке характеризується надмірною енергетичною цінністю. До виникнення цієї хвороби призводить надлишкове споживання їжі, яке характеризується вмістом простих цукрів та зниження фізичної активності на тлі споживання такої їжі.
  • Item
    Особливості дієтичного харчування
    (РВВ ПДАА, м. Полтава, 2020-04-22) Юхно, Віктор Миколайович
    На жаль, далеко не кожен з нас замислюється над тим, яким саме продуктам слід віддавати перевагу в нашому щоденному раціоні. Саме із за неправильного та незбалансованого харчування найчастіше виникають функціональні, а інколи патологічні проблеми, а саме: надмірна вага, захворювання органів травлення, дисбактеріози, тощо. Саме слово «дієта» (грец. Δίαιτα) означає «спосіб життя», «режим харчування», іншими словами – це певна сума правил вживання харчових продуктів людиною. Тому, щоб привести тіло і душу в гармонію, при цьому, не виснажуючи себе жорсткими дієтами, раціональніше просто дотримуватися принципів здорового дієтичного харчування.
  • Item
    Основні поняття та визначення якості й безпечності харчових продуктів
    (РВВ ПДАА, м. Полтава, 2018-05-16) Юхно, В. А.; Юхно, Віктор Миколайович
    Однією з першочергових задач у харчовій технології є організація контролю технологічного процесу та керування якістю й безпекою харчової продукції. Харчові продукти – це складні за структурою багатокомпонентні системи, якість яких залежить від властивостей сировини й сукупності видозмін у її складі й структурі під час технологічної обробки й наступного зберігання. У зв’язку з цим дуже важливим є одержання інформації про природу процесів, що формують якість харчових продуктів на різних стадіях їх виробництва й зберігання.
  • Item
    Використання сиропу червоної шовковиці у технології сиркових виробів
    (Е-видання ПДАУ, м. Полтава, 2023-12-19) Юхно, Віктор Миколайович; Чобан, М. О.
    Молочнокислі продукти є основою для функціонального харчування. Тому останнім часом на основі кисломолочних продуктів виготовляють значну кількість молочних продуктів із функціональними або оздоровчими властивостями. В останні роки зріс попит на мʼякі та кисломолочні сири, а також на сиркові пасти та десерти з яскраво вираженим смаком та присмаком за рахунок добавлених до них компонентів рослинного та тваринного походження. Найчастіше до таких виробів додають різноманітні рослинні добавки ягоди, фрукти, овочі та продукти з них.
  • Item
    Використання ковбасних оболонок у технології ковбас подовженого терміну зберігання
    (Е-видання ПДАУ, м. Полтава, 2023-12-19) Юхно, Віктор Миколайович; Филонич, О. В.
    Основними способами подовження термінів зберігання ковбасних виробів є зменшення кількості залишкової мікрофлори готових ковбасних виробів. Це можна досягти шляхом використання методів стерилізації або пастеризації ковбасних виробів на кінцевих етапах їх виробництва; використанням вакуумного пакування; бактерицидних оболонок; використання газомодефікованого середовища при зберігання; антиоксидантів та флавоноїдів у рецептурі тощо.
  • Item
    Мікробіологічна безпека хліба з ламінарією
    (ПДАУ, м. Полтава, 2023-12-19) Хмельницька, Євгенія Вікторівна; Юхно, Віктор Миколайович; Гнуча, Т. Р.
    В нормативній документації на хлібобулочні вироби спеціального призначення ДСТУ 4588:2006 «Вироби хлібобулочні для спеціального дієтичного споживання. Загальні технічні умови» не вказані вимоги до мікробіологічних показників якості хліба функціонального призначення. З однієї сторони це можна пояснити тим, що хліб випікається при досить високих температурах, при яких гине вся патогенна мікрофлора. З іншої, що сировина, яка використовується для випікання хліба повинна перед використанням проходити перевірку на кількість мезофільних аеробних та факультативно анаеробних мікроорганізмів.
  • Item
    FERMENTATION TECHNOLOGY OF LEAVES FOR FLAVORED DRINKS
    (2022-11-04) Dubova, H. Y.; Levchuk, I.; Holubets, O.; Miroshnikov, V.; Дубова, Галина Євгеніївна
    The article shows options for fermenting tree leaves (cherries, apricots, lindens) and berries (raspberries, currants) to obtain aromatic raw materials. The purpose of the work is to obtain a modernized technology for obtaining dried leaves with the aroma of the corresponding fruits or berries. To obtain the desired effect, the possibility of using the tea leaf preparation technology was investigated. The basis of this technology consists of three main operations of preparing the leaf for drying - partial dehydration (or cold drying), leaf rolling, fermentation in a semi-closed vessel. Further, the fermented leaves are dried according to special regimes. It was found that the technology of tea leaf preparation can be successfully used for leaves of trees and berries. Three basic operations make it possible to obtain flavored leaves. The article shows that the intensity of the aroma and its correspondence to fruits and berries to a large extent depends on the conditions for the first operation - cold drying. The result of the study is that partial dehydration can be successfully carried out in two ways - classical (sheet packing in fabric layers) and modernized (freezing followed by defrosting). The upgraded method makes it possible to simplify the subsequent twisting operation and shorten the duration of fermentationDrinks from the leaves after fermentation are an alternative or a good addition to herbal teas
  • Item
    ВИКОРИСТАННЯ ЕКСТРАКТІВ ВОЛОСЬКОГО ГОРІХА У ТЕХНОЛОГІЇ М’ЯСНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ В МАРИНАДІ
    (2022-11-04) Кайнаш, Алла Петрівна; Будник, Ніна Василівна; Кайнаш, Атон Валентинович
  • Item
    Удосконалення технології борошняних кондитерських виробів за рахунок екстракту з плодів волоського горіха молочної стиглості
    (2022-11-15) Кайнаш, Алла Петрівна; Худолій, Альона Вікторівна; Ремізова, Надія Леонідівна
  • Item
    Інноваційні технології м’ясних напівфабрикатів в маринаді
    (2022-12-15) Кайнаш, Алла Петрівна; Маруніч, Ірина Анатоліївна
  • Item
    Використання борошна бобових культур у технології субпродуктових ковбас
    (2022-12-15) Кайнаш, Алла Петрівна; Овчаренко, Володимир Михайлович
  • Item
    Пробіотики у молочних продуктах
    (2016-10-21) Лук'яненко, Тетяна Валентинівна; Юхно, Віктор Миколайович
  • Item
    Бринза. Цікаво знати
    (2016-10-21) Венька, Катерина Станіславівна; Юхно, Віктор Миколайович
  • Item
    Сосиски – від перших згадок до сьогодення
    (2016-10-21) Бондаренко, Валентина Григорівна; Юхно, Віктор Миколайович
  • Item
    Відповідність регламентованих термінів зберігання сичугових сирів в умовах «блекауту».
    (2022-12-15) Кайнаш, Алла Петрівна; Юхно, Віктор Миколайович; Іваненко, Микола Миколайович
  • Item
    Використання дріжджів у технології хлібобулочних виробів
    (2022-12-15) Юхно, Віктор Миколайович; Бараболя, Ольга Валеріївна
  • Item
    Механізм дії ботулотоксину
    (2022-11-24) Щербакова, Наталія Сергіївна; Передера, Сергій Борисович; Передера, Жанна Олександрівна; Юхно, Віктор Миколайович
  • Item
    Здорове харчування – запорука здоров’я
    (2022-12-15) Бараболя, Ольга Валеріївна; Юхно, Віктор Миколайович
  • Item
    Характеристика тари з різних матеріалів для пакування продуктів переробки молока.
    (2022-12-15) Хмельницька, Інна Сергієвна; Хмельницька, Євгенія Вікторівна